Cine sunt antreprenorii prin mâna cărora, în ultimii 10 ani, au trecut proprietăți care valorează 6% din PIB-ul României de anul trecut

Andreea Neferu 15/05/2018 | 11:39 Oameni
Cine sunt antreprenorii prin mâna cărora, în ultimii 10 ani, au trecut proprietăți care valorează 6% din PIB-ul României de anul trecut

 

Locuințe, terenuri, mașini, hoteluri sau afaceri sunt doar câteva dintre pro­prie­tățile evaluate de-a lungul timpului de o familie de antreprenori din Bucu­rești. Cumulat, în ultimul deceniu au trecut prin mâna lor bunuri de 11 miliarde de euro. Adică echivalentul a 6% din PIB-ul României pe 2017.

Acest articol a apărut în numărul 40 (14-27 mai) al revistei NewMoney

Pentru Anuța și Laurențiu Stan, ideea unui business în domeniul evaluării de proprietăți imobiliare, bunuri sau chiar afaceri s-a cristalizat în primăvara anului 2005, după ce căpătaseră expe­riență în această industrie. Ea lucrase ca ofițer de credite și evaluator intern într-o bancă, iar Laurențiu Stan făcuse parte din echipa ANEVAR (Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România) – asociația sub a cărei umbrelă se află profesia de eva­luator. Nu erau soț și soție la acea vreme, dar încă de la început au gândit FairValue Consulting ca pe o „afacere de familie“, spun ei retrospectiv.

Au pornit la drum cu un laptop, un com­puter și o imprimantă cu cerneală, iar su­frageria apartamentului din cartie­rul bu­cu­reștean Drumul Taberei, în care locu­iau, le-a fost primul birou. După un an și jumătate în care au lucrat printre topuri de hârtie, dosare, acte și seringi cu cer­neală pentru imprimantă, au hotărât că este momentul să închirieze un spațiu pentru birou. Iar pe măsură ce numărul de clienți a crescut, s-au mutat în spații tot mai mari: o garsonieră, un apartament de trei camere, pentru a se opri în urmă cu opt ani în spațiul în care se află și acum și în care au investit circa 500.000 de euro.

Potențial de piață. Domeniul eva­luă­rilor este strâns legat de cel financiar, astfel că recesiunea care a surprins economia locală la finalul lui 2008 și-a pus am­prenta și asupra businessului FairValue. „Declinul activității de creditare bancară a condus la o scădere a cifrei de afaceri în 2009 până la nivelul din 2007“, spune Anuța Stan. Concret, veniturile com­paniei ajunseseră la circa 600.000 de euro, potrivit Romanian-companies.eu. Ulterior, odată cu revirimentul economiei, și afacerile FairValue au început să crească, serviciile de evaluare generând anul trecut 1,3 mili­oane de euro. Esti­mă­rile pentru 2018 indică un nou avans, de 15%.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.