CITR anunţă tabelul preliminar al creditorilor City Insurance. Peste 1.600 de creditori revendică peste 9 miliarde de lei

Andrei Dumitru 29/04/2022 | 15:12 Ştiri
CITR anunţă tabelul preliminar al creditorilor City Insurance. Peste 1.600 de creditori revendică peste 9 miliarde de lei

Casa de insolvenţă CITR, parte a Impetum Group, în calitate de lichidator judiciar al City Insurance, cea mai mare companie de asigurări din România intrată în faliment în 9 februarie 2022, afişează tabelul preliminar al creditorilor, care conţine peste 1.600 de creditori înscrişi la masa credală. Totalul creanţelor revendicate se ridică la peste 9 miliarde lei (peste 1,8 miliarde euro).

Data primei şedinţe a adunării generale la care pot participa creditorii va avea loc pe 6 mai 2022.

„După acest proces de analiză a impactului falimentului City Insurance, o companie care deţinea o cotă de piaţă de peste 43%, este limpede că avem de-a face cu cel mai complex faliment al unei companii româneşti. Totalul expunerii unui număr de aproximativ 1.600 de creditori se ridică la peste 9 miliarde de lei. În  doar două luni, echipa CITR a gestionat această etapă a proiectului prin inovaţie şi cu alocarea unor resurse impresionante. Rezultatul este o analiză juridică şi economică profundă şi obiectivă, care aduce transparenţă atât asupra impactului pe care acest faliment îl are asupra economiei noastre cât şi la nivelul fiecărui creditor în parte. Mai departe urmează să finalizăm şi să prezentăm creditorilor primele concluzii privind cauzele şi împrejurările care au condus la falimentul companiei. De asemenea, vom trece la etapa evaluării patrimoniului şi vom continua demersurile de recuperare a creanţelor”, a spus Paul Dieter Cîrlănaru, CEO CITR.

Principalii creditori ai City Insurance

Masa credală este compusă în principal din următorii creditori: Fondul de Garantare al Asiguraţilor (FGA) cu peste 2 miliarde lei, CNAIR, care a solicitat înscrierea cu suma de 1,6 miliarde lei reprezentând expunerea totală aferentă poliţelor de garanţii al căror beneficiar este, Asiguratori şi Reasiguratori cu peste 700 milioane lei, ANAF cu aproximativ 93 milioane lei.

„Peste 1.600 de cereri însemnând aproximativ 40.000 de dosare individuale de daună de la creditori şi-au revendicat dreptul de a fi înscrişi la masa credală a City Insurance, determinând un proces contra-cronometru de analiză a declaraţiilor de creanţă. Peste 100 de specialişti au fost implicaţi în acest proces a cărui amploare a fost dată şi de volumul de documente generate de către creditori. Astfel, echipa CITR a analizat peste 500.000 de documente şi a gestionat cu succes această etapă a proiectului. Amintim că toate poliţele de asigurare emise de City Insurance încetează de drept la data de 11 mai,aceasta fiind ultima zi de valabilitate. Prin urmare,  în intervalul rămas până la această dată, toţi asiguraţii City Insurance sunt obligaţi să încheie poliţe noi de asigurare”, a spus Oana Munteanu, partener în cadrul CITR şi managerul proiectului City Insurance.

Creditorii de asigurări pot solicita sumele înregistrate faţă de City Insurance atât de la FGA cât şi de la masa credală. Echipa CITR a notificat peste 70.000 de creditori, dintre care 1.600 au depus cereri de înscriere la masa credală. O parte semnificativă a acestora a apelat la recuperarea datoriilor prin FGA.

Carpatica Asig s-a confruntat cu un deficit de capital de 707 milioane de lei la finele lunii iulie 2016, când ASF a retras licenţa de funcţionare a companiei şi şi ulterior a formulat cerere de deschidere a procedurii de faliment. De la data deschiderii procedurii, în februarie 2017, numărul creditorilor a ajuns la peste 600, iar CITR a făcut distribuiri de aproximativ 130 milioane lei. Proiectul Carpatica Asig a însemnat gestionarea a peste 10.000 de litigii.

Proiectul Certasig – Societate de Asigurare şi Reasigurare este în gestionarea CITR din iunie 2020.  Conform tabelului preliminar de creanţe, numărul de creditori este în acest moment de peste 160. Procedura de valorificare a activelor companiei este în derulare în acest moment, recuperările de creanţe aflate în curs fiind de aproximativ 10 milioane lei.