Ciolacu: A fost pus în transparenţă proiectul privind introducerea salariului minim european

Elena Marinescu 13/06/2024 | 15:58 Ştiri
Ciolacu: A fost pus în transparenţă proiectul privind introducerea salariului minim european

Premierul Marcel Ciolacu a declarat în şedinţa de Guvern de joi că a a fost pus în transparenţă publică şi proiectul privind introducerea salariului minim european în România.

„Alegerile au trecut şi revenim la priorităţile românilor. Mă bucur că inflaţia continuă să scadă ajungând deja aproape de 5% şi vom cotinua să luăm măsuri pentru a proteja puterea de cumpărare a populaţiei”, a spus premierul.

”Am văzut că a fost pus în transparenţă publică şi proiectul privind introducerea salariului minim european în România. Vrem ca românii să aibă slujbe plătite cât mai aproape de media europeană.

Cred că asta aşteaptă românii de la noi, nivel de trai mai bun şi preţuri corecte. Nu circ în stradă, cum fac încă unele partide, deşi au fost deja taxate dur de electorat”, a mai spus premierul, potrivit News.ro.

Ce este salariul minim european

În toamna anului 2022, Parlamentul European a adoptat o directivă privind salariul minim în Uniunea Europeană. Astfel, salariul minim ar trebui să reprezinte 60% din salariul mediu brut. De asemenea, prin această directivă, se solicită indexări periodice pentru a se asigura că nivelurile de salarizare rămân actualizate.

Directiva obligă cele 21 de state membre ale blocului comunitar care au salarii minime statutare să garanteze că banii câștigați vor permite oamenilor să ducă o viață decentă, iar din momentul intrării în vigoare a acesteia (octombrie 2022), statele membre au la dispoziție doi ani pentru a transpune prevederile acesteia în legislația locală, aminteşte antena3.ro.

Potrivit unui raport Eurostat, România se poziționează printre ultimele țări din Uniunea Europeană în ceea ce privește salariul minim, pe locul 20 din 22, cu un salariu de puțin peste 600 de euro, doar înaintea Ungariei și Bulgariei. Există șase țări cu un salariu minim peste 1.500 de euro. Acestea sunt Luxemburg, Belgia (1.842 EUR), Irlanda (1.775 EUR), Țările de Jos (1.756 EUR), Germania (1.744 EUR) și Franța (1.646 EUR).