Ciucă pune presiune pe dascăli, de Ziua Învăţătorului. Cu cât vor creşte salariile profesorilor de la 1 iulie

Elena Marinescu 05/06/2022 | 10:19 Ştiri
Ciucă pune presiune pe dascăli, de Ziua Învăţătorului. Cu cât vor creşte salariile profesorilor de la 1 iulie

Deşi cadrele didactice au rămas una dintre categoriile de bugetari ocolită de majorările salariale substanţiale din ultima perioadă, primind doar suma infimă de 65 de lei, totuşi guvernanţi nu uită să le felicite şi să le ceară mai multă implicare în procesul educaţional pentru generaţiile actuale şi viitoare de elevi şi studenţi.

Cu ocazia Zilei Învăţătorului, premierul Nicolae Ciucă le-a transmis profesorilor un mesaj de felicitare, îndemnându-i să se adapteze noilor schbimbări tehnlogice şi curriculare: „Vocaţia de a îndruma micuţii elevi la început de drum trebuie să fie dublată de adaptarea la evoluţia societăţii, schimbările tehnologice dar şi de cele legate de dinamica procesului educaţional”, afirmă premierul Nicolae Ciucă în mesajul transmis de Ziua Învăţătorului.

Mesajul integral transmis de şeful Executivului:

Ne gândim, astăzi, cu emoţie şi nostalgie, la învăţătorii noştri, care ne-au deschis calea către educaţie. Adevărate modele în comunitate, recunoaşterea valorii lor este esenţială într-o societate bazată pe cultivarea respectului faţă de dascăli.

Prin pricepere, răbdare şi iscusinţă, au format generaţie după generaţie, au modelat caractere, învăţându-i pe copii nu doar să scrie, să citească, ci şi să-şi iubească familia şi ţara, să deosebească binele de rău, adevărul de minciună, să-şi ajute semenii la nevoie. Studentul care performează, azi, în universitate, profesionistul apreciat la locul de muncă, valorifică, în folosul său şi al societăţii, în mare măsură, meritul învăţătorului care i-a insuflat bucuria cunoaşterii.

Învăţământul trebuie să ţină pasul cu trasformările prin care trece societatea şi să-şi menţină deschiderea către noi perspective. Rolul dascălilor în aceste perioade de transformare sociale şi economice este esenţial pentru reuşita noastră. Vocaţia de a îndruma micuţii elevi la început de drum trebuie să fie dublată de adaptarea la evoluţia societăţii, schimbările tehnologice dar şi de cele legate de dinamica procesului educaţional.

Profesorii, îndemnaţi să contribuie la proiectul „România educată”

Criza sanitară a trasat noi coordonate fiecărei profesii. Pentru procesul de educaţie ele au fost cu atât mai relevante, având în vedere provocarea trecerii în mediul online. Gestionarea crizei umanitare, consecinţă a agresiunii militare ruse din Ucraina, înseamnă şi deschiderea şcolilor, liceelor şi universităţilor româneşti pentru copiii şi tinerii refugiaţi în România.

Sunt lăudabile mobilizarea şi adaptarea rapidă a sistemului de învăţământ, precum şi generozitatea dascălilor români de a oferi sprijin şi cunoaştere copiilor şi tinerilor ucraineni. Ne-au arătat că solidaritatea poate îmbrăca forme atât de diferite şi că reprezintă speranţa că generaţiile viitoare de adulţi vor fi pregătite să dezvolte România. Este baza solidă pe care începem aplicarea proiectului de ţară „România educată”, proces deschis tuturor celor care vor să contribuie, cu responsabilitate.

Vocaţia dascălilor rămâne, alături de politici guvernamentale coerente şi de o finanţare adecvată, resursă importantă pentru un învăţământ de calitate. Iar România a avut, are şi va continua să aibă educatori, învăţători şi profesori cu vocaţie. La mulţi ani, doamnelor şi domnilor învăţători! ”.

Ce salariu ar trebui să aibă un profesor în România

Sindicatele din învățământ acuză Executivul că nici măcar nu au stabilit un calendar al aplicării legii salarizării, deși aceasta este finalizată din 2017, iar aplicarea ei a suferit multe amânări de-a lungul anilor. Profesorii au primit o singură tranșă de majorare a salariului după 2017, dar din 2020, au fost oprite plățile.

Potrivit Institutului Național de Statistică, în 2021, rata inflației a fost de 5,1%, iar până acum în luna aprilie 2022, rata inflației a crescut la 13,8%, față de aprilie 2021.

Astfel, sindicaliştii din Educaţie susţin că banii ar trebui să fie majorați cu cota de inflație, ca să își păstreze valoarea de cumpărare. De exemplu, un profesor ar fi trebuit să aibă 5200 de lei în 2022, potrivit legii, iar acum are 3000. „Guvernul s-a angajat ca în 2022 să majoreze salariul cu 4% din diferența de 1200 de lei. Dar acest lucru nu s-a întâmplat. Nu poți cere performanță și schimbare și să nu plătești omul cu un salariu pe care tu cu mâna ta l-ai scris. Din ianuarie până acum au avut suficient timp”, spune reprezentantul FSLI.

Sindicatele avertizează că în septembrie vor avea loc ample acţiuni de protest, inclusiv o grevă generală. De asemenea, după protestul organizat pe data de 25 mai, de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi Federaţia Naţionala Sindicală „Alma Mater” în faţa sediului Guvernului, aceştia nu au primit o invitaţia la dialog.

Cu cât vor creşte salariile profesorilor de la 1 iulie

Cea mai mare majorare va fi de aproximativ 116 lei pentru un profesor cu gradul I, iar cea mai mică pentru un stagiar – 70 de lei.

Începând cu data de 1 iulie, angajaţii din învăţământ vor primi o pătrime din diferenţa rămasă de acordat conform Legii salarizării. Personalul din învăţământ trebuia să beneficieze de majorările salariale prevăzute în Legea 153/2017 din septembrie 2020.

Salariaţii din învăţământ au printre cele mai mici venituri din sectorul bugetar. La data de 1 iulie vor fi acordate o serie de majorări salariale pentru aceştia. Vor primi o parte din banii promişi atât personalul didactic, cât şi cel nedidactic.

În urma acestei majorări, bugetarii din învăţământ vor primi următoarele sume, în funcţie de gradele didactice şi vechimea în domeniu: profesorii cu gradul I, cu vechime cuprinsă între 25 şi 30 de ani, vor avea o majorare de aproximativ 116 lei, profesorii cu gradul I, 20 şi 25 de ani vechime, vor primi 94 de lei, cadrele didactice cu gradul II, cu vechime cuprinsă între 15-20 de ani, vor primi 91 de lei, profesorii definitivi 73 lei şi profesori stagiari-70 de lei. În mod normal, salariaţii din învăţământ ar fi trebuit să primească suma menţionată anterior x2, adică aproximativ 200-250 de lei.