Cinci asemănări izbitoare între incendiul recent de la un mall din Rusia și clubul Colectiv din București

NewMoney 30/03/2018 | 09:19 Ştiri
Cinci asemănări izbitoare între incendiul recent de la un mall din Rusia și clubul Colectiv din București

25 martie 2018, regiunea Kemerovo, Rusia. 30 octombrie 2015, București, România. Inițial acestea sunt două date banale din calendar și două puncte geografice din Rusia și România. Însă evenimentele tragice petrecute în cele două locuri, la distanță de aproape doi ani și jumătate, seamănă la indigo.

  1. 64 de morți

La 30 octombrie 2015, un puternic incendiu a avut loc într-un club din București situat la subsolul unei foste hale a fabricii de încălțăminte Pionierul. 26 de persoane mor pe loc, una în drum spre spital și alte 164 sunt spitalizate. În perioada ce urmează însă, alți 37 de răniți au decedat. În total 64 de morți.

La 25 martie 2018, autoritățile din regiunea Kemerovo din Siberia, Rusia, au fost anunțate că un incendiu violent s-a declanșat într-o sală de cinematograf dintr-un centru comercial. Peste 120 de persoane au fost evacuate pe loc, însă în interior au mai rămas oameni blocați, printre care și mulți copii. În final, autoritățile au anunțat bilanțul dezastrului: 64 de morți.

  1. Lipsa autorizațiilor pentru prevenirea incendiilor

După demararea anchetei de la București, din 2015, autoritățile au constatat că încăperea în care funcționa Clubul Colectiv nu era autorizată în ceea ce privește prevenirea incendiilor. Mai mult, clubul beneficia doar de o cale de acces foarte îngustă și nu existau ieșiri speciale în caz de dezastre.

Citiți și: VIDEO La zece zile după ce l-au reales președinte, rușii cer demisia lui Vladimir Putin după incendiul în care au murit 64 de persoane

Ancheta începută recent în Kemeronovo a scos la iveală că centrul comercial care a luat foc nu avea autorizații împotriva incendiilor. În plus, mai multe căi de acces au fost blocate așa încât victimele nu au avut destule ieșiri pentru a se salva.

  1. „Corupția ucide”

La scurt timp de la incidentul din clubul Colectiv, în București și în țară, mai multe persoane au ieșit în stradă, mottoul demonstrațiilor fiind sloganul „Corupția ucide”. Vizat erau Guvernul și autoritățile locale care erau învinuite că acceptă prea ușor funcționarea unor astfel de cluburi care nu au toate autorizațiile necesare.

Sub același impact emoțional, la doar trei zile de la dezastrul din centrul comercial, mii de ruși au ieșit pe străzi scandând același slogan: „Corupția ucide”. Rușii protestau la adresa președintelui Vladimir Putin, reales ca șef al statului cu doar o săptămână înainte de declanșarea incendiului în mallul din regiunea Kemerovo.

Citiți și: Cât de pregătit este Bucureștiul pentru un mare cutremur. Autoritățile au publicat un nou ghid pentru populație

  1. Victimele, persoane tinere

Vârstele victimelor din incendiul de la Colectiv erau între 15 și 47 de ani. Cei mai mulți dintre decedați aveau vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, iar cinci dintre ei nu împliniseră 20 de ani.

La mallul din Kemerovo, din cele 64 de victime, 41 erau copii, în mare majoritate colegi de școală.

  1. Doliu național

În timp ce autoritățile au deschis anchete, iar primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, și premierul de atunci, Victor Ponta, și-au anunțat demisiile, oficialitățile a decis ca în urma incidentului din Colectiv să fie instituite trei zile de doliu național.

Citiți și: Descoperiri-surpriză despre cel mai grav accident nuclear din istorie. Care au fost adevăratele cauze ale exploziei de la Cernobîl

Pe fondul tensiunilor interne și a miilor de oameni ieșiți în stradă, președintele Vladimir Putin a promis și el că va cere să se facă lumină în cazul incendiului de la centrul comercial. Ca urmare, în Rusia a fost decretată o zi de doliu național.

În altă ordine de idei, atât în cazul clubului Colectiv din București, cât și al centrului comercial din regiunea Kemerovo au fost operate mai multe arestări și au fost deschise mai multe procese penale. La București, anchetele penale trenează de trei ani și nu sunt numiți deocamdată vinovații. În Rusia, ancheta abia a început.

 


FOTO: Mediafax