Cine sunt „harvardiștii” bulgari care vor să pună capăt corupției care ține pe loc statul balcanic

Mimi Noel 28/01/2022 | 10:12 Global
Cine sunt „harvardiștii” bulgari care vor să pună capăt corupției care ține pe loc statul balcanic

La Sofia, puterea a fost preluată de un pre­mier reformist, Kiril Petkov, decis să pună capăt mai întâi de toate corupției masive care ține pe loc micul stat balcanic. Are alături un „harvadist“ ca și el, pe noul ministru de finanțe, Asen Vasilev, dar și o întreagă generație de finan­țiști formați în același spirit „harvardist“.

În 2021, vecinii bulgari au ieșit la vot de patru ori – trei rânduri de alegeri generale și un scrutin prezidențial. Tot acest val electoral a reușit să pună capăt celor 12 ani în care scena politică la vârf a fost do­mi­nată de fostul bodyguard Boiko Borisov, în mandatul căruia veniturile au crescut, populația a scăzut, însă corupția a prolife­rat. Abia la final de an o nouă coaliție de gu­vernământ a reușit să preia puterea. Remarcabil este însă că în rândul ei se află mai mulți absolvenți ai școlii de business Harvard, în frunte cu noul premier, Kiril Petkov (foto) (41 de ani). Al doilea este Asen Va­silev (44 de ani), noul ministru de finanțe și fost membru al guvernului interimar con­dus de Stefan Ianev. Ambii au devenit și antreprenori de succes înainte să revină acasă, în Bulgaria.

Nu sunt singurele motive pentru care au fost porecliți „harvardiștii“ – în 2008 au des­chis la Sofia o școală de business afiliată celebrei universități americane. Mulți dintre absolvenți sunt azi fie parlamentari, fie vor face parte din noua administrație, re­marcă The Economist și Euractiv.

Noua voce

În septembrie, cei doi au pus și bazele unui nou partid – Continuăm Schimbarea, un ecou al schimbărilor ini­țiate tot de ei în cadrul guvernului interimar. În scrutinul din 14 noiembrie, noua forță politică a reușit să atragă 26% din vo­turi, devenind astfel principalul partid politic. Tandemul „harvardist“ a avut nevoie de o lună pentru a coagula o coaliție de guvernământ.

Bulgaria este cea mai săracă țară din UE, însă perechea Petkov-Vasilev susține că nu ar trebui să fie așa. „Bulgaria nu este o țară săracă. A fost doar brutal devali­zată“, spune ministrul Vasilev. Premierul Petkov își mărturisește frustrarea – potrivit modelelor economice pe care le predă, toate avantajele Bulgariei (locația, apartenența la UE și sistemul educațional decent) o califică să fie „o remarcabilă po­veste de succes“. În schimb, a stagnat din cauza corupției și proastei administrări. Petkov a tot sperat ca la un moment dat să apară un nou tip de lider, iar el împreună cu Vasilev să îi fie consilieri. Cum nu s-a în­tâmplat, au decis să fie ei schimbarea.

Începuturi

Pe când Kiril Petkov avea 13 ani, părinții lui au emigrat în Canada. După ce a absolvit o facultate economică, a ob­ținut un job la gigantul alimentar McCain. Avea însă planuri mai mari. În 2005 și-a depus dosarul pentru Harvard, iar celor de acolo le-a spus că vrea să devină ministrul de finanțe al Bulgariei. După absolvire a investit în câteva afaceri – un parc de retail în afara Sofiei și un business cu probiotice.

Cei doi „harvardiști“ nu erau mai deloc cunoscuți în Bulgaria până recent, dar asta nu înseamnă că sunt novici în materie de po­litică. Vasilev a mai fost ministru al eco­nomiei în 2013, iar Petkov este un cunoscut activist – în 2018 a mers în Nepal într-o misiune de salvare a unui alpinist bulgar.

