Cine va umple locul lăsat liber de corupţi

Emil Popescu 10/05/2017 | 15:04 Ştiri
Cine va umple locul lăsat liber de corupţi

Oamenii de afaceri din România sunt de două feluri – unii lucrează „în adâncuri”, unde câştigă bani şi contracte de infrastructură sau IT cu Guvernul, iar alţii luptă pe piaţa liberă, pe uscat, spune Dragoş Roşca, venture capitalist şi fondator al firmei de investiţii Delta Asset Invest.

„Există două tipuri de capital românesc. Unul care nu se prea plânge, nu ţipă că e discriminat şi nu prea are treaba cu statul. Se descurcă în piaţă liberă, pe uscat. Şi altul care lucrează în adâncuri în mare (în construcţie de infrastructură, programe mari IT cu guvernul, distribuţie, extracţie de resurse) şi dintr-o dată are mari probleme – businessurile au căzut în cap, nu au mai ieşit licitaţiile, actionarii sunt în diverse locaţii”, a afirmat Roşca la conferinţă Competiţia Capitalurilor, organizată de NewMoney în parteneriat cu Romanian Business Leaders.

Terenul lăsat liber de scăderea businessurilor „din adâncuri” nu a fost încă ocupat de nimeni.

„Constatăm că nu apar lucrări de infrastructură, nu le iau nici multinaţionalele dar nici românii. Sunt blocate şi fondurile europene aferente acestui tip de proiecte”, a afirmat Roşca.

El concluzionează că nu este vorba despre o luptă între multinaţionale şi firme cu acţionariat românesc, ci între capitalul onest cu cel mai puţin onest.

Revista NewMoney, în parteneriat cu Romanian Business Leaders, a organizat, marţi, „Competiţia Capitalurilor”, un eveniment prin care şi-a propus să afle cât adevăr şi câtă emoţie există în presupusul conflict între multinaţionale şi companiile cu acţionariat românesc, „confruntare” care a monopolizat discursul public al ultimelor luni.

 


FOTO: Mediafax

Emil are o experiență de peste 15 ani în presa economică, din care 13 la agenția Mediafax. Pentru NewMoney scrie pe domenii precum energie, industrie și auto.