Comisia Europeană anunţă investiţii de 25 miliarde euro pentru combaterea coronavirusului

NewMoney 11/03/2020 | 12:56 Ştiri
Comisia Europeană anunţă investiţii de 25 miliarde euro pentru combaterea coronavirusului

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, anunţă investiţii considerabile de 25 de miliarde de euro pentru combaterea coronavirusului şi precizează că vor fi folosite toate instrumentele pe care Comisia le are la dispoziţie pentru a se asigura că economia Europei trece cu bine prin acest moment.

”Investiţiile vor fi considerabile şi vor ajunge rapid la 25 de miliarde de euro. Pentru a realiza acest lucru, voi propune Consiliului şi Parlamentului în această săptămână să elibereze în piaţă 7,5 miliarde de euro de lichidităţi pentru investiţii. Voi înfiinţa un grup operativ care să colaboreze cu statele membre pentru a mă asigura că fluxul banilor va începe în următoarele săptămâni”, a spus preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Comisia Europeană păsuiește statele membre

Pentru a orienta rapid investiţiile publice europene în valoare de 25 miliarde de euro, Comisia va propune să renunţe în acest an la obligaţia de a solicita rambursarea prefinanţărilor neutilizate din fondurile structurale şi de investiţii europene deţinute în prezent de statele membre.

”Statele membre vor fi obligate să utilizeze aceste sume pentru a-şi accelera investiţiile în cadrul fondurilor structurale. Vor utiliza acest lucru pentru cofinanţarea naţională pe care în mod normal ar fi trebuit să o asigure pentru a primi următoarele tranşe din pachetele lor de fonduri structurale. Având în vedere ratele medii de cofinanţare din statele membre, cele 7,5 miliarde de euro vor fi în măsură să declanşeze utilizarea unei finanţări structurale de aproximativ 17,5-18 miliarde de euro în întreaga UE”, anunţă CE.

Această propunere poate fi pusă în aplicare prin modificarea regulamentului comun privind fondurile structurale. Comisia va înainta această propunere Consiliului şi Parlamentului în această săptămână. Prin urmare, programele operaţionale naţionale ar urma să fie adaptate, dacă este cazul, pentru a canaliza finanţarea către domenii precum măsurile de muncă pe termen scurt, sectorul sănătăţii, măsurile privind piaţa forţei de muncă şi sectoarele afectate în mod deosebit de situaţia actuală.

În cadrul videoconferinţei cu liderii UE din 10 martie în care s-a discutat epidemia de Covid-19, Comisia a primit mandat pentru a-şi intensifica eforturile împotriva acesteia pe toate planurile, în coordonare cu statele membre. Criza provocată de virus are atât o latură umană semnificativă, cât şi un potenţial impact economic major.

”Prin urmare, este esenţial să acţionăm în mod ferm şi colectiv pentru a împiedica răspândirea virusului şi a ajuta pacienţii, respectiv pentru a contracara efectele economice adverse”, a anunţat miercuri Comisia Europeană.

De asemenea, în conferinte telefonice zilnice, Comisia va coordona măsurile necesare împreună cu miniştrii de sănătate şi ai afacerilor Interne.

Comisia Europeana constituie o echipă de experți

În al doilea rând, Comisia va constitui o echipă de epidemiologi şi virusologi din diferite state membre pentru a oferi orientări la nivel european.

În prezent, Comisia face un inventar al echipamentelor de protecţie disponibile şi al aparatelor de protecţie respiratorie, inclusiv al capacităţii de producţie şi distribuţie. Acestea sunt esenţiale pentru întregul sector de sănătate.

”În ceea ce priveşte cercetarea şi dezvoltarea, vom consolida iniţiativa europeană de a finanţa cercetarea specifică cu privire la acest virus. Am mobilizat 140 de milioane de euro din finanţări publice şi private pentru cercetarea privind diagnosticarea, tratamentul şi vaccinurile”, spune preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

De asemenea, pe plan economic, în primă instanţă, trebuie acţionat la nivel macroeconomic.

”Vom folosi toate instrumentele pe care le avem la dispoziţie pentru a ne asigura că economia Europei trece cu bine prin acest moment. Asta presupune coordonare la nivel de state membre, Comisie şi Banca Centrală Europeană. Mă bucur că liderii au ales o asemenea strategie de coordonare. Comisia îşi va asuma responsabilităţile fără întârziere”, adaugă ea.

Ursula von der Leyen spune că lucrează la mai multe măsuri pentru a susţine statele membre în efortul depus până acum.

”Ne vom asigura că ajutorul de stat va putea fi oferit companiilor care au nevoie de el. În al doilea rând, ne vom folosi la maximum de flexibilitatea de care dispunem în cadrul Pactului de Stabilitate şi Creştere”, adaugă ea.

Propuneri concrete vor fi prezentate înaintea reuniunii Eurogrup de luni, 16 martie.

”Aşadar, pe ambele planuri, vom clarifica foarte rapid regulile pentru statele membre. În cele din urmă, voi prezenta o ‘Iniţiativă de investiţii privind răspunsul împotriva virusului’ (Corona Response Investment Initiative) direcţionată către: sistemele de sănătate; IMM-uri; pieţele muncii şi alte părţi vulnerabile ale economiilor noastre. (…) Un pas important este marcat astăzi în ceea ce priveşte un răspuns coordonat, solicitat de cei 27 de şefi de stat şi de guvern, de preşedintele Consiliului European şi de Comisia Europeană. Acum este momentul să acţionăm”, mai spune preşedintele CE.