Cod Rutier 2020. Care este limita de alcoolemie dintre o simplă amendă și un dosar penal

NewMoney 13/01/2020 | 11:48 Fapt Divers
Cod Rutier 2020. Care este limita de alcoolemie dintre o simplă amendă și un dosar penal

În pofida legendelor care spun că ai voie să bei o bere, legislaţia din România are, de fapt, toleranţă zero pentru consumul de alcool la volan.

În funcție de nivelul alcoolemiei, conducători auto care sunt prinși băuți la volan pot primi amendă sau se pot pricopsi cu dosar penal. Aflați în continuare care sunt limitele impuse de lege.

Cum se măsoară alcoolemia

Cantitatea de alcool consumată de o persoană se măsoară prin alcoolemie. Aceasta reprezintă cantitatea de alcool din sânge. Alcoolemia se exprimă în grame de alcool per litru de sânge şi se poate măsura în respiraţie, în probele de sânge sau de urină.

Alcoolemia de 0,10 mg/l înseamnă că o persoană are 1 parte de alcool pur la 10.000 de părţi de sânge.

Până la o anumită limită, alcoolemia este sancţionată doar contravenţional, dar la o valoare mai mare devine o problemă penală.

Sancţiunile pentru consumul de alcool la volan

O alcolemie de până la 0,40 mg/ litru alcool pur în aerul expirat se sancţionează cu amendă de la 21 la 50 de puncte şi suspendarea permisului pentru 6 luni.

Conform legislatiei din Romania, atunci când şoferii sunt prinşi cu o îmbibaţie de alcool egală sau peste 0,40 g/l alcool pur în aerul expirat (minimum 0,80 g/l alcool pur în sânge), fapta constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă penală.