Cine sunt milionarii din Republica Moldova care sunt mai buni decât românii în IT, restaurante și transporturi

Florel Manu 06/07/2017 | 11:26 Ştiri
Cine sunt milionarii din Republica Moldova care sunt mai buni decât românii în IT, restaurante și transporturi

Au venit în România pentru a fi mai aproape de Europa și aici au rămas. Este cazul mai multor oameni de afaceri din Republica Moldova care și-au deschis businessuri în România. Unii au rămas la mici afaceri din care își asigură un trai decent, în timp ce alții au reușit să intre în topurile celor mai bogați români.

Unul dintre cele mai sonore nume de dincolo de Prut din mediul de business local este Constantin Iavorski, fost ministru al energiei în Republica Moldova în perioada 1990 – 1991, în guvernul condus de Mircea Druc. Cu o avere estimată la circa 36 – 38 de milioane de euro, Iavorski este pe poziția 150 în topul celor mai bogați români realizat de Capital. Iavorski a început afacerile în România în 1993, cea mai mare compania a sa fiind Unicom Tranzit specializată în transportul de marfă pe calea ferată. Unicom Tranzit a început cu transportul de cărbune pentru centralele românești. Compania s-a axat apoi pe transportul de carburanți, însă în cei peste 20 de ani de activitate în România, Iavorski a testat și piața imobiliară. El mai deține în România și o fabrică unde produce butoaie și peleți. Iavorski nu a scăpat nici de dosarele DNA, el fiind anchetat în scandalul licitațiilor organizate în 2014 de Combinatele Energetice Oltenia și Hunedoara.

Fost premier moldovean, în 1999, Ion Sturza este și el în topul celor mai bogați români. Cu o avere estimată la circa 35 – 37 de milioane de euro, Ion Sturza a investit în sectorul IT, imobiliare, energie și retail online. În 2009 înființează fondul de investiții Fribourg Capital, care pe parcursul anilor a făcut mai multe investiții în Republica Moldova și România. Sturza este și proprietarul magaznului online elefant.ro, iar la Cluj a dezvoltat parcul tehnologic Liberty Technology Park. Sturza este însă în sfera afacerilor încă din 1991, când a fondat compania Incon, societate care a devenit unul dintre principalele grupuri financiar-industriale din Republica Moldova la începutul anilor ’90. Numele lui Sturza a fost vehiculat destul de des în perioada privatizării Rompetrol. În 2002, împreună cu grupul Rompetrol, înființează compania Rompetrol Moldova și devine președinte-director general al acesteia. În aprilie 2005, Ion Sturza, directorul general al companiei Rompetrol Moldova, a fost numit în funcția de vicepreședinte pentru dezvoltare al grupului Rompetrol, controlat de omul de afaceri Dinu Patriciu. În aprilie 2006, Ion Sturza este ales ca membru în consiliului de administrație al grupului Rompetrol N.V. A avut o contribuție importantă în tranzacția de cumpărare a Rompetrol de către KazMunaiGaz. În 2009 însă ia decizia să părăsească compania și să înceapă afaceri pe cont propriu.

Prezent și el în topurile celor mai bogați români, cu câțiva ani în urmă, Călin Fusu este considerat unul din oamenii care preia afaceri în serie.  A fondat și a controlat Neogen și Best Jobs, afaceri care i-au adus primele mari câștiguri. În 2015, Forbes estima că Fusu avea o avere de 5 milioane de euro. În 2008 a devenit vizibil  după ce a vândut acţiuni Neogen către fondurile Tiger Global Management şi Wouwer. Apoi a devenit și mai vizibil după ce s-a afișat alătuti de Magda Ciumac într-un show de televiziune.  Atras de mediul online, Călin Fusu a fost și acționar principal, prin Best Jobs, la aplicația Clever Taxi. Luna trecută, Clever a fost cumpărat de My Taxi, companie deținută de colosul german Daimler.

Relativ nou în mediul de business românesc este antreprenorul moldovean Andrei Tranga, care intra pe piața locală în 2013 cu restaurantul La Plăcinte.  Lanțul de restaurante era deja celebru la Chișinău la vremea respectivă. Din 2015, Andrei Tranga a atacat și segmentul pizzeriilor din București, după ce a deschis Andy’s Pizza în Piața Unirii din Capitală. Un an mai târziu, Tranga a renunțat la ideea pizzeriiilor. În locul pizzeriei din Piața Unirii deschide însă un nou restaurant La Plăcinte. În timp ce în România afacerile moldoveanului se bucură de succes, dincolo de Prut numele lui Tranga apare în dosare de evaziune fiscală, legături cu oameni din clasa politică ori scandaluri legate de trafic de droguri. Nicuna din aceste acuzații nu a fost însă demonstrată.

Un alt nume sonor de dincolo de Prut prezent în businessul românesc este Valeriu Moraru, care alături de soția sa, Violeta, a dezvoltat afaceri cu ape minerale și sucuri. Cei doi controlează companiile Perla Covasnei şi Azuga Waters. Valeriu Moraru a devenit vizibil după ce a vândut Bere Azuga către Ursus într-o tranacție estimată la circa 10 milioane de euro. Afacerile familiei Moraru au început să scadă după preluarea echipei Rapid, care ulterior a fost declarată în faliment și nevoită să se înscrie în Liga a cincea.

 


FOTO: La Plăcinte / Facebook

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.