„Clonele” lui Trump: cine sunt șefii de stat care copiază cu succes modelul autoritar al președintelui american

Mimi Noel 31/05/2017 | 11:07 Global
„Clonele” lui Trump: cine sunt șefii de stat care copiază cu succes modelul autoritar al președintelui american

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Pentru mulți observatori politici, înfrângerea candidatei de extremă dreap­­tă, Marine Le Pen, în alegerile prezidențiale din Fran­­­­ța din 7 mai, a pus capăt unui cu­­rent politic care părea că mătură lu­­mea dezvoltată. Chiar și cu înfrânge­­rea clară, genul de leadership încarnat și de lideri precum Donald Trump, pre­șe­dintele SUA, sau cel al Turciei, Recep Tayyip Erdogan, nu a dis­pă­rut, ba chiar pro­liferează în diverse colțuri ale lumii.

Vechea sintagmă „lider autoritar“ poate fi folosită pentru cei care au îmbrățișat această stilistică a puterii, cu o diferen­­ță: în trecut, un lider autoritar era un dictator precum Stalin (fosta URSS) sau Gamal Abdel Nasser (Egipt), care au pus mâna pe putere într-un mod nede­mocratic și au condus în for­­ță. Astăzi, liderii autoritari sunt cei care câștigă democratic alegerile, dar ulterior sub­minează democrația prin mo­­dul în care își exercită puterea.

În Turcia, de pildă, Erdogan a reușit prin referendum să primească undă verde pentru modificarea Constituției. Schimbările pe care le face îi vor conferi prerogative și mai largi. În SUA, Trump distruge statu-quo-ul prin tot felul de ordine prezidențiale sau concediind directorul FBI fără preaviz.

De asemenea, remarcăm că, în zilele noastre, un lider autoritar poate fi foarte bine și o femeie. Marine Le Pen a crescut spectaculos pe un val de frustrare a unei părți a electoratului fran­­­­cez și să obțină cel mai bun scor elec­­­­to­ral din istoria Franței pentru un partid de extremă dreaptă. Cu acest rezultat, Le Pen își crește șansele pentru alegerile din 2022, dacă președintele ales, Emmanuel Macron, nu va reuși să amelioreze pro­blemele cu care Franța se con­­frun­­tă azi.

Mini-Trumpi, atac la democrație. Acest gen de lideri vor candida pentru cea mai înaltă poziție în stat peste tot în lume în următorii doi ani. Dacă vor și câștiga, semnalul va fi clar: peste tot în lume, de­­mo­­crația este în pericol. Într-o epocă în care încrederea opiniei pu­­blice se prăbușește, iar parti­dele politice se do­vedesc tot mai impotente, gu­­ver­­narea prin lideri de forță seduce bazine electorale din ce în ce mai mari.

Tinerii din multe țări sunt tot mai ne­­mul­­țumiți de cei care conduc acum și implicit mai atrași de formele autoritare de conducere, remarcă Yascha Mounk, pro­­­fesor la Harvard. Sunt nefericiți pentru că, în opinia lor, democrația nu a re­­zol­­vat stagnarea veniturilor, instituțiile reprezentative ale democrației sunt captivele unor grupuri de interese sau te­re­nuri de luptă extrem de partizane. Dar și pentru că partidele politice s-au pră­bușit. În plus, rețelele sociale au democratizat accesul la informații dinspre zona insti­tuțiilor publice. În acest context, liderii autoritari și pseudoautoritari pot seduce electoratul cu strategii trum­­pis­­te, promi­țând că o personalitate po­­li­­tică puternică poate da soluții acolo un­­de partidele, instituțiile sau foștii lideri au eșuat.

Amploarea acestui val politic arată că modelul de guvernare democratic are mari probleme în toată lumea.

Liderii care se prefigurează a fi autoritari vor candida în țări precum Cambodgia, Malaysia, Ungaria, Botswana sau Kârgâzstan. În țări precum Serbia, Macedonia sau Nicaragua, liderii autoritari au câștigat deja alegerile anul trecut, după ce au schimbat legea electorală fie în favoarea lor, fie pentru a-și extinde pur și simplu mandatul.

Este posibil, ca în Indonezia, la ale­­ge­­rile din 2019, să candideze doi mini-Trumpi – Prabowo Subianto, fost general și fostul ginere al dictatorului Suharto. Prabowo s-a poziționat drept singurul capabil să scoată țara din problemele de securitate și economice cu care se con­­fruntă. Contracandidatul său, Hary Tanoesoedibjo, un miliardar din domeniul tu­ris­mului (ironic, chiar par­tener de business cu Donald Trump), a promis că va repune pe făgașul normal țara, pentru că politi­­cienii, iată, au eșuat.

În Mexic, fostul premier Andrés Ma­nuel López Obrador, conduce în sondaje pentru alegerile prezidențiale din 2018. Spre deosebire de Prabowo sau Trump, López Obrador a alunecat spre stânga spectrului politic, dar împărtășește ace­­le­­ași trăsături cu toți cei enumerați.

Al treilea val. Asistăm practic la al treilea val de regres al democrației din ultimul secol. Precedentele – când regi­­mu­­rile autoritare au ajuns la putere în detrimentul democrațiilor – s-au petrecut în anii ’20-’30, apoi în anii ’60-’70. Potrivit Freedom House, organizația care monito­rizează libertățile civile, valul de regres democratic a ținut 11 ani.

Evident că nu toți acești mini-Trumpi vor câștiga. Prabowo și Tanoesoedibjo ră­­mân niște contracandidați cu șanse mici încă în fața președintelui în exercițiu Joko Widodo. López Obrador are de înfruntat mulți contracandidați, iar ale­­ge­­ri­­le din Mexic sunt în general impredictibi­­le. Iar puternicul premier cambodgian Hun Sen va lupta cu o opo­­ziție care a fost foarte aproape să câștige anul trecut.

