Ştiri

CNAS: Consultaţiile medicale şi reţetele electronice pot fi acordate în continuare la distanţă

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) anunţă joi că medicii de familie cât şi medicii de specialitate din ambulatoriu pot acorda consultaţii la distanţă, prin orice mijloace de comunicare, pentru bolile cu potenţial endemo-epidemic ce necesită izolare precum şi pentru afecţiunile cronice, cu respectarea aceloraşi condiţii de acordare ca şi în cazul consultaţiilor în cabinet pentru afecţiunile respective.

”Reglementările privind acordarea serviciilor medicale la distanţă se menţin şi după data de 1 iulie 2023, în conformitate cu noul Contract-cadru. Astfel, atât medicii de familie cât şi medicii de specialitate din ambulatoriu pot acorda consultaţii la distanţă, prin orice mijloace de comunicare, pentru bolile cu potenţial endemo-epidemic ce necesită izolare precum şi pentru afecţiunile cronice, cu respectarea aceloraşi condiţii de acordare ca şi în cazul consultaţiilor în cabinet pentru afecţiunile respective”, precizează Casa Naţională de Asigurări de Sănătate într-un comunicat oficial.

Potrivit CNAS, ”medicul consemnează consultaţia medicală la distanţă în registrul de consultaţii şi în fişa pacientului, după caz, cu indicarea mijlocului de comunicare utilizat şi a intervalului orar în care aceasta a fost efectuată, şi emite toate documentele necesare pacientului ca urmare a actului medical, inclusiv reţeta electronică on-line sau off-line pentru medicamente compensate”.

”Aceste documente se transmit pacientului prin mijloace de comunicare electronică. În cazul consultaţiilor la distanţă acordate de medicii de specialitate din ambulatoriu pacienţii sunt exceptaţi de la obligaţia prezentării biletului de trimitere de la medicul de familie sau de la alt medic de specialitate. Tot la distanţă pot fi acordate terapiile psihiatrice, precum şi sfatul genetic, acestora aplicându-li-se reglementările legale în vigoare pentru serviciile diagnostice şi terapeutice efectuate în cabinet”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, se pot acorda la distanţă, prin orice mijloace de comunicare, serviciile conexe actului medical furnizate de psiholog în specialitatea psihologie clinică, consiliere psihologică şi psihoterapie, precum şi în specialitatea psihopedagogie specială – logoped. Şi acestor servicii conexe li se aplică reglementările legale în vigoare pentru serviciile efectuate în cabinet, precizează CNAS.

„Întrucât dorim să utilizăm în continuare, în beneficiul persoanelor asigurate, experienţa acumulată în timpul pandemiei de Covid-19, nu numai că am menţinut consultaţiile la distanţă, ci am şi lărgit sfera de aplicabilitate a acestora” , a declarat Adela Cojan, preşedintele CNAS.

Andrei Dumitru

Recent Posts

Producătorul de articole de lux Chanel intră pe piaţa chineză

Renumita companie Chanel intenţionează să deschidă mai multe magazine în China, chiar dacă cumpărătorii chinezi…

6 ore ago

Ucraina le cere partenerilor occidentali să intercepteze rachete ruseşti de pe teritoriul NATO

Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a lansat marţi un apel către partenerii occidentali să…

8 ore ago

Poluare masivă în Marea Neagră. Substanțe nocive în apa mării, de 60 de ori peste normă

Chiar înaintea începerii sezonului estival, specialiștii sunt în alertă şi prelevează probe de apă din…

8 ore ago

România a avut cel mai semnificativ avans din UE al lucrărilor de construcţii

Lucrările de construcţii au scăzut cu 0,1% în Uniunea Europeană şi au crescut cu 0,1%…

9 ore ago

93.000 de companii au beneficiat de finanţare prin programul IMM Invest

93.000 de companii au beneficiat, până în prezent, de finanţare prin intermediul programului IMM Invest,…

10 ore ago

Proprietăţi de 7 miliarde de euro vor fi oferite la vânzare la Târgul Naţional Imobiliar

Proprietăţi imobiliare în valoare totală de şapte miliarde de euro vor fi scoase la vânzare…

11 ore ago

Acest website folosește cookies