Cine sunt românii care fac bani din turismul medical

[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Da, chiar se întâmplă. România atrage turiști. Dar nu neapărat de genul celor interesați să exploreze înfrunzita Grădină Carpatică.
Soții Claudiu și Bianca Ivanciovici au trei cabinete dentare în București. Claudiu este directorul general al Ident, firma care deține cabinetele, iar Bianca este director medical. Au deschis primul cabinet stomatologic în 2013, cu o investiție de 250.000 de euro. După ce s-au extins cu alte două centre, investiția a crescut la circa un milion de euro. Și da, există o legătură directă și cu turismul.
În 2014 au început să trateze pacienți din străinătate. „Prima dată, acum doi ani, am avut 15 clienți din afară. Toți români. Îi alungau din țările în care munceau prețurile mari ale serviciilor dentare“, povestește Claudiu.
Anul acesta, Ident a avut peste 70 de clienți cărora le-a oferit pachete mixte, turism și tratament. Nicio surpriză, date fiind condițiile din România. „Avem aceeași aparatură ca în Vest, avem personal specializat, iar prețurile noastre sunt, în medie, cu 50-70% mai mici față de cele din străinătate“, explică directorul companiei.
Și, pentru că afacerea merge din ce în ce mai bine, Claudiu a înțeles că turismul medical e o afacere rentabilă. „În 2015 am realizat, noi și alți colegi din piață, că putem face turism dentar. Adică le putem oferi pacienților servicii complete de zbor, cazare și chiar relaxare“, mărturisește Claudiu.
Departe de imaginile din ofertele tradiționale, România e tot mai atractivă pentru serviciile medicale ieftine pentru străini. Confirmarea și dimensiunea potențialului segmentului vin și în cifre: piața locală a turismului medical este estimată în momentul de față la 300 de milioane de euro, la o rată anuală de creștere de 10-15%. Pentru comparație, afacerile totale din turismul românesc sunt estimate la circa 2,5 miliarde de euro.
Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.