Cîţu: 4.000 de companii beneficiază de programul IMM Invest

Elena Marinescu 11/06/2020 | 21:46 Ştiri
Cîţu: 4.000 de companii beneficiază de programul IMM Invest

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a declarat, joi seară, că deja 4.000 de companii beneficiază de programul IMM Invest şi că se aşteaptă ca până la începutul săptămânii viitoare numărul să crească la 10.000 de companii.

”IMM Invest a ajuns acum două zile la 4.000 de companii care au primit bani. Vorbim deja de un plafon care se duce spre 4 miliarde. Deja începe să accelerezem estimez că la începutul săptămânii viitoare vom avea 10.000 de companii. Ca o comparaţie, anul trecut erau în România 25.000 de IMM care aveau credite”, a declarat Florin Cîţu la Digi 24, joi seara.

Ministrul spune că estimează că 40.000 de companii se vor înscrie în IMM Invest, programul Guvernului de sprijin al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii. „Prin acest program estimăm că 40.000 de companii vor avea acces la credite”, a declarat Cîţu. Întrebat câte companii au fost respinse în cadrul acestui program, Cîţu a afirmat că va fi făcută o analiză la epuizarea plafonului.

O nouă formă a programului

O nouă formă a programului IMM Invest prevede un plafon dublu al garanțiilor oferite de stat la împrumuturi – de la 15 la 30 de miliarde de lei. Iar categoria beneficiarilor a fost extinsă, astfel încât să beneficieze și cei cu profesii liberale. Creditele luate în baza acestui program sunt garantate în proporție de 80-90% de către stat.

De noua formă a programului nu beneficiază doar companiile, ci și categorii de profesi liberale, precum avocați, medici, farmaciști, consultanți sau notari. De asemenea, pot aplica pentru împrumut și companii mai mari, care au cifră de afaceri de până la 100 de milioane de euro și 500 de angajați.

Propuneri de modificare a programului au venit și de la PNL, dar și de la PSD, din opoziție. Dublarea plafonului, spre exemplu, a fost susținută de social-democrați, cei care nu sunt acum la putere și pot forța lucrurile de pe margine pentru capital electoral. Pe de altă, nu mai pot obține finanțare prin IMM Invest instituțiile de tip IFN și altele din domeniu.

Vor beneficia, însă, “întreprinderile mici cu capitalizare de piață medie” definite drept întreprinderi care “împreună cu întreprinderile pe care le controlează și întreprinderea/ întreprinderile care are/au controlul direct sau indirect asupra acesteia, are 250 de angajați sau mai mult, dar mai puțin de 500 de angajați și o cifră de afaceri anuală ce nu depășește 100 de milioane euro sau al cărei bilanț anual nu depășește 86 de milioane euro”.