Cofondatorul companiei IT UiPath, Daniel Dines, considerat mai bogat ca Ion Țiriac

NewMoney 12/09/2019 | 09:21 Ştiri
Cofondatorul companiei IT UiPath, Daniel Dines, considerat mai bogat ca Ion Țiriac

Primul loc în topul celor mai bogați români este deținut de ani buni de omul de afaceri Ion Țiriac. Recent, un interviu realizat de Forbes îl creditează drept unul dintre cei mai bogați români pe Daniel Dines (48 de ani), cofondator al unicornului Românesc UiPath.

La începutul lui 2018, compania IT UiPath, un startup cu origini românești era evaluată la 1,1 miliarde de dolari , iar în prima jumătate a lui 2019, compania avea să atingă valoarea de șapte miliarde de dolari. Cum Daniel Dines, deține 20% din UiPath, averea sa este estinată la circa 1,4 miliarde de dolari. Și asta în condițiile în care în recentul Top al miliardarilor lumii, realizat de Forbes, Ion Țiriac (80 de ani) deține o avere estimată la circa 1,1 miliarde de dolari.

Povestea Uipath a început să fie scrisă de Daniel Dines și Marius Tîrcă, care în momentul în care au fondat compania nu aveau de unde să știe ce le va rezerva viitorul. UiPath a pornit ca un startup cu 10 oameni care avea sediul într-un apartament din zona Delea Veche a Bucureștiului, undeva întgre Piața Muncii și Hala Traian.

Startup-ul celor doi români s-a desprins în 2015 dintr-o companie specializată în furnizarea de soluții software pentru outsourcing. La scurt timp după, UiPath a fost acceptat în incubatorul de startup-uri Seedcamp, de la Londra.

Tot în acea perioadă au obținut prima finanțare, de 1,6 milioane de euro, pentru care fondatorii UiPath au negociat vreme de 14 luni. Următoarea rundă de finanțare a venit în primăvara anului trecut, când UiPath a pus companiile de tehnologie din România pe radarul marilor investitori, după ce a atras 30 de milioane de dolari de la Accel Partners (Marea Britanie).

Ușor, a ajuns ca la începutul lui 2018 compania fondată de cei doi români să fie evaluată la 1,1 miliarde de dolari. După mai bine de un an, în mai 2019, compania mai atrage finanțări și este reevaluată, de această dată la șapte miliarde de dolari.