Cine este românul care alături de suedezi a creat un soft care ghidează sondele spațiale înapoi pe Pământ

Bianca Dobrescu 25/10/2018 | 14:38 Digital
Cine este românul care alături de suedezi a creat un soft care ghidează sondele spațiale înapoi pe Pământ

Nu există nicio legătură între pasiunea pentru lego-uri cu Star Wars a lui Bogdan Putinică și crearea de software pentru Agenția Spațială Europeană. Aparent.

Acest articol a apărut în numărul 51 (22 octombrie – 4 noiembrie) al revistei NewMoney

În timp ce noi așteptăm mașinării zbu­rătoare pe toate buzunarele și călătorii interspațiale, Bogdan Putinică, alături de inginerii de la filiala locală a grupului suedez Enea, creează software care ghi­dează sondele spațiale înapoi, acasă. Totul, în urma unei colaborări semnificative cu Agenția Spațială Europeană (ESA), acesta fiind chiar unul dintre cele mai cunoscute proiecte ale companiei.

„Ori de câte ori vrei să ajungi undeva cu mașina, te folosești de GPS. În spațiu, nu ai GPS. Încă (glumește, n.r.). Și atunci, navigația se face după o hartă a stelelor. Tot spațiul se bazează pe astfel de hărți“, povestește Putinică. Cât despre sonde, pentru că odată ce își încheie misiunile, costurile sunt destul de mari pentru a le pierde printre comete, la cererea ESA, inginerii de la ENEA au gândit un modul pentru vehicule prin care acestea se pot întoarce, în sigu­ranță, din spațiu pe Terra.

ESA, spune Putinică, nu este o insti­tuție foarte comercială, ci una care face cercetare în domeniul spațial „în ade­vă­ratul sens al cuvântului“ și care are ini­țiative serioase de a duce tehnologii în spațiu. Astfel, deal-ul semnat în urmă cu patru ani prin care Enea ajută ESA cu software pentru sateliți și sonde trimise în sistemul solar vine ca ceva firesc, pentru că „inginerul român are o calitate deosebită, este problem solver“. Iar clientul lor ESA are „o grămadă de probleme care trebuie rezolvate“.

„Există soluții pentru toate aceste pro­bleme. Nu sunt evidente și presupun destul de multă muncă de cercetare, ceea ce pe noi ca și companie ne atrage foarte tare. Foarte puțini pot face așa ceva, întrucât este nevoie de multă experiență practică, de ingineri foarte pricepuți. Nouă ne place enorm  chestia asta pentru că eu cred că valorizează foarte bine inte­ligența pe care o avem în companie“, măr­tu­risește Bogdan Putinică.

De pildă, „cei de la ESA vin și ne spun că au un nou satelit și că le trebuie un mod prin care să schimbe informații cu Pământul într-un fel pe care nu l-au mai încercat până atunci“, continuă oficialul Enea. „Comunicația cu spațiul se întâmplă prin niște antene gigantice ca-n filmele cu extratereștri care sunt una pe o insulă, una pe un munte în Mexic. În total sunt vreo șapte pe Pământ ale ESA care aco­peră tot Globul Pământesc în Spațiu. Astfel, când cineva apasă vreo tastă în Paris, de exemplu, semnalul se duce pe internet până la cea mai apropiată antenă, ajunge la satelit, pe urmă coboară răspunsul la an­tenă și se întoarce la Paris. Ei, toată această călătorie are o latență. Că du­rează. Până urcă semnalul, până coboară. Și întrebarea care reiese de aici este: cum poți să minimizezi această latență ca să ai o reacție mai rapidă? Și aici intervenim noi“, explică Bogdan Putinică.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

După studiile în Filosofie, Bianca Dobrescu intră în presa economică. Mai întâi lucrează la ziarul Bursa, pe urmă la Business Cover, Forbes, Capital, Leaders Reunited și ulterior în cadrul ziarului Adevărul. La NewMoney acoperă subiecte legate de lumea antreprenorială.