City break-uri artistice. Cum ne poate influența arta decizia de a călători

Oana Borviz 10/08/2018 | 14:51 Timp Liber
City break-uri artistice. Cum ne poate influența arta decizia de a călători

Arta poate fi un bun pretext de a vi­zita un oraș. Sau invers. Cert este că o scurtă călătorie se poate îmbina de minune cu vizitarea unei expoziții. Este o experiență care nu poate decât săți aducă informații, senzații noi și amintiri cu care să te încălzești în ano­timpuri reci.

Acest articol a apărut în numărul 46 (6-26 august) al revistei NewMoney

Mai sunt doar câteva zile din vară, dar trebuie să recunoști că încă te gândești cum să prelungești acea stare de bine, acea atmosferă de vacanță, în care să te știi departe de birou și de agitația orașului tău. Poate ți-ai programat deja o (ultimă) ieșire la mare sau poate ți-ai aranjat un weekend cu prietenii la munte, dar nu te va lăsa rece, cu sigu­ranță, nici ideea unui city break artistic. Ar putea fi ocazia perfectă de a (re)vizita un oraș pe care-l ai la suflet și de a vedea, în același timp, o expoziție de artă. Sunt multe în această perioadă, însă noi am selectat câteva dintre acelea care conțin lucrări pe care merită să le vezi, pe viu, măcar o dată în viață. Căci cu unele ca acestea s-a plămădit, în timp, istoria artei.

De-ale lui Picasso. Anul 1932 a fost unul intens creativ în viața lui Picasso, cel mai influent artist din secolul al XX-lea, așa încât cei de la muzeul Tate Mo­dern, din Londra, s-au gândit să des­chidă o expoziție cu o sută de picturi, sculpturi și desene, fotografii de familie care să creeze o perspectivă interesantă asupra vieții sale artistice și personale. Deschisă până pe 9 septem­brie, expoziția „Picasso 1932 – Love, Fame, Tragedy“ reunește și opere mai puțin itinerate precum „Fata în fața oglinzii“, care rareori părăsește muzeul MoMA, din New York, „Visul“, care nu a fost prezentată niciodată până acum într-un muzeu britanic, sau trei nuduri ale iubitei artistului, Marie-Thérèse Walter, expuse pentru prima dată în 85 de ani.

Un existențialist de nota 10. Dacă nu ai avut șansa să vezi retrospectivele de la Guggenheim, din New York, și Tate Modern, din Londra, poți să vizitezi această expoziție la Guggenheim Bilbao, din Bilbao (Spania), până pe 24 februarie 2019. Se numește „Femmes de Venise“ și cuprinde cele mai importante lucrări ale artistului Alberto Giacometti (începând cu sculpturile și picturile din perioada cubistă și su­prarealistă și până la cele din ultimii ani de viață). Ține minte una dintre devizele lui – „Văzând, înțe­le­gând lumea, simțind-o intens și folosind capacita­tea noastră de explorare la maxim“ – și vei înțelege poate mai bine cum a ajuns acest sculptor, pe care Jean Paul Sartre l-a numit „artistul exis­tențialist perfect“, să creeze acele minunății!

În Olanda lui Bruegel. Pentru că anul viitor se împlinesc 450 de ani de la moartea lui Pieter Bruegel cel Bătrân (cel mai important pictor flamand de secol al XVI-lea), Kunsthistorisches Museum, din Viena, a organizat o expo­ziție impresio­nantă, deschisă până pe 13 ia­nuarie 2019.

Prima de o astfel de amploare dedi­cată pictorului olandez, expoziția „Bruegel“ reunește câteva dintre prețioasele lucrări ale acestui artist recunoscut pentru originalitatea sa încă din acea epocă: supraviețuirea celor 40 de lu­crări se dato­rează faptului că, încă din secolul al XVI-lea, colecționarii au recunoscut calitatea excepțională a imaginilor lui Bruegel și s-au străduit să-i achi­zițio­neze lucrările prestigioase.

Portret de mexicană. Mai mult de 30 de lucrări ale artistei mexicane Frida Kahlo vor putea fi văzute până pe 4 no­iembrie la Galeria Națională Maghiară din Budapesta, cele mai multe dintre acestea fiind împrumutate de la Museo Dolores Olmedo, din Mexico City.

Autoportretele cu semnătură, inclusiv unul dintre cele mai vechi, pictat în 1926, desene și fotografii descriu o operă vi­brantă, expusă acum pentru prima dată în capitala Ungariei. Întrucât viața per­sonală a lui Kahlo, una dintre cele mai importante femei din arta secolului al XX-lea, este interconectată cu arta ei, expoziția nu avea cum să nu ilustreze și momentele semnificative din viața acesteia, începând cu accidentul în urma căruia co­loa­na vertebrală i-a fost fracturată în mai multe locuri, și până la singură­tatea, avorturile și iubirile ei.

Pași. Călăto­riile au fost un subiect-cheie în arta euro­peană din secolul al XIX-lea și asta nu doar în Germania, ci în multe țări europene precum Franța, Marea Britanie, Danemarca, Norvegia și Rusia. Acest tip de artă ce sărbătorește motivul călăto­rului este adus acum în atenție printr-o expoziție deschisă la Alte Nationalgalerie din Berlin până pe 16 septembrie.

Inti­tu­lată „Wanderlust. From Caspar David Friedrich to Auguste Renoir“, aceasta reunește o sută de lucrări de artă semnate de reprezentanți ai romantismului precum germanul Caspar David Friedrich, norvegianul Johan Christian Dahl, elve­țianul Ferdinand Hodler, dar și de post-impresioniști ca Paul Gauguin, Pierre-Auguste Renoir și alții.

 


FOTO: Guliver / Getty Images