Cine sunt „harvardiștii” bulgari care vor să pună capăt corupției care ține pe loc statul balcanic

La Sofia, puterea a fost preluată de un premier reformist, Kiril Petkov, decis să pună capăt mai întâi de toate corupției masive care ține pe loc micul stat balcanic. Are alături un „harvadist“ ca și el, pe noul ministru de finanțe, Asen Vasilev, dar și o întreagă generație de finanțiști formați în același spirit „harvardist“.
În 2021, vecinii bulgari au ieșit la vot de patru ori – trei rânduri de alegeri generale și un scrutin prezidențial. Tot acest val electoral a reușit să pună capăt celor 12 ani în care scena politică la vârf a fost dominată de fostul bodyguard Boiko Borisov, în mandatul căruia veniturile au crescut, populația a scăzut, însă corupția a proliferat. Abia la final de an o nouă coaliție de guvernământ a reușit să preia puterea. Remarcabil este însă că în rândul ei se află mai mulți absolvenți ai școlii de business Harvard, în frunte cu noul premier, Kiril Petkov (foto) (41 de ani). Al doilea este Asen Vasilev (44 de ani), noul ministru de finanțe și fost membru al guvernului interimar condus de Stefan Ianev. Ambii au devenit și antreprenori de succes înainte să revină acasă, în Bulgaria.
Nu sunt singurele motive pentru care au fost porecliți „harvardiștii“ – în 2008 au deschis la Sofia o școală de business afiliată celebrei universități americane. Mulți dintre absolvenți sunt azi fie parlamentari, fie vor face parte din noua administrație, remarcă The Economist și Euractiv.
Noua voce
În septembrie, cei doi au pus și bazele unui nou partid – Continuăm Schimbarea, un ecou al schimbărilor inițiate tot de ei în cadrul guvernului interimar. În scrutinul din 14 noiembrie, noua forță politică a reușit să atragă 26% din voturi, devenind astfel principalul partid politic. Tandemul „harvardist“ a avut nevoie de o lună pentru a coagula o coaliție de guvernământ.
Bulgaria este cea mai săracă țară din UE, însă perechea Petkov-Vasilev susține că nu ar trebui să fie așa. „Bulgaria nu este o țară săracă. A fost doar brutal devalizată“, spune ministrul Vasilev. Premierul Petkov își mărturisește frustrarea – potrivit modelelor economice pe care le predă, toate avantajele Bulgariei (locația, apartenența la UE și sistemul educațional decent) o califică să fie „o remarcabilă poveste de succes“. În schimb, a stagnat din cauza corupției și proastei administrări. Petkov a tot sperat ca la un moment dat să apară un nou tip de lider, iar el împreună cu Vasilev să îi fie consilieri. Cum nu s-a întâmplat, au decis să fie ei schimbarea.
Începuturi
Pe când Kiril Petkov avea 13 ani, părinții lui au emigrat în Canada. După ce a absolvit o facultate economică, a obținut un job la gigantul alimentar McCain. Avea însă planuri mai mari. În 2005 și-a depus dosarul pentru Harvard, iar celor de acolo le-a spus că vrea să devină ministrul de finanțe al Bulgariei. După absolvire a investit în câteva afaceri – un parc de retail în afara Sofiei și un business cu probiotice.
Cei doi „harvardiști“ nu erau mai deloc cunoscuți în Bulgaria până recent, dar asta nu înseamnă că sunt novici în materie de politică. Vasilev a mai fost ministru al economiei în 2013, iar Petkov este un cunoscut activist – în 2018 a mers în Nepal într-o misiune de salvare a unui alpinist bulgar.
Ognian Georgiev, editor în cadrul publicației de business online Kapital Insights, spune că tandemul bulgar îi amintește de parteneriatul britanicilor Tony Blair și Gordon Brown din anii ’90. Dacă Petkov este plin de energie, expansiv, optimist, extrem de charismatic, vrea să iasă mereu în față, Vasilev este jumătatea rezervată și cerebrală a tandemului.
Vesela Cerneva, de la think tankul European Council on Foreign Relations, atrage atenția că cei doi trebuie să acționeze rapid și să aibă rezultate, mai ales în privința anticorupției – ceea ce este ușor de spus, dar foarte greu de făcut cu un procuror general al fostului regim –, deoarece popularitatea pe care le-a adus-o factorul de noutate se poate evapora.
Multe instituții din Bulgaria și mare parte din mass-media sunt conduse de oameni loiali lui Borisov și aliaților acestuia. Echipa lui Borisov nu mai este de jure la putere, dar de facto se află încă la butoane.
Între timp, state membre ale Uniunii Europene ar dori ca Bulgaria să renunțe la vetoul dat inițiativei de deschidere a negocierilor de aderare a Macedoniei de Nord la UE. Petkov susține că are un plan în acest sens, dar e nevoie e timp. Prima sa grijă este legată de corupția din Bulgaria și aici are nevoie de susținerea Uniunii Europene, în condițiile în care Bulgaria nu a fost totuși niciodată un membru atât de problematic precum Ungaria, de pildă.
Trecut și viitor
Cei doi lideri ai noii formațiuni Continuăm Schimbarea susțin că vor face politici de stânga cu instrumente de dreapta.
- ALEGERI. Pe 14 noiembrie, pentru a treia oară în 2021, bulgarii au ieșit la vot, după ce primele două parlamente convocate după alegerile din 4 aprilie, respectiv 11 iulie nu au reușit să coaguleze o majoritate stabilă.
- ANTICORUPȚIE. Când au fost miniștri în guvernul Ianev, Petkov și Vasilev au scos la iveală scheme de corupție de sute de milioane de euro în sectorul bancar și în cel al infrastructurii rutiere. În ultimele patru luni, prin măsuri anticorupție, guvernul interimar a asigurat venituri bugetare suplimentare în valoare de peste un miliard de euro.
- SCOPURI DECLARATE. Petkov și Vasilev au respins zvonurile că partidul lor este proprezidențial. Cu noul partid, de dreapta, cei doi declară că urmăresc ridicarea bunăstării celor dezavantajați, accelerarea reformelor în justiție, în învățământ și în sănătate.
- MOȘTENIRE. Epoca GERB (partidul lui Borisov) a lăsat în urmă o grea moștenire – Bulgaria rămâne una dintre cele mai corupte țări din Uniunea Europeană, cu un indice al percepției corupției de 44, aflându-se pe locul 69 în lume (și pe ultimul loc în UE).
Acest articol a apărut în numărul 131 al revistei NewMoney
FOTO: Getty