Ciudățenia capitalismului autohton: un funcționar la stat câștigă cu 53% mai mult decât un angajat dintr-o companie privată românească

Florel Manu 08/03/2017 | 14:58 Ştiri
Ciudățenia capitalismului autohton: un funcționar la stat câștigă cu 53% mai mult decât un angajat dintr-o companie privată românească

Diferențele mari dintre salariile medii din mediul privat și cele de la stat îi îngrijorează pe reprezentanții uneia dintre cele mai mari organizații antreprenoriale din România, Romanian Business Leaders (RBL), care reunește atât oameni de afaceri locali cât și companii străine.

Oamenii de afaceri atrag atenția Guvernului să pună în balanță și riscurile care pot apărea în economie pe fondul creșterii salariului minim și a majorărilor galopante a veniturilor medii ale angajaților din sistemul bugetar. „Astăzi, în România, muncesc 5,2 milioane de oameni. Aproape jumătate (2,5 milioane de angajați) lucrează în firme private românești, dar au cel mai mic salariu mediu (1.500 de lei). În același timp, în sectorul bugetar lucrează 1,2 milioane de oameni care câștigă un salariu mediu de 2.300 de lei”, argumentează repezentanții RBL. Privind în detaliu, în cazul companiilor de stat salariile medii nete la nivelul lui 2015 erau de 2.400 de lei, cu circa 50% mai mari decât salariile medii nete din sectorul privat.

Citiți și: Concedieri în industrie: efectul de bumerang al majorării salariului minim

Citiți și: Calcul îngrijorător: care este prețul dublării salariilor din sectorul bugetar

De precizat că cifrele se referă la anul 2015 când salariul minim a crescut de la 975 de lei în ianuarie la 1.050 de lei până la sfârșitul anului. În 2016, însă au fost noi majorări ale salariului minim până la 1.250 de lei. Totodată, Parlamentul a aprobat pe final de an și alte majorări de salarii în zona bugetară. La nivelul administrației publice, în decembrie 2016, salariul mediu net a fost de 3.201 de lei, cu 36% față de salariul mediu net al întregii economii și cu 9,7% față de perioada similară a anului tracut. În același timp, în învătământ, tot în decembrie salariul mediu net a fost de 2.82 de lei, cu 8,2% mai mare fața de decembrie 2015. În luna decembrie, pentru cei din învățământ, salariile sunt mai mici din cauza vacanței de iarnă. În sănătate, salariul mediu net a fost anul trecut de 2.600 de lei, în creștere cu 33,5% față de decembrie 2015.

Citiți și: John Hardy, Saxo Bank: Se prefigurează următoarea criză a Europei. Până acum s-a dat morfină

Citiți și: Indicele NewMoney: 54% din averile celor mai bogaţi o sută de români au fost făcute din relaţii cu statul

Pe fondul promovării de către Guvern a legii salarizării unitare, comunitatea antreprenorilor crede că, în următorii patru ani, media salariului mediu în sectorul de stat va urca cu 56%. Și asta în condițiile în care datele statistice arată că în ultimul an salariile din sectorul privat au crescut cu circa 5%, în timp ce veniturile medii ale bugetarilor au urcat cu 20,2%. Analiștii financiari urmăresc evoluția salariilor din mediul de stat. „Discuția este cât la sută din aceste salarii au componentă politică și cât sunt legate de criteriile de performanță”, spune analistul financiar Dragoș Cabat. Mai mult, angajații din sectorul bugetar prestează servicii publice care nu aduc valoare adăugată economiei.

Reprezentanții RBL lansează Executivului următoarea provocare: „cum aveți grijă, de fapt, de soarta plătitorilor de taxe din România, din ai căror bani plătiți salariile promise?”, se mai arată într-o scrisoare trasmisă de comunitatea oamenilor de afaceri către premier, ministrul Muncii și cel al Finanțelor.

Citiți și: Avertisment dur al Comisiei: Guvernul are două luni să găsească măsuri credibile de reducere a deficitului

 


FOTO: Mediafax

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.