Cine sunt antreprenorii prin mâna cărora, în ultimii 10 ani, au trecut proprietăți care valorează 6% din PIB-ul României de anul trecut

Locuințe, terenuri, mașini, hoteluri sau afaceri – sunt doar câteva dintre proprietățile evaluate de-a lungul timpului de o familie de antreprenori din București. Cumulat, în ultimul deceniu au trecut prin mâna lor bunuri de 11 miliarde de euro. Adică echivalentul a 6% din PIB-ul României pe 2017.
Acest articol a apărut în numărul 40 (14-27 mai) al revistei NewMoney
Pentru Anuța și Laurențiu Stan, ideea unui business în domeniul evaluării de proprietăți imobiliare, bunuri sau chiar afaceri s-a cristalizat în primăvara anului 2005, după ce căpătaseră experiență în această industrie. Ea lucrase ca ofițer de credite și evaluator intern într-o bancă, iar Laurențiu Stan făcuse parte din echipa ANEVAR (Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România) – asociația sub a cărei umbrelă se află profesia de evaluator. Nu erau soț și soție la acea vreme, dar încă de la început au gândit FairValue Consulting ca pe o „afacere de familie“, spun ei retrospectiv.
Au pornit la drum cu un laptop, un computer și o imprimantă cu cerneală, iar sufrageria apartamentului din cartierul bucureștean Drumul Taberei, în care locuiau, le-a fost primul birou. După un an și jumătate în care au lucrat printre topuri de hârtie, dosare, acte și seringi cu cerneală pentru imprimantă, au hotărât că este momentul să închirieze un spațiu pentru birou. Iar pe măsură ce numărul de clienți a crescut, s-au mutat în spații tot mai mari: o garsonieră, un apartament de trei camere, pentru a se opri în urmă cu opt ani în spațiul în care se află și acum și în care au investit circa 500.000 de euro.
Potențial de piață. Domeniul evaluărilor este strâns legat de cel financiar, astfel că recesiunea care a surprins economia locală la finalul lui 2008 și-a pus amprenta și asupra businessului FairValue. „Declinul activității de creditare bancară a condus la o scădere a cifrei de afaceri în 2009 până la nivelul din 2007“, spune Anuța Stan. Concret, veniturile companiei ajunseseră la circa 600.000 de euro, potrivit Romanian-companies.eu. Ulterior, odată cu revirimentul economiei, și afacerile FairValue au început să crească, serviciile de evaluare generând anul trecut 1,3 milioane de euro. Estimările pentru 2018 indică un nou avans, de 15%.
Cei doi antreprenori spun că evaluările se fac fie în scopul garantării unui credit bancar cu o proprietate imobiliară sau un bun mobil, fie pentru declararea valorii impozabile a unei clădiri sau pentru înregistrarea în contabilitate a unor valori actualizate ale activelor companiilor. „O evaluare poate fi utilizată și în cadrul procedurii de insolvență, în cadrul planului de reorganizare sau pentru vânzarea bunurilor în cazul falimentului“, adaugă Anuța Stan.
Radiografia clienților. Principalii clienți ai companiei sunt persoanele juridice și fizice din România, care solicită un credit bancar și care vor să îl garanteze cu o proprietate imobiliară sau un bun mobil, însă în ultimii ani a crescut și ponderea clienților „non-bancari“, care au nevoie de evaluări în diferite scopuri, cum ar fi impozitarea clădirilor, raportările financiare sau declanșarea procedurii de insolvență. De altfel, în strategia companiei intră și expansiunea pe aceste segmente.
Cu o echipă formată acum din 70 de evaluatori la nivel național, FairValue Consulting a realizat în ultimul deceniu peste 100.000 de rapoarte de evaluare, valoarea estimată a tuturor proprietăților analizate în acest interval ridicându-se la peste 11 miliarde de euro. Printre clienții lor s-au numărat inclusiv companii precum Lidl, eMAG sau Boromir, potrivit informațiilor de pe site-ul companiei. Chiar dacă nu oferă detalii concrete, cei doi antreprenori spun că cea mai valoroasă proprietate individuală pe care au evaluat-o a fost un hotel din București, de peste 130 de milioane de euro. Ca termen de comparație, una dintre cele mai mari tranzacții din piața imobiliară românească a anului 2017, vânzarea complexului hotelier Radisson din Capitală, s-a ridicat la aproape 170 de milioane de euro.
Privit în ansamblu, volumul de investiții de pe piața locală de real estate – care măsoară tranzacțiile cu proprietăți imobiliare comerciale – s-a ridicat anul trecut la circa un miliard de euro, în creștere cu 10% față de 2016, potrivit companiei de consultanță imobiliară JLL România. În contextul în care birourile, retailul și sectorul de logistică și industrial par că au prins aripi în ultima vreme, și compania fondată de cei doi antreprenori în domeniul evaluării a început să se orienteze din ce în ce mai mult către aceste segmente ale pieței imobiliare. „În primul trimestru al acestui an, numărul de evaluări efectuate de compania noastră a crescut cu câteva procente față de aceeași perioadă a anului trecut. Numărul de proprietăți rezidențiale evaluate a scăzut ușor față de anul precedent, însă a crescut volumul evaluărilor de proprietăți comerciale sau industriale și numărul evaluărilor de terenuri libere“, spune Anuța Stan.
Privire de ansamblu. Anul trecut, piața românească de evaluare a ajuns la aproximativ 48 de milioane de euro, în creștere cu 7% față de 2016, potrivit ANEVAR. Printre jucătorii din acest domeniu se mai numără și Veridio sau Haintz Consulting.
Dincolo de proprietățile rezidențiale, care reprezintă „grosul“ rapoartelor de evaluare, legislația prevede ca imobilele nerezidențiale să fie supuse evaluării o dată la trei ani dacă sunt deținute de persoane fizice, respectiv o dată la trei ani dacă sunt controlate de companii. Ceea ce înseamnă că, mai devreme sau mai târziu, trebuie să treacă iarăși prin „ochiul“ evaluatorilor.
ÎN RINGUL EVALUĂRILOR
Cele mai multe evaluări realizate pe piața locală vizează proprietăți imobiliare. De altfel, în ultima perioadă piața de real estate a fost foarte efervescentă, motiv pentru care și numărul, și valoarea tranzacțiilor din acest domeniu au crescut.
- O valoare generală. Piața românească de evaluare a ajuns anul trecut la aproximativ 48 de milioane de euro, în creștere cu 7% față de anul precedent, potrivit Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România (ANEVAR).
- Evaluări periodice. Legislația prevede ca, dincolo de proprietățile rezidențiale, și clădirile nerezidențiale să fie supuse evaluării o dată la trei ani dacă sunt deținute de persoane fizice, respectiv o dată la trei ani dacă sunt controlate de companii.
- Marile tranzacții. Una dintre cele mai mari tranzacții imobiliare realizate anul trecut a fost cea prin care complexul hotelier Radisson din București a fost vândut de compania israeliană Elbit către fondurile de investiții Revetas Capital și Cerberus. Valoarea tranzacției a fost de circa 170 de milioane de euro. În 2018, una dintre cele mai mari tranzacții imobiliare a fost cea prin care sud-africanii de la MAS REI și compania Prime Kapital, fondată de foști manageri ai NEPI, au cumpărat cu 95 de milioane de euro centrul comercial Militari Shopping Center de la Atrium European Real Estate Limited.
FOTO: Laszlo Raduly / NewMoney