Circa 450.000 de metri pătrați de birouri vor intra în piața bucureșteană până în 2019

NewMoney 26/07/2017 | 16:23 Ştiri
Circa 450.000 de metri pătrați de birouri vor intra în piața bucureșteană până în 2019

Stocul de spații de birouri din București a ajuns la finalul primului semestru la 2,72 de milioane de metri pătrați, iar până la finalul anului ar urma să se ridice la 2,79 de milioane de metri pătrați, după ce în piață ar urma să fie livrate prima clădire a proiectului The Bridge din zona Grozăvești, respectiv un nou imobil în Sema Parc din zona Semănătoarea, potrivit raportului companiei de consultanță imobiliară CBRE România pe primele șase luni ale acestui an.

Circa 450.000 de metri pătrați de spații de birouri se află în prezent în construcție în București, având ca termen de livrare perioada 2017-2019.

Rata de neocupare a spațiilor de birouri din București este de 11% pentru clădirile de clasa A și B, iar pentru prima oară după mult timp, zona de nord a Capitalei are o rată de neocupare de 5,2%, fiind mult mai mică pentru spațiile de clasă A – 2.3%. Chiria pe metrul pătrat și randamentul (yield) clădirilor de birouri din Capitală au rămas stabile la finalul semestrului al doilea, la 18,5 euro/metru pătrat/lună, respectiv 7,5%, potrivit datelor CBRE.

În primul semestru au fost încheiate contracte de închiriere pentru peste 176.000 de metri pătrați de spații de birouri în București, dintre care tranzacțiile de pre-închiriere (cerere pentru clădirile în construcție) au reprezentat circa o treime. “Observăm că din ce în ce mai multe companii intră pe piața românească, iar altele își extind spațiile de birouri existente. Această tendință se manifestă constant în ultimele trimestre, ponderea cererii noi și a extinderilor fiind mereu între 19 și 25% din totalul cererii. Practic, în fiecare semestru, în București apar în medie 4.000 – 5.000 de locuri noi de muncă, ceea ce înseamnă creștere economică, stabilitate și optimism pentru companii”, spune Mihai Păduroiu, head of advisory&transaction services |investor leasing în cadrul CBRE România.


Sursă foto: Mediafax