Dar chiar și dacă jumătate dintre ei vor accede la putere în următorii doi ani, nu­­mă­­rul țărilor care vor înregistra regrese din punctul de vedere al democrației – prin­­tre ele și economii foarte mari precum cea a Indoneziei – se va dubla, cu efec­­te dezastruoase asupra libertăților so­­ciale și politice. Apetența pentru lideri autoritari se va generaliza prin contagiu­­ne, la fel cum s-a întâmplat cu răspân­­di­­rea democrațiilor în Europa de Est, după încheierea Războiului Rece și des­­tră­­ma­­rea URSS.

Începutul sfârșitului. Cu toate aces­­tea, următorii doi ani s-ar putea do­­ve­­di apogeul epocii liderilor autoritari mo­­derni. O parte au dezamăgit deja, în Po­­lonia și în alte țări. Sub narcoticul pu­­te­­rii absolute, mulți au mers prea depar­­te cu reprimarea unor influente forțe locale sau au promovat politici atât de nepopulare încât și-au revoltat propriii su­­porteri.

În Thailanda, fostul premier Thaksin Shinawatra și-a îndepărtat armata și eli­­te­­le din Bangkok și în consecință a fost în­­depărtat de la putere printr-o lovitură de stat. În Polonia, partidul Lege și Jus­­ti­­ți­­e a înfuriat zeci de mii de cetățeni încercând să adopte legi sensibile precum interzicerea avortului. Partidul ar putea pier­­de controlul Parlamentului la urmă­­toa­­rele alegeri, opoziția crescând puternic în sondaje. Și aceeași soartă s-ar pu­­tea să o aibă și Republicanii lui Trump ca­­­re domină acum ambele Camere legislative.

În plus, în ciuda prieteniei afișate în public de acești lideri, prin declarații de susținere reciprocă – vezi Trump și Du­­ter­­te sau Trump și Erdogan, cel mai probabil nu ar face o echipă bună dacă ar fi puși la un loc.

În trecut, SUA au negociat cel mai eficient cu alte guverne democrate, precum cele membre ale NATO, și asta pentru că au împărtășit aceleași principii de cul­tură politică și tradiții democratice adânc înrădăcinate, fapt care a împiedicat ca procesul decizional să fie asumat de un singur lider. Liderii autoritari moderni încearcă să renunțe la aceste tradiții. Mai mult, toate aceste figuri enumerate până acum dau dovadă de grandomanie. Sunt niște oameni cu o puternică notorietate, niște showmeni care cu greu ajung la un compromis cu interlocutorii lor inter­na­ționali. Nu sunt nici pe departe ceea ce promit – lideri puternici care-și prote­jează cetățenii, ci prin atitudinea lor fac ca lumea să fie un loc mai periculos.

De fapt, Trump însuși le-ar putea face cel mai mare deserviciu acelor lideri aspiranți care încearcă să-l copieze. Dacă, sub ochii întregii planete, președintele SUA continuă să conducă un guvern profund nepopular și disfuncțional, ideea de lider de forță care poate rezolva toate problemele va fi subminată nu doar în Europa, ci și în Asia, Africa și alte regiuni. Este suficient să ne uităm la liderii autoritari sud-americani care au avut mereu priză la electorat, dar care, pe fondul unei guvernări disfuncționale, au declan­șat contrarevoluții.

Vestea bună este că, după ultimele două valuri de regres democratic, de­­mo­­cra­­ția a început din nou să câștige teren. În anii ’70, ’80, ’90 s-a instalat în Europa Cen­­tra­­lă și de Est, în Asia și în alte părți ale lumii. Și de cele mai multe ori s-a impus în mod pașnic. Vestea proastă? Primul val antide­mocratic mare a luat sfârșit doar odată cu al Doilea Război Mondial.

[/vc_column_text][vc_text_separator title=”Mini-Trumpi” color=”juicy_pink”][vc_column_text]Pe toate continentele, al treilea val de regres al democrației face ravagii, dar în maxim doi ani analiștii spun că-și va atinge apogeul.[/vc_column_text][vc_column_text]

  • Europa. În țări precum Olanda și Austria, potențiali lideri cu vocație autoritară – Geert Wilders, respectiv Norbert Hofer – au pierdut alegerile pentru că imaginea de lideri autoritari fabricată s-a contrazis cu platformele politicilor de dezbinare promovate.
  • Asia. În Indonezia, la alegerile din 2019 față în față vor fi Prabowo Subianto, fost general și fostul ginere al dictatorului Suharto, și Hary Tanoesoedibjo, un miliardar din domeniul turismului (partener de business chiar cu Donald Trump), care a promis că va repune țara pe un făgaș normal.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

 


Articol preluat din BloombergBusinessweek

de Joshua Kurlantzick; adaptare de Mimi Noel

FOTO: Guliver / Getty Images

Are o experiență de peste zece ani în jurnalism. A început la agenția națională de presă Rompres, iar în 2006 s-a alăturat echipei care se ocupa de ediția în limba română a publicației americane BusinessWeek. În 2007, a completat echipa de jurnaliști care pornea revista de afaceri Money Express. Domeniile acoperite au variat, de la retail la FMCG, farma, fonduri de investiții, fuziuni și achiziții, IT&C. A realizat interviuri cu cei mai proeminenți oameni de afaceri români, antreprenori locali, dar și cunoscuți oameni de afaceri străini, precum directorul executiv al Microchip, Steve Sanghi, sau fostul director executiv al Sony America, Michael Schulhof. Mimi Noel lucrează ca Account Manager la AMICOM din 2012. La NewMoney, se ocupă de subiectele internaționale.