Ciolacu: Limitele actuale de cash vor fi menţinute, cu două excepții

Andrei Dumitru 09/11/2023 | 15:04 Ştiri
Ciolacu: Limitele actuale de cash vor fi menţinute, cu două excepții

Toate limitele actuale de cash vor fi menţinute, atât la persoanele fizice, cât şi la cele juridice, cu două excepţii – plafonul de casă pentru firme va fi de maxim 50.000 de lei, iar avansul spre decontare va fi 1.000 de lei pe zi, a anunţat, joi, premierul Marcel Ciolacu.

El a precizat că ordonanţa de urgenţă privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar va fi revizuită în acest sens.

„Chiar dacă principiile enunţate erau corecte, în viaţa reală se produceau situaţii greu de rezolvat. Am vorbit cu reprezentanţii sistemului bancar, cât şi cu micii comercianţi din pieţe, cu mari antreprenori, dar şi cu familii care au o microintreprindere. Concluzia unanimă este că economia noastră nu este încă pregătită să funcţioneze cu mai puţin numerar. În special în mediul rural, unde bancomatele sunt rare şi lumea foloseşte mai mult cash”, a declarat Marcel Ciolacu, joi, în şedinţa de Guvern.

Premierul a subliniat, însă, că îşi doreşte ca toate portiţele prin care se face evaziune fiscală în România să fie eliminate.

„Fără bani nu putem avea un sistem de sănătate puternic, un sistem de învăţământ performant şi autostrăzi ca în Occident”, a afirmat Marcel Ciolacu.