Cine este omul care a încercat să creeze un vaccin împotriva COVID-19 de unul singur, la el acasă

Andrei Dumitru 14/10/2020 | 12:05 Ştiri
Cine este omul care a încercat să creeze un vaccin împotriva COVID-19 de unul singur, la el acasă

Planul lui Josiah Zayner era simplu: să copieze un vaccin Covid-19 care funcționase pe maimuțe, să-l testeze pe el însuși și apoi să transmită experimentul în direct online pentru o perioadă de câteva luni. Planul n-a funcționat însă așa cum se aștepta Zayner, scrie Bloomberg.

În întreaga lume, zeci de vaccinuri Covid-19 fac parte din studii clinice în care sunt implicați zeci de mii de oameni. În timp ce vaccinurile necesită în mod obișnuit ani de zile pentru a se dezvolta, oamenii de știință din SUA au început o cursă contracronometru pentru a produce unul în timp record prin Operațiunea Warp Speed. Dar Zayner, fost cercetător la NASA, care a părăsit lumea științifică oficială în favoarea participării la experimente de tip „do-it-yourself” (DIY), a pariat că, lucrând în afara structurilor de reglementare, ar putea testa un vaccin și mai rapid și, cu siguranță, mai ieftin, pe el însuși.

În schimb, a descoperit Zayner, testarea unui vaccin este mult mai complicată decât își imaginase.

Vaccinul împotriva COVID-19 DIY

Chiar dacă experimentul său a obținut un rezultat promițător, Zayner a găsit prea multe întrebări fără răspuns pentru a putea spune că a funcționat. În primul rând, nu era clar dacă anticorpii pe care i-a găsit în propriul corp în cantități extrem de mici, înainte ca experimentul să înceapă, au făcut diferența. Zayner este de părere că „biohackerii” au potențialul de a face știința să se miște mai repede. În iunie, el a declarat pentru Bloomberg News că noul coronavirus a prezentat „oportunitatea perfectă” pentru a arăta exact ce pot face biohackerii.

Acum, mesajul său este categoric diferit: „Ființele umane – biologia lor este atât de complexă”, a spus el într-un interviu recent. „Rezultatele vor fi dezordonate. Experimentele vor fi dezordonate. Așadar, testați 30.000 de oameni, astfel încât dezordinea să scadă în medie ”.

În timp ce SUA se grăbește să aducă pe piață un vaccin mult mai repede decât s-a făcut vreodată, Zayner a spus că a descoperit de ce procesul lung și lent al studiilor clinice nu ar trebui să fie grăbit. Un rezultat promițător în stadiul incipient este doar acela: promițător. Este un mesaj care rezonează la nivel național în SUA, deoarece calendarul pentru dezvoltarea unui vaccin sigur și eficient a devenit un punct fierbinte în dezbaterile pentru alegerile prezidențiale, președintele Donald Trump spunând că am putea vedea un rezultat înainte de votul din 3 noiembrie. Oamenii de știință spun că probabil un vaccin va ajunge pe piață aproape de sfârșitul anului sau chiar în ianuarie 2021.

Cercetătorul de apartament

Zayner este renumit pentru experimente care atrag atenția, în care se folosește pe sine pe post de cobai. El s-a autoinjectat cu instrumentul de editare genică Crispr în timp ce susținea un discurs la o conferință de biotehnologie din San Francisco și și-a efectuat propriul transplant de materie fecală. Astfel de cascadorii l-au făcut liderul informal al mișcării în creștere a oamenilor de știință „do-it-yourself”. Aceșstia sunt încurajați de progresele tehnologice care au făcut ca multe domenii științifice, precum bioingineria, să devină tot mai simple. Zayner consideră că o astfel de știință de ultimă oră ar trebui să fie accesibilă oricui și că democratizarea științei ar putea ajuta la reducerea prețurilor exorbitante ale medicamentelor și la accelerarea progresului științific.

Inițial, Zayner a presupus că experimentul pe care l-a numit Project McAfee, după software-ul antivirus, va fi relativ simplu. Vaccinul selectat a declanșat un răspuns imunitar împotriva virusului la maimuțe, potrivit unui studiu publicat în mai. Zayner a reușit să comande aceeași secvență de proteine ​​Spike de la compania de sinteză de ADN pe care cercetătorii din studiu au folosit-o. Planul: el și doi colegi biohackeri – Daria Danțeva în Ucraina și David Ishee în Mississippi – vor testa ei înșiși preparatul pe care l-au comandat online. Apoi, ar transmite în direct întregul proces online pe parcursul mai multor luni, începând cu luna iunie.

Primele complicații

De la începutul experimentului au apărut complicații. Înainte de a începe, Zayner a făcut un test la Lab Corp Inc. care i-a spus că nu are deja anticorpi împotriva virusului. Dar când și-a efectuat un test similar la scurt timp după aceea, a constatat că are niște anticorpi, doar că nu suficient pentru a produce un rezultat pozitiv la testul Lab Corp. În timp ce acești anticorpi nu păreau a fi de tipul neutralizant, el s-a întrebat dacă rezultatul a venit deoarece vaccinul prelua semnale de la anticorpi de la un virus diferit – și cum acest semnal slab de anticorpi ar putea afecta lucrurile.

„Sunt foarte suspect de datele mele”, a spus el.

Nu este singur. Hank Greely, bioetician la Universitatea Stanford, a declarat că experimentul lui Zayner a subliniat o realitate subapreciată a dezvoltării vaccinului. „Realizarea vaccinului nu este atât de grea”, a spus el. Dificilă este „testarea, siguranța vaccinului – și dovedirea eficienței”.

Greely a spus că, deși experimentul DIY al lui Zayner a prezentat probabil mai multe riscuri decât beneficii potențiale, există o valoare în a demonstra oamenilor că dezvoltarea vaccinului nu este „magică”.

La rândul său, Zayner a spus că testarea vaccinului i-a temperat apetitul pentru experimentarea umană DIY. El crede încă că astfel de experimente au un rol de jucat, în special pentru cei cu boli fatale cărora le lipsesc tratamentele aprobate. Dar, deocamdată, ia o pauză de la experimentarea pe sine. Următorul său proiect se va concentra pe creșterea de celule de pui pentru a arăta oamenilor cum pot crește în laborator carne artificială.