Cine este antreprenorul care va renova un hotel, monument istoric, din zona Gării de Nord

Bianca Dobrescu 05/11/2018 | 14:10 Oameni
Cine este antreprenorul care va renova un hotel, monument istoric, din zona Gării de Nord

Ar putea statuia în miniatură a lui Sisif de la intrarea în compania de con­sul­tanță și management imobiliar Real-Sol să rezume povestea unuia dintre per­so­najele emblematice ale real estate-ului local? Pare ușor de închipuit.

Acest articol a apărut în numărul 52 (5 – 18 noiembrie) al revistei NewMoney

Într-o notă optimistă, oricât de înaltă ar fi clădirea pe care o construiești, odată ce vei așeza și ultima cărămidă urmează să o iei de la zero, punând pariu pe urmă­toa­rea construcție. Dar ca să ajungi în vârf, mai întâi trebuie să tratezi orice faci cu profesionalism și să mai ai și „a little bit of luck“, cum ar spune Shimon Galon, fondatorul Real-Sol și unul dintre cei mai cu­noscuți specialiști în imobiliare de pe piață, de numele căruia se leagă proiecte de birouri, comerciale și rezidențiale de ordinul sutelor de milioane de euro.

Jocul în beton. Mai întâi a studiat inginerie, pe urmă a făcut un master în Științe Sociale, pentru ca apoi să obțină un doctorat în Psihologie. „Știam foarte puține despre viață și credeam că cine știe matematică este cel mai tare și cel mai deștept, dar după ce am adunat mai mulți ani pe umăr, am înțeles că vreau să mă orientez și spre altceva“, mărturisește astăzi omul de afaceri.

Întrebat cum își alegea generalii, Napoleon recunoștea că lua cinci bețe de chibrit, patru de aceeași dimensiune și unul mai scurt. Ei bine, după ce le prezenta candidaților proba, cel care îl alegea pe cel mai scurt urma să aibă de lucru. Ase­mănător, întâmplarea face ca meseria să-l fi ales pe Shimon Galon. Sau linia norocului bine definită în palmă. „Mergeam pe-o stradă în Israel, când proprietarul unei firme de construcții din Capitală mă î­n­treabă dacă vreau să devin General Mana­ger în compania sa. I-am spus că într-ade­văr, m-ar bucura foarte mult, însă meseria mea este de HR și nu știu ce înseamnă construcțiile“, continuă să dialogheze din aduceri aminte. Totuși, antreprenor cu vechime, proprietarul companiei de cons­trucții i-a răspuns că experiența pe care o are nici măcar nu contează, fiindcă îl va învăța el meserie. „Ideea era să semnez contractul și să merg pe urmă la el la birou“.

Zis și făcut. Odată ajuns, tânărului i s-a spus să meargă la inginerii din șantier și să li se prezinte drept „Ajutorul“. „Bineîn­țeles că i-am zis, cum să fiu eu «Ajutorul»? Eu am un Phd (doctorat, n.r.) în Psihologie… sunt doctor, sunt tot ce vrei. Și CEO-ul firmei de construcții mi-a spus că dacă vreau să învăț meserie, acesta este singurul mod prin care o pot face. Și atunci, am lucrat șase luni pe șantier jucându-mă cu betonul“, recunoaște acum Shimon Galon.

Astfel, nu este de mirare că una dintre cele mai valoroase lecții pe care le-a în­vățat de-a lungul timpului făcând business este aceea că „nu trebuie să uiți cum, odată ce urci pe o scară, într-o zi va trebui să și cobori, și dacă nu spui bună ziua când urci, când te întorci poate mai pri­mești și un șut“.

„Și așa am ajuns în domeniul ăsta. Și, odată ce trece timpul, cu cât lucrezi mai mult în real estate te îndrăgostești de meseria ta. Și astăzi, la vârsta mea, când mă trezesc dimineața vin la lucru cât mai de­vreme cu plăcere și știu că am realizat câ­teva monumente care vor dăinui în timp“, mai spune Shimon Galon.

Lecțiile antreprenorului. Vreme de 15 ani a condus afacerile dezvoltatorului imobiliar Globe Trade Center (GTC), prin care a devenit cunoscut pe piața ro­mâ­nească pentru dezvoltarea unor clădiri office reper din Capitală, precum Europe House, America House și City Gate, iar de patru ani se află la cârma propriului business, Real-Sol, companie prin care a demarat în România proiecte de aproape 30 de milioane de euro.

