Cîțu: Trecem prin cea mai dificilă perioadă pentru economie din ultima sută de ani

Elena Marinescu 26/06/2020 | 20:39 Ştiri
Cîțu: Trecem prin cea mai dificilă perioadă pentru economie din ultima sută de ani

Criza economică actuală este mai gravă decât Marele Crah din 1929, a declarat, vineri seara, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu. Potrivit acestuia, este vorba de suprapunerea crizei economice cu cea sanitară. Totodată, nu s-a mai întâmplat vreodată ca activitatea firmelor să fie pur și simplu blocată.

Chiar și așa, a precizat liberalul, guvernanții vor mări pensiile anul acesta. „Trecem prin cea mai dificilă perioadă pentru economie din ultima sută de ani. În primul rând că n-a mai existat o criză dublă, una de sănătate şi una economică. Este mai rău decât în criza economică din 1929. Este mai rău decât în timpul Marelui Crah din 1929”, a afirmat Florin Cîţu la B1 TV.

De asemenea, Ministrul Finanţelor a susţinut că actuala criză economică este cea mai mare criză înregistrată pe timp de pace. „Să ştiţi că pe timp de pace nu s-a oprit niciodată economia aşa cum s-a oprit acum, niciodată nu s-au oprit companiile aşa cum s-au oprit acum. Vorbim de timp de pace, pe timp de pace este cea mai mare criză”, a adăugat Florin Cîţu.

Ministrul Finanțelor i-a acuzat pe social-democrați că îi reproșează lui împrumuturile făcute și faptul că nu vorbește despre creșterea pensiilor, când ei înșiși au constatat, încă de anul trecut, când erau pe creștere economică, faptul că pensiile nu pot fi majorate cu 40% cum au votat.

„Ideea este simplă. PSD, în fiecare zi când noi venim cu măsuri pentru a ajuta economia, vorbim și de Legea pensiilor, de alocații, ne atacă. În același timp, anul trecut, PSD avea imaginea reală a economiei. De la începutul anului erau documente în Ministerul Finanțelor Publice care atestau că deficitul mergea spre 4%. Deci anul trecut se știa deja.

Agenția de rating Standard & Poor’s a încercat încă de anul trecut să reducă ratingul României, odată cu apariția Ordonanței 114. Sunt foarte multe documente prin care PSD promitea reduceri de cheltuieli și așa mai departe, doar pentru a fi păsuită acea reducere de rating.

Toate aceste informații au culminat cu acest document, care a fost prezentat în Guvern și aprobat, prin care PSD spunea clar că nu poate să crească pensiile fără să afecteze iremediabil finanțele publice în România. Și exista propunere pentru amânare, reeșalonare, erau mai multe variante”, a mai declarat Florin Cîțu.