Cine este candidatul desemnat de opoziția din Ungaria să-l înfrunte pe Viktor Orban

Mimi Noel 16/11/2021 | 10:15 Global
Cine este candidatul desemnat de opoziția din Ungaria să-l înfrunte pe Viktor Orban

Marea surpriză a toamnei vine de la Budapesta. Péter Márki-Zay, primarul unei mici localități, ajunge în lupta pentru po­zi­ția de premier al Ungariei cu puternicul prim-mi­nistru actual, Viktor Orbán.

Până acum câteva săptămâni, doar cei care urmăresc foarte îndeaproape scena politică din Ungaria știau cine este Péter Márki-Zay (49 de ani). După data de 17 octombrie, lucrurile s-au schimbat odată cu victoria ne­aș­teptată a acestuia în alegerile primare, or­­ganizate și ele pentru prima dată de for­țele de opoziție din Ungaria, cu scopul de a reuși îndepărtarea de la putere a longevivului politician Viktor Orbán, co­mentează revista britanică The Economist. Orbán se află la putere de aproape 12 ani, răstimp în care a transformat radical scena politică a țării sale, a supus presa și justiția și, politic, a de­filat fără vreun rival serios, remarcă și o analiză făcută de Deutsche Welle.

Primarul unei mici localități cu un nume aproape imposibil de pronunțat din sud-estul Ungariei, Hódmezövásárhely (cu 45.000 de locuitori), a fost ales cu votul mem­brilor a șase partide de opoziție care și-au desemnat candidatul unic la alegerile parlamentare din aprilie 2022.

„Am câștigat o bătălie, dar trebuie să câș­tigăm și războiul“, a declarat la Budapesta în cadrul turneului electoral Márki-Zay, un catolic conservator neafiliat politic și tatăl a șapte copii.

În discursul de la Budapesta, rostit la momentul desemnării sale ca unic candidat al opoziției, Péter Márki-Zay, care s-a remarcat ca bun orator, și-a electrizat audiența cu fraze mobilizatoare și memorabile – „Nu la stânga, nu la dreapta, ci înainte!“ sau Viktor Orbán și al său partid Fidesz vor fi înfrânți de o „coa­liție a celor curați“, punând capăt „prin iubire“ scindării sociale din ultimele decenii.

Într-un interviu acordat revistei Newsweek, Márki-Zay a ținut să spună că „aceste alegeri nu sunt nici corecte și nici libere. Situația s-a înrăutățit tot mai mult în Ungaria în ultimii 11 ani și acum este chiar o chestiune pe viață și pe moarte“ în confruntarea lui cu „cel mai periculos“ politician din Europa.

Parcurs

Cea mai notabilă absență din tur­neu este cea a principalului său rival pentru câștigarea alegerilor primare, Klára Dobrev, vicepreședinta Parlamentului European. De altfel, Dobrev și-a recunoscut înfrângerea și a promis că va fi alături de Márki-Zay în încercarea de a-l debarca pe Orbán.

Dobrev a câștigat în primul tur alegerile primare, iar Márki-Zay a obținut abia al trei­lea scor, după Gergely Karácsony, primarul actual al Budapestei. După ezitări, Karácsony s-a retras în favoarea lui Márki-Zay. Ambii contracandidați ai lui Márki-Zay au înțeles că Dobrev nu-l poate învinge pe Or­bán, în principal pentru că este căsătorită cu Ferenc Gyurcsány, fostul premier extrem de nepopular care în 2006 stârnea proteste puternice, după ce au apărut informații că a mințit în mod repetat cu privire la starea economiei maghiare.

Urmează însă greul. Cele șase partide de opoziție care acoperă spectrul politic de la stânga (Momentum sau Coaliția Demo­crată) până la fosta mișcare extremistă Jobbik, care s-a mai domolit în ultimii ani, trebuie să păstreze frontul comun împotriva formațiunii conduse de Viktor Orbán – Fidesz. Márki-Zay devine candidatul unic și al celor 106 circumscripții electorale. Numai că fix înainte de alegerile primare au înce­put acuzele. Márki-Zay a acuzat-o pe Dobrev că îi mituiește pe politicieni să o vo­teze. Iar Dobrev l-a acuzat la rândul ei pe Márki-Zay că seamănă ca politician mult cu Orbán și cu Donald Trump, fostul pre­ședinte al Statelor Unite.

Ce urmează

Forțele de opoziție au încă mult de lucru pentru a câștiga în fața Fidesz, mai ales în orașele mai mici, este de părere Robert Laszlo de la Political Capital, o casă de cercetare din Budapesta. Aproape sigur, principala sursă de disensiuni va fi lista comună pentru cele 93 de locuri parlamentare eligibile, anticipează analistul. Tot­odată, este posibil să izbucnească și o luptă de dominație între forțele aliate, pe care mai mult ca sigur o va ațâța și Fidesz.