Iar când vorbește despre business, spune că secretul reușitei este să ai o echipă unită, care să știe să lucreze îm­preună. Businessul nu este tenis, face el o analogie. „Tenis joacă un om versus altul. În business contează echipa pe care o formezi“, crede Shimon Galon, care are astăzi 40 de salariați. Și tot legat de afa­ceri, unul dintre cele mai dificile lucruri este punerea în practică a promisiunilor, adaugă el. „Poți să povestești o dată, de două ori, dar cu asta se termină. Dacă nu ai reușit să creezi credibilitate față de or­ga­nizația pe care o reprezinți, nu poți să faci o treabă cum trebuie“. La români, Galon apreciază atitudinea. „Oamenii în România sunt buni, zâmbăreți și de multe ori gata să te ajute. Și dacă ar fi să mai adaug ceva, aș spune că femeile sunt profesional mai bune decât bărbații, iar rea­li­zările lor stau dovadă“. Totodată, el apre­ciază că România este o țară în care te poți plimba la orice oră fără frică de nimic. „E un plan foarte pozitiv pentru un stil de viață liniștit“, consideră el.

La ora actuală, spune Shimon Galon, principalele probleme pe care le întâm­pină piața imobliară sunt birocrația în ob­ținerea autorizației de construcție și lipsa forței de muncă. „Încă există puncte bune pe piața imobiliară: există finanțare pentru proiecte serioase și investitori serioși. Acum, nu mai activează în domeniu oameni care nu sunt profesioniști în ceea ce fac și care ridică în mod nefiresc pre­țurile terenurilor, cum a fost în perioada 2006-2008. Și, în contextul în care au ră­mas pe piață oameni cu experiență, care știu ce vor să facă, iar calitatea proiectelor este tot mai bună, problemele care apar țin de procedura de aprobare a construcțiior“, adaugă el.

Mai precis, în loc să meargă totul din ce în ce mai ușor, merge tot mai greu. „Nu este firesc să dureze atât de mult obţine­rea unei autorizaţii de construcţie. În al doilea rând, în ultimul an şi jumătate, a mai apărut problema lipsei forţei de mun­că în construcţii. Toţi cei care au această meserie pleacă în Europa, unde îşi găsesc locuri de muncă mai bine plă­tite, iar constructorii din România sunt nevoiţi să aducă lucrători din alte ţări, cum ar fi din Vietnam. Din această cauză cresc preţurile construcţiilor şi mă tem că vor urca în continuare, iar marjele de profit ale investitorului vor scădea“.

Toate semnele arată că și în următorii ani va fi o direcție bună. „Finanțarea pro­iectelor și a clienților merge mai ușor. De asemenea, în ultimul an și jumătate am văzut muți investitori care intră pe piață și sunt și cei care au lăsat câțiva săculeți de bani, i-au pus în pământ. Ei vor avea mare nevoie de o organizație care să ia asupra ei activitatea de project management. Eu îmi amintesc greutățile de pe această parte de coordonare a diverselor activități din dezvoltarea imobiliară. Alături de Ștefan Cremene, directorul de marketing al Real-Sol, am hotărât să oferim aceste servicii investitorilor care vin în România“, conchide fondatorul Real-Sol.

Cu investitorul pe profit. Compania Real-Sol lucrează cu investitori din Israel, Marea Britanie, Elveţia, SUA şi Polonia. Real-Sol asigură investitorilor interesaţi de piaţa imobiliară din România servicii totale de consultanţă şi management de proiect, sub o singură umbrelă, incluzând expertiză tehnică, financiară şi de marke­ting. Compania nu percepe procent din costul unui proiect. „Atunci când investitorul «vede» profitul, atunci îl luăm şi noi. Când acesta a vândut, prin noi, 80% din apar­tamente, atunci ne luăm partea“, explică antreprenorul. Anul trecut, Real-Sol a administrat investiţii de 150 de mili­oane de euro, iar cifra estimată pentru 2018 este de 250 de milioane de euro.

 

În câteva proiecte

Real-Sol are în lucru patru noi proiecte rezidențiale în România, reprezentând investiții totale de aproape 30 de milioane de euro. Pe plan internaţional, compania a finalizat în septembrie 2018 hotelul Park Inn din Poznan, Polonia, urmând să înceapă construcţia unui ansamblu rezidenţial cu 450 de apartamente la Riga.

  • Dunărea Boutique RezidenȚial. Proiectul constă în transformarea fostului hotel Dunărea, clădire monument istoric construită în perioada interbelică în zona Gării de Nord, într-un complex de apartamente tip boutique, în urma unei investiții de 2,5 milioane de euro.
  • ROMANESCU PARK RESIDENCE. Este un proiect de 182 de apartamente, dezvoltat la Craiova, valoarea investiției ridicându-se la 20 de milioane de euro.
  • North Oasis. Proiectul constă din două blocuri cu apartamente de două, trei și patru camere, construite la Sisești, București, în urma unei investiții de 2,5 milioane de euro,
  • Amethyst Residence. Complex rezidențial dezvoltat în Pipera, care într-o primă fază va avea nouă unități, printr-o investiție de trei milioane de euro.

FOTO: Laszlo Raduly / NewMoney

După studiile în Filosofie, Bianca Dobrescu intră în presa economică. Mai întâi lucrează la ziarul Bursa, pe urmă la Business Cover, Forbes, Capital, Leaders Reunited și ulterior în cadrul ziarului Adevărul. La NewMoney acoperă subiecte legate de lumea antreprenorială.