Ştiri

Cine poate beneficia GRATUIT de îngrijiri medicale la domiciliu

Noua ediţie a Ghidului asiguratului arată că anumiți pacienți din țara noastră pot beneficia și de servicii de îngrijire la domiciliu.

Potrivit documentului emis recent de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), îngrijirile la domiciliu, care pot fi medicale sau paliative, se acordă pe baza recomandării unor medici, inclusiv a celor de familie.

Îngrijirile medicale la domiciliu sunt recomandate în cazul pacienților imobilizați 50% la pat sau fotoliu (ECOG3) sau celor complet imobilizați la pat, dependenți total de altă persoană pentru îngrijirea de bază (ECOG4).

Printre cele mai întâlnite îngrijiri medicale acordate la domiciliu se numără măsurarea parametrilor fiziologici, respectiv temperatură, puls, tensiune arterială și altele, administrarea medicamentelor, manevre terapeutice pentru evitarea complicațiilor vasculare și pulmonare, îngrijirea leziunilor și kinetoterapia.

Îngrijiri medicale la domiciliu

Pacienții adulți pot beneficia de îngrijire la domiciliu pe perioada recomandată de medic, dar care nu poate fi mai mare de 90 de zile de îngrijiri în ultimele 11 luni (se pot stabili mai multe perioade). În schimb, cei ce nu au împlinit 18 ani pot beneficia de 180 de zile de îngrijiri în ultimele 11 luni.

Un singur interval de îngrijire la domiciliu poate fi, în funcție de recomandarea medicului, de cel mult 30 de zile.

Îngrijiri paliative la domiciliu

Serviciile de îngrijiri paliative la domiciliu se acordă asiguraților pe bază de recomandare, eliberată de medicii de familie, medicii specialiști din ambulatoriul de specialitate, inclusiv medicii cu atestat de studii complementare în îngrijiri paliative, precum și medicii specialiști din spital, aflați în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate.

Cele mai uzuale servicii de îngrijiri paliative la domiciliu sunt: consultația, elaborarea planului interdisciplinar de tratament și îngrijire, evaluarea statusului funcțional și a capacității de autoîngrijire, aplicarea și monitorizarea tratamentului farmacologic, educarea și informarea pacientului pentru auto-îngrijire, îngrijire terminală, consiliere psihologică specializată a pacientului și familiei, kinetoterapie, potrivit antena3.ro.

Un asigurat poate beneficia de 90 de zile de îngrijiri/ în ultimele 11 luni în mai multe etape (episoade de îngrijire), respectiv 180 de zile de îngrijiri/ în ultimele 11 luni pentru pacienții cu vârsta sub 18 ani.

Un episod de îngrijire este de maximum 30 de zile de îngrijiri. Serviciile de îngrijiri paliative la domiciliu se acordă conform unui plan de îngrijiri stabilit de către medicul cu atestat în îngrijiri paliative care își desfășoară activitatea la furnizorul de îngrijiri paliative, în funcție de nevoile pacientului.

Elena Marinescu

Recent Posts

Ciolacu: România se dezvoltă economic. Salariul mediu a depăşit 1.000 de euro

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că guvernanții au reușit să dezvolte România printr-o viziune bazată…

11 ore ago

Comisia Europeană estimează o creștere a PIB în 2024 de 1% în UE

Conform previziunilor din primăvară ale Comisiei Europene, creșterea PIB-ului în 2024 ar urma să fie de 1,0…

11 ore ago

Salina Praid îşi sistează temporar activitatea

Salina Praid îşi sistează temporar activitatea, atât de extracţie, cât şi de vizitare, după apariţia…

12 ore ago

România Atractivă, o nouă platformă de promovare a turismului cultural

Turiştii români şi străini pot descoperi, începând de miercuri, noi destinaţii de călătorie în ţara…

12 ore ago

Premierul slovac Robert Fico, victima unei tentative de asasinat (VIDEO)

UPDATE 18.17. Potrivit canalului Joj TV, Robert Fico a fost împușcat de un bărbat de 71…

13 ore ago

RAD ART FAIR 2024 se deschide pe 16 mai la Hotel CARO – Parteneriat

RAD ART FAIR, cel mai important eveniment dedicat pieței de artă contemporană din România se…

13 ore ago

Acest website folosește cookies