Ognian Georgiev, editor în cadrul publi­cației de business online Kapital Insights, spune că tandemul bulgar îi amintește de parteneriatul britanicilor Tony Blair și Gordon Brown din anii ’90. Dacă Petkov este plin de energie, expansiv, optimist, extrem de charismatic, vrea să iasă mereu în față, Vasilev este jumătatea rezervată și cere­brală a tandemului.

Vesela Cerneva, de la think tankul Eu­ro­pean Council on Foreign Relations, atrage atenția că cei doi trebuie să acțio­neze ra­pid și să aibă rezultate, mai ales în privința anticorupției – ceea ce este ușor de spus, dar foarte greu de făcut cu un pro­curor ge­neral al fostului regim –, de­oarece popularitatea pe care le-a adus-o factorul de noutate se poate evapora.

Multe instituții din Bulgaria și mare parte din mass-media sunt conduse de oameni loiali lui Borisov și aliaților acestuia. Echipa lui Borisov nu mai este de jure la putere, dar de facto se află încă la butoane.

Între timp, state membre ale Uniunii Europene ar dori ca Bulgaria să renunțe la ve­toul dat inițiativei de deschidere a negocierilor de aderare a Macedoniei de Nord la UE. Petkov susține că are un plan în acest sens, dar e nevoie e timp. Prima sa grijă este legată de corupția din Bulgaria și aici are nevoie de susținerea Uniunii Europene, în condițiile în care Bulgaria nu a fost totuși niciodată un membru atât de pro­blematic precum Ungaria, de pildă.

Trecut și viitor

Cei doi lideri ai noii formațiuni Continuăm Schimbarea susțin că vor face politici de stânga cu instrumente de dreapta.

  • ALEGERI. ­­Pe 14 noiembrie, pentru a treia oară în 2021, bulgarii au ieșit la vot, după ce primele două parlamente convocate după alegerile din 4 aprilie, respectiv 11 iulie nu au reușit să coaguleze o majoritate stabilă.
  • ANTICORUPȚIE. ­­Când au fost miniștri în guvernul Ianev, Petkov și Vasilev au scos la iveală scheme de corupție de sute de mili­oane de euro în sectorul bancar și în cel al infrastructurii rutiere. În ultimele patru luni, prin măsuri anticorupție, guvernul interimar a asigurat venituri bugetare suplimentare în valoare de peste un miliard de euro.
  • SCOPURI DECLARATE. ­­Petkov și Vasilev au respins zvonurile că partidul lor este proprezi­den­țial. Cu noul partid, de dreapta, cei doi declară că urmăresc ridicarea bunăstării celor dezavantajați, accelerarea reformelor în jus­tiție, în învățământ și în sănătate.
  • MOȘTENIRE. ­­Epoca GERB (partidul lui Bo­risov) a lăsat în urmă o grea moștenire – Bulgaria rămâne una dintre cele mai corupte țări din Uniunea Europeană, cu un indice al per­cepției corupției de 44, aflându-se pe lo­cul 69 în lume (și pe ultimul loc în UE).

Acest articol a apărut în numărul 131 al revistei NewMoney

FOTO: Getty

Are o experiență de peste zece ani în jurnalism. A început la agenția națională de presă Rompres, iar în 2006 s-a alăturat echipei care se ocupa de ediția în limba română a publicației americane BusinessWeek. În 2007, a completat echipa de jurnaliști care pornea revista de afaceri Money Express. Domeniile acoperite au variat, de la retail la FMCG, farma, fonduri de investiții, fuziuni și achiziții, IT&C. A realizat interviuri cu cei mai proeminenți oameni de afaceri români, antreprenori locali, dar și cunoscuți oameni de afaceri străini, precum directorul executiv al Microchip, Steve Sanghi, sau fostul director executiv al Sony America, Michael Schulhof. Mimi Noel lucrează ca Account Manager la AMICOM din 2012. La NewMoney, se ocupă de subiectele internaționale.