Comisia Europeană anunţă că MCV rămâne în vigoare

Andrei Dumitru 08/06/2021 | 16:51 Ştiri
Comisia Europeană anunţă că MCV rămâne în vigoare

Comisia Europeană va continua să monitorizeze îndeaproape evoluţia situaţiei din România prin intermediul MCV, până la îndeplinirea obiectivelor de referinţă, potrivit raportului privind evoluţia situaţiei din România în materie de reformă a sistemului judiciar şi luptă împotriva corupţiei.

Comisia Europeană a adoptat marţi cel mai recent raport al său privind evoluţia situaţiei din România în materie de reformă a sistemului judiciar şi luptă împotriva corupţiei, în contextul angajamentelor asumate de aceasta în cadrul mecanismului de cooperare şi de verificare (MCV).

Potrivit documentului, care a fost adoptat marţi, de la ultimul raport MCV din 2019 se înregistrează o tendinţă pozitivă, astfel cum arată parametrii obiectivelor de referinţă ale MCV. Comisia salută faptul că, în 2021, s-a dat un impuls reînnoit reformei şi remedierii regreselor înregistrate în perioada 2017-2019. ” Îndeplinirea tuturor recomandărilor care nu au fost încă puse în aplicare este esenţială pentru procesul de reformă şi pentru ca România să încheie procesul MCV”, menţionează CE, care invocă decizia Curtea de Justiţie a Uniunii Europene conform căreia MCV are caracter obligatoriu pentru România în toate aspectele sale.

”Raportul adoptat astăzi face un bilanţ al progreselor înregistrate în cadrul MCV din octombrie 2019 până în prezent şi evaluează progresele înregistrate în vederea îndeplinirii celor 12 recomandări din ianuarie 2017 şi a celor opt recomandări suplimentare din noiembrie 2018. Îndeplinirea tuturor recomandărilor care nu au fost încă puse în aplicare este esenţială pentru procesul de reformă şi pentru ca România să încheie procesul MCV. De la ultimul raport MCV din 2019 se înregistrează o tendinţă pozitivă, astfel cum arată parametrii obiectivelor de referinţă ale MCV. Comisia salută faptul că, în 2021, s-a dat un impuls reînnoit reformei şi remedierii regreselor înregistrate în perioada 2017-2019. Ca urmare a acestui fapt, s-au înregistrat progrese în ceea ce priveşte toate recomandările din cadrul MCV care nu fuseseră încă puse în aplicare, iar multe dintre acestea sunt aproape de a fi îndeplinite dacă progresele rămân constante”, precizează Comisia Europeană într-un comunicat.

Comisia subliniază că aşteaptă cu interes ca autorităţile române să transpună acest angajament în măsuri concrete, legislative şi de altă natură.

”Hotărârea Curţii de Justiţie din 18 mai 2021 (n.r. – conform căreia MCV are caracter obligatoriu pentru România în toate aspectele sale)  oferă un cadru clar şi o direcţie clară pentru reformele în curs, în vederea îndeplinirii în mod satisfăcător a obiectivelor de referinţă ale MCV, cu respectarea deplină a statului de drept şi a dreptului UE în general. Este esenţial ca hotărârea să se reflecte în mod corespunzător în noua legislaţie care urmează să fie adoptată”, afirmă reprezentanţiii CE.

Comisia anunţă că va continua ”să monitorizeze îndeaproape evoluţia situaţiei prin intermediul MCV până la îndeplinirea obiectivelor de referinţă” şi, în paralel, va continua ”să colaboreze cu România, aşa cum colaborează şi cu celelalte state membre, în contextul mecanismului general privind statul de drept”.

”Astfel cum s-a arătat în Comunicarea privind statul de drept din septembrie 2020, după încheierea MCV, monitorizarea va continua în cadrul instrumentelor orizontale. Mecanismul privind statul de drept oferă cadrul pentru monitorizarea acestor chestiuni în viitor. Comisia încurajează România să îşi îndeplinească angajamentele asumate în cadrul MCV şi să urmărească în mod activ implementarea tuturor recomandărilor care nu au fost încă puse în aplicare. Comisia are convingerea că România poate îndeplini obiectivele de referinţă ale MCV dacă aceasta menţine evoluţia pozitivă actuală şi dacă adoptă şi pune în aplicare cu hotărâre reformele angajate. Comisia este pregătită să sprijine autorităţile române în acest sens”, conchide CE în comunicat.

În 5 aprilie, un un raport al Comisiei pentru afaceri europene a Senatului francez pe tema situaţiei statului de drept în Uniunea Europeană, estima că este prematură ridicarea MCV pentru România şi Bulgaria.