Florin Jianu: Codul fiscal a fost modificat de 120 de ori în primele trei luni. E mai uşor să deschizi o firmă în Estonia

Gabriel Bucur 16/04/2018 | 15:24 Ştiri
Florin Jianu: Codul fiscal a fost modificat de 120 de ori în primele trei luni. E mai uşor să deschizi o firmă în Estonia

În primele trei luni ale acestui an, au fost modificate sau completate 120 de articole din Codul fiscal, ceea ce reprezintă principala problemă pentru mediul de afaceri din România, a spus, luni, Florin Jianu, președintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), într-o conferință de presă. Totodată, el a mai precizat că e mult mai ușor să deschizi o firmă în Estonia decât în România, transmite News.ro.

„Este incomparabil mai uşor să deschizi o firmă în Estonia. Pentru a-ţi face firmă în Estonia nici nu trebuie să te deplasezi undeva. Totul se face online, procedura este foarte simplă şi nu durează mai mult de 20 de minute să parcurgi întreaga procedură”, a declarat luni Florin Jianu.

Estonia este, de altfel, țara care şi-a propus ca, până în anul 2020, să aibă 20 de milioane de companii înregistrate, la nivelul ţării, prin această modalitate electronică. „Asta înseamnă că se plătesc taxe, impozite către guvernul estonian. Şi vă reamintesc că Estonia are sub 2 milioane de locuitori”, a precizat Florin Jianu, președintele CNIPMMR, potrivit News.ro. El a mai spus că întreprinzătorii din IT sau industriile creative preferă reglementările cât mai simple.

Citiți și: Declarația unică: Ce amenzi riscă cei care nu depun formularul la timp

Cum, numai în ultimele luni, Codul fiscal de la noi a suferit numeroase modifiări, de aici se naște și principala problemă pentru mediul de afaceri din România, a punctat Florin Jianu: „În primele trei luni din acest an, prin opt acte normative, au fost modificate/completate 120 de articole din Codul fiscal. Deci 1,3 modificări pe zi calendaristică, în condiţiile în care la 1 ianuarie 2018 a intrat în vigoare şi Ordonanţa de Urgenţă nr. 79 din 8 noiembrie 2017, prin care alte 97 articole din Codul fiscal au fost modificate/completate”.

Desele modificări îi îndepărtează pe investitori. „Investitorii străini şi autohtoni sunt speriaţi de această avalanşă a modificărilor fiscale şi vedem şi în datele statistice oficiale. E ca atunci când ieşi pe mare, nu ieşi când e marea agitată, ieşi când marea este liniştită şi când prognoza arată vreme bună. La fel e şi în economie”, a declarat președintele CNIPMMR.

Cadrul legislativ a fost serios modificat, după ce, în primele 90 de zile ale acestui an, au fost adoptate 835 de acte normative, iar peste 45% din legile şi ordonanţele adoptate au afectat direct şi semnificativ întreprinderile, inclusiv IMM-urile (legislaţia fiscală, declaraţiile şi contribuţiile obligatorii, etc.), informează News.ro.

Citiți și: Dragoș Roșca, președinte RBL: „Ne-am obișnuit să stingem incendii”

În primele două luni din 2018, numărul suspendărilor, dizolvărilor, radierilor, insolvenţelor, inclusiv în rândul societăţilor cu participare străină la capital, au fost mai mari decât cele din perioada similară a anului trecut.

În ianuarie și februarie, a crescut cu peste 66% numărul suspendărilor, până la 4.108, comparativ cu totalul de 2.467 din primele două luni din 2017. Numărul dizolvărilor a crescut cu peste 74%: 6.397 în ianuarie-februarie 2018 față de 3.672 în aceeași perioadă din 2017. De asemenea, și numărul insolvenţelor a crescut, cu 28%, în primele două luni din acest an față de ianuarie-februarie 2017: 1.492 comparativ cu 1.165.

 


FOTO: Guliver / Getty Images

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.