Ciolacu: Majorăm salariul minim la 3.700 de lei. Vor beneficia peste 1,8 milioane de angajați

Elena Marinescu 06/06/2024 | 13:08 Ştiri
Ciolacu: Majorăm salariul minim la 3.700 de lei. Vor beneficia peste 1,8 milioane de angajați

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, în debutul ședinței de guvern de joi, creșterea salariului minim, din 1 iulie, de la 3.300 la 3.700 de lei.

Şeful Guvernului a precizat că acesta e un pas important spre introducerea salariului minim european, care se va realiza efectiv din noiembrie.

„Cea mai așteptată decizie de azi e creșterea salariului minim de la 3.300 de lei la 3.700 de lei lunar, de la 1 iulie. E o măsură agreată cu partenerii de dialog social, de care beneficiază peste 1,8 milioane de angajați.

De asemenea, la solicitarea mediului de afaceri, am aprobat majorarea de la 200 la 300 de lei a sumei lunare neimpozitate. Practic, angajații primesc în plus 284 de lei pe lună”, a declarat premierul, citat potrivit Agerpres.
Salariile minime în agricultură și construcții vor rămâne la 3.436 lei și respectiv 4.582 lei.

Aproximativ 760.000 de salariați beneficiază în prezent de salariul minim, iar majorarea la 3.700 lei va afecta 1.871.266 de salariați. Industria avertizează că această creștere va pune presiuni suplimentare pe companii, mai ales în industriile cu marje mici de profit, și ar putea duce la majorări de prețuri, potrivit Economedia.

Guvernul lucrează la o nouă formulă de calcul pentru salariul minim, bazată pe rata anuală a inflației, PIB, populația ocupată și câștigul salarial mediu brut.

Salariul minim european, din noiembrie

„Astfel, facem un pas important pentru a ne apropia de nivelul cerut de directiva privind salariul minim european. Ministerul Muncii și partenerii sociali lucrează la mecanismul care va introduce salariul minim european în România până în noiembrie.

Formula stabilită va ține cont de puterea de cumpărare, de nivelul câștigului salarial mediu brut și productivitatea muncii”, a mai susținut Marcel Ciolacu.

sursa foto: gov.ro