CNCAN: Toate reactoarele nucleare de la centrala nuclearoelectrică Zaporojie sunt în stare sigură

Elena Marinescu 06/09/2022 | 17:12 Ştiri
CNCAN: Toate reactoarele nucleare de la centrala nuclearoelectrică Zaporojie sunt în stare sigură

Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN)a transmis, marţi, că, potrivit informaţiilor oficiale deţinute, toate reactoarele nucleare de la centrala nuclearoelectrică Zaporojie sunt în stare sigură, iar măsurătorile de radioactivitate confirmă valori normale.

CNCAN a transmis marţi că, potrivit ultimelor informaţii oficiale, toate reactoarele nucleare de la centrala nuclearoelectrică Zaporojie sunt în stare sigură.

”În data de 5 septembrie a.c, centrala nuclearoelectrică Zaporojie a fost decuplată în mod deliberat de la reţeaua natională de electricitate, dar continuă să-şi asigure alimentarea cu energie electrică a sistemelor de siguranţă prin intermediul generatorul electric al unităţii în funcţiune. Suplimentar, în caz de necesitate, alimentarea cu energie electrică necesară pentru menţinerea în siguranţă a reactoarelor se poate realiza şi prin intermediul generatoarelor diesel de urgenţă”, a transmis CNCAN, într-un comunicat de presă.

Instituţia menţionează că măsurătorile de radioactivitate efectuate atât la nivelul teritoriului Ucrainei, cât şi la nivel naţional, confirmă valori normale, corespunzator fondului natural de radiaţii.

”CNCAN, prin Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă, urmăreşte în permanenţă evoluţia situaţiei din punct vedere al monitorizării radiologice. În România, nivelul radiaţiilor este monitorizat permanent prin Reţeaua Naţională de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (RNSRM), din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM)”, a mai transmis CNCAN.

Potrivit instituţiei, specialiştii din Laboratorul Naţional de Referinţă Radioactivitate verifică datele monitorizate 24/7 şi le transmit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, astfel încât să se asigure o informare promptă a factorilor de decizie naţionali şi internaţionali, precum şi a populaţiei.