Între timp, Viktor Orbán, care controlează două treimi din Parlament, va folosi orice pârghie pentru a-și nimici rivalul politic. Ar fi preferat să-l înfrunte pe Karácsony sau pe Dobrev, invocând tema că opoziția este manipulată de fostul premier Gyurcsány. Ei bine, ar fi ineficient să lupte așa împotriva unui primar conservator din provincie. Cel mai probabil va ataca abordarea haotică, imprevizibilitatea și preferința acestuia pentru discursuri lungi. Cu siguranță îl va eti­cheta drept „agent american“, dat fiind că la un moment dat a lucrat în SUA.

În perioada 2004-2009, Márki-Zay a trăit împreună cu familia în Canada și în SUA și a muncit acolo ca vânzător de telefoane și de piese auto. Întors în Ungaria, Márki-Zay a lucrat pentru diverse firme de electroteh­nică și a predat cursuri de marke­ting la Uni­versitatea Szeged.

Într-un discurs ținut în fața suporterilor săi, organizat pe 23 octombrie, Orbán a acu­zat deschis Bruxelles-ul și Washingtonul că se amestecă în procesul electoral din Un­garia și le-a cerut să apere ceea ce guvernul lor a obținut în ultimii zece ani, relatează Reuters.

Dar și mai sigur este faptul că Orbán va încerca să câștige votul electoratului cu bani. A promis deja că va aloca, la începutul anului viitor, două miliarde de dolari pentru rambursări fiscale pentru familii, salariul minim va crește, iar pensionarii vor primi în noiembrie un ajutor special, iar în ianua­rie vor fi făcute plăți suplimentare.

În plus, acoliții lui Orbán controlează aproape în totalitate mass-media din Ungaria. De asemenea, actualul premier poate conta și pe susținerea mai multor oligarhi care în mandatul său au devenit și mai bo­gați. Însă în ciuda acestor avantaje, son­da­jele îl dau la egalitate cu rivalul său, Márki-Zay. Dacă va câștiga, acesta din urmă a pro­mis că va repara relația cu UE și că va in­vestiga furtul fondurilor europene, o pro­blemă imensă cu care se confruntă Ungaria. Totodată, vrea să pregătească țara pentru adoptarea monedei euro.

Până acum, Márki-Zay a produs deja două surprize – a câștigat alegerile pentru pri­mărie într-un oraș care în mod tradițional vota cu Fidesz, apoi a reușit să câștige ale­gerile primare care îl aduc pe prima scenă a politicii din Ungaria. A treia și cea mai mare surpriză ar fi să-l învingă pe omul care a transformat Ungaria în sinonimul demagogiei. Va fi cel mai greu, dar nu imposibil. Indiferent de deznodământ, este „un candidat de coșmar“ pentru Fidesz și pentru Viktor Orbán, în formularea sociologului Ro­bert Laszlo.

Portret

Péter Márki-Zay a anunțat o „revoluție a oa­menilor simpli“ și o „Ungarie nouă, cum­secade“.

  • SCOR. ­­Márki-Zay a obținut în runda a doua a preselecției, cu o participare-record de 662.000 de alegători, 57% din voturi. Contracandidata sa, Klara Dobrev, din partea for­ma­țiunii social-liberale Coaliția Demo­cratică (DK), considerată inițial favorită, a fost votată de 43% din participanți.
  • POZIȚIONARE. ­­Márki-Zay este relativ lipsit de experiență politică. În schimb, este un orator excelent și un bun agitator. Spune că este un candidat antisistem și se remarcă prin re­to­rică radicală. În mod paradoxal, tocmai faptul că nu provine din establishment îi spo­rește șansele în fața lui Viktor Orbán.

Acest articol a apărut în numărul 127 al revistei NewMoney

FOTO: AFP/Getty

Are o experiență de peste zece ani în jurnalism. A început la agenția națională de presă Rompres, iar în 2006 s-a alăturat echipei care se ocupa de ediția în limba română a publicației americane BusinessWeek. În 2007, a completat echipa de jurnaliști care pornea revista de afaceri Money Express. Domeniile acoperite au variat, de la retail la FMCG, farma, fonduri de investiții, fuziuni și achiziții, IT&C. A realizat interviuri cu cei mai proeminenți oameni de afaceri români, antreprenori locali, dar și cunoscuți oameni de afaceri străini, precum directorul executiv al Microchip, Steve Sanghi, sau fostul director executiv al Sony America, Michael Schulhof. Mimi Noel lucrează ca Account Manager la AMICOM din 2012. La NewMoney, se ocupă de subiectele internaționale.