Comisia Europeană, buget de 1,23 de miliarde de euro pentru protejarea sănătății mintale în UE

Andrei Dumitru 08/06/2023 | 10:44 Ştiri
Comisia Europeană, buget de 1,23 de miliarde de euro pentru protejarea sănătății mintale în UE

Comisia Europeană a anunţat miercuri că va aloca 1,23 miliarde de euro iniţiativelor de protejare a sănătăţii mintale în Uniunea Europeană şi va face din sănătatea mintală un pilon al politicii de sănătate, transmite News.ro.

”Astăzi marchează un nou început pentru o abordare cuprinzătoare, orientată spre prevenire şi cu o abordare a mai multor părţi interesate de sănătatea mintală la nivelul UE”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul UE pentru sănătate şi siguranţă alimentară, într-un comunicat.

”Trebuie să distrugem stigmatizarea şi discriminarea, astfel încât cei care au nevoie să poată ajunge şi să primească sprijinul de care au nevoie. Este în regulă să nu fim în regulă şi este de datoria noastră să ne asigurăm că toţi cei care solicită ajutor au acces la el”.

Comisia a spus că problemele de sănătate mintală au afectat deja aproximativ 84 de milioane de oameni înainte de pandemia de COVID-19, cu un cost economic de aproximativ 600 de miliarde de euro pe an, sau 4% din PIB-ul blocului.

Situaţia s-a deteriorat de la pandemie, cu războiul din Ucraina, anxietatea faţă de schimbările climatice şi creşterea costului vieţii din cauza inflaţiei tot mai mari.

La o conferinţă de presă, vicepreşedintele Comisiei, Margaritis Schinas, a numit-o ”o epidemie tăcută” şi a spus că subiectul este ultima piesă din ”puzzle-ul” Uniunii Europene a Sănătăţii.

Acţiunea UE se va concentra pe prevenirea adecvată şi eficientă, accesul la îngrijire şi tratament de sănătate mintală de înaltă calitate şi la preţuri accesibile şi reintegrarea în societate după recuperare.

Printre iniţiativele sale, UE va spori protecţia copiilor, inclusiv împotriva impactului reţelelor sociale, va desfăşura campanii pentru sănătatea mintală la locul de muncă, va lansa o iniţiativă privind prevenirea depresiei şi a sinuciderii în Europa, va crea un Cod european pentru sănătatea mintală şi va oferi sprijin direcţionat persoanelor în vârstă, migranţilor şi populaţiilor refugiate.