Ştiri

Cîţu: Pentru anumite profesii e nevoie ca toată lumea să fie vaccinată sau cel puţin testată (din surse proprii)

Premierul Florin Cîţu afirmă că la nivelul Executivului se discută despre introducerea testării periodice pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2 pentru anumite categorii profesionale, între care personal medical, din învăţământ, angajaţi din sectorul public sau din centrele pentru vârstnici.

Primul ministru susţine că „înclină” către ideea testării care să se facă „din surse proprii” pentru aceste categorii profesionale, având în vedere că vaccinul este gratuit.

Premierul a respins ideea vaccinării obligatorii a unor categorii profesionale, el susţinând, în schimb, ideea conform căreia acestea trebuie să se testeze periodic. „Eu nu am susţinut vaccinarea obligatorie, în continuare ne uităm la variante, eu am vorbit de testare. Sunt anumite profesii – medici, de exemplu, sau cadre medicale, care intră în contact cu pacienţi – unde trebuie să fim foarte atenţi.

Pentru anumite profesii este nevoie ca toată lumea să fie vaccinată sau cel puţin testată, dacă nu vaccinată. Nu… este o discuţie despre vaccinarea obligatorie pentru acest personal, nu e luată o decizie, înclin în acest moment să merg spre testare şi faptul că vaccinul este gratuit, testarea se va face din surse proprii, dar până la urmă trebuie să ne gândim că vorbim de sănătatea pacienţilor şi putem, prin comportamentul nostru, dacă nu suntem vaccinaţi putem să răspândim acest virus către pacienţi care vin să se trateze de altă boală.

Este discuţie şi pentru cadrele didactice şi personal medical, personal din sectorul public, sunt mai multe discuţii. Aici aştept şi deciziile specialiştilor sau, de exemplu, Ministerul Muncii a venit cu propunerea pentru testarea personalului din centrele de bătrâni”, a afirmat primul ministru Florin Cîţu joi seară, la TVR.

Întrebat când anume ar putea fi reglementate legal prevederile privind testarea periodică a angajaţilor din anumite categorii profesionale care nu sunt vaccinaţi anti-COVID, premierul a răspuns: „Foarte rapid, uitaţi-vă că suntem deja în valul patru şi trebuie să înţelegem că aceste decizii sunt importante„.

În ceea ce priveşte introducerea folosirii certificatului verde care atestă vaccinarea, testarea sau faptul că o persoană a trecut prin boală în localităţile cu indice de infectare de peste trei la o mie de locuitori, premierul a susţinut că această măsură are rolul de a menţine economia deschisă, el precizând că nu doreşte să închidă pieţele sau să lase mall-urile deschise doar pentru cei care sunt vaccinaţi.

„Nu este adevărat. Şi astăzi, dacă mergi la spital, faci un test COVID, acest certificat a fost folosit la intrarea în România şi în toată Europa a fost folosit în această vară, testul COVID a fost folosit până acum peste tot, nu există nicio discriminare. Sunt trei lucruri pe acest certificat: vaccinare, ai trecut prin boală sau testare, deci chiar eu nu văd nicio discriminare. Din contră, văd că este un mod civilizat de a continua lucrurile şi transparent”, a afirmat premierul Florin Cîţu, întrebat despre faptul că există voci care susţin că restrângerile unor libertăţi se pot face doar prin lege şi nu prin Hotărâre de Guvern.

El a afirmat că „nu putem să ne uităm doar la Guvern pentru soluţii”, arătând că oamenii trebuie să înţeleagă că dacă nu se vaccinează pun în pericol viaţa celor din jur.

Elena Marinescu

Recent Posts

STUDIU. Comerţul online din România va crește în 2024 cu aproximativ 10%

Sectorul de e-commerce din România este evaluat la aproximativ 7 miliarde de euro pentru finalul…

2 zile ago

Ministerul Economiei crește plafonul finanțării nerambursabile în cadrul programului Start Up Nation

Ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, a anunţat că programul Start Up Nation, va beneficia din…

2 zile ago

Consiliul Concurenței dă verdictul privind evoluţia sectorului bancar

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat vineri că rezultatele investigaţiei sectoriale privind sectorul bancar…

2 zile ago

Lazea (BNR): Cei care solicită noi facilităţi fiscale, salarii, ştiind bine că anul viitor va urma o corecţie, la ce se aşteaptă?

Adâncirea dezechilibrelor fiscale prin solicitarea de facilităţi ar putea avea la bază o speranţă deşartă…

2 zile ago

Meta Platforms, sub lupa anchetatorilor UE pentru conţinutul online

Compania Meta Platforms este vizată de o investigaţie majoră din partea Uniunii Europene legată de…

2 zile ago

Undă verde pentru referendumul de aderare a Republicii Moldova la UE

Parlamentul de la Chişinău a adoptat joi o hotărâre privind desfăşurarea referendumului privind aderarea Republicii…

3 zile ago

Acest website folosește cookies