Clujul, în plin avânt imobiliar: Livrările de birouri de anul acesta, de patru ori mai mari decât în 2016

Andreea Neferu 09/05/2017 | 14:42 Ştiri
Clujul, în plin avânt imobiliar: Livrările de birouri de anul acesta, de patru ori mai mari decât în 2016

Livrările de birouri din Cluj-Napoca, una dintre cele mai importante piețe după București, se vor ridica anul acesta la peste 44.000 de metri pătrați, de peste patru ori mai mari comparativ cu anul anterior, potrivit datelor Coldwell Banker Transilvania, biroul local din Cluj – Napoca al companiei de consultanță imobiliară Coldwell Banker România. Livrările de anul acesta reprezintă aproape o cincime din stocul existent în prezent, de  puțin peste 244.000 de metri pătrați.

Cea mai mare parte a spațiilor noi se află în faza a treia a proiectului The Office (16.770 de metri pătrați închiriabili) și Novis Plaza (14.171 de metri pătrați închiriabili), alte proiecte care vor pune pe piață o suprafață semnificativă de birouri noi fiind Vivido Business Center. aproximativ 7.000 de metri pătraăți închiriabili, și Central Business Plaza, cu aproape 4.000 de metri pătrați.

„Piața de birouri din Cluj – Napoca trece printr-o perioadă de efervescență, atât ca livrări cât și din punct de vedere al închirierilor. Aproximativ jumătate de milion de persoane locuiesc în zona metropolitană Cluj – Napoca, dacă luăm în calcul atât Floreștiul, care a devenit practic un nou cartier, cât și numărul ridicat de student. Anual există o cerere stabilă de aproximativ 20.000 de metri pătrați de spații de birouri moderne, ținând cont că în fiecare an intră în câmpul muncii aproximativ 6.000 de studenți, fără a ne gândi la reconversiile profesionale”, explică Cristian Simon, director Office Division în cadrul Coldwell Banker Transilvania.

Aproximativ 47,3% din cei peste 44.000 de metri pătrați de birouri care se vor livra în acest an în Cluj – Napoca sunt deja inchiriați, în timp ce 64% din suprafața de birouri care va fi finalizată în 2018 în oraș este deja închiriată. Cele mai importante proiecte de birouri care vor fi finalizate în 2018 în Cluj – Napoca sunt United Business Center, împreună cu clădirea adiacentă Riviera si Scala Center.

Gradul de neocupare al birourilor din Cluj – Napoca se ridică la aproximativ 7%, în timp ce chiria lunară medie este de 11,5 euro/metru pătrat pe segmentul birourilor de clasa A.


FOTO: Wikipedia.org

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.