Comisia Europeană alocă 120 de milioane de euro pentru 11 proiecte noi care vizează combaterea coronavirusului şi a variantelor acestuia

Andrei Dumitru 22/07/2021 | 16:39 Ştiri
Comisia Europeană alocă 120 de milioane de euro pentru 11 proiecte noi care vizează combaterea coronavirusului şi a variantelor acestuia

Comisia Europeană alocă 120 de milioane de euro pentru 11 proiecte noi care vizează combaterea coronavirusului şi a variantelor acestuia. Cele 11 proiecte selectate implică 312 echipe de cercetare din 40 de ţări, inclusiv 38 de participanţi din 23 de ţări din afara UE.

Această finanţare face parte dintr-o gamă largă de acţiuni de cercetare şi inovare întreprinse  în scopul combaterii coronavirusului şi contribuie la acţiunea generală a Comisiei care urmăreşte prevenirea şi atenuarea impactului virusului şi al variantelor sale, precum şi răspunsul la acest impact, în conformitate cu noul plan european de pregătire în domeniul bioapărării, denumit Incubatorul HERA.

Cele 11 proiecte selectate implică 312 echipe de cercetare din 40 de ţări, inclusiv 38 de participanţi din 23 de ţări din afara UE.

Comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, Mariya Gabriel, a declarat: „Uniunea Europeană a luat măsuri puternice pentru a combate criza provocată de pandemia de coronavirus. Astăzi ne intensificăm eforturile de cercetare pentru a răspunde provocărilor şi ameninţărilor pe care le prezintă variantele coronavirusului. Prin sprijinirea acestor noi proiecte de cercetare şi prin consolidarea şi deschiderea infrastructurilor de cercetare relevante, continuăm lupta cu pandemia şi, totodată, ne pregătim pentru ameninţările viitoare.”

Majoritatea proiectelor vor sprijini studii clinice pentru tratamente şi vaccinuri noi, precum şi dezvoltarea unor cohorte şi reţele la scară largă în domeniul coronavirusului dincolo de graniţele Europei, creând legături cu iniţiativele europene. Alte proiecte vor consolida şi vor extinde accesul la infrastructurile de cercetare care furnizează servicii sau care sunt necesare pentru schimburile de date, de expertiză şi de resurse de cercetare dintre cercetători, cu scopul de a permite cercetarea în domeniul coronavirusului şi al variantelor sale. Printre aceste infrastructuri se numără cele care sunt deja active,  precum Platforma europeană de date privind COVID-19 şi infrastructurile europene relevante de cercetare în domeniul ştiinţelor vieţii.

Consorţiile de succes vor colabora cu alte iniţiative şi proiecte relevante la nivel naţional, regional şi internaţional pentru a spori la maximum sinergiile şi complementaritatea şi pentru a evita redundanţa eforturilor de cercetare. Ele vor contribui la instituirea Autorităţii UE pentru pregătire şi răspuns în caz de urgenţă sanitară care  va permite UE să anticipeze şi să combată mai eficient viitoarele pandemii.