Cine este antreprenorul care va renova un hotel, monument istoric, din zona Gării de Nord

Bianca Dobrescu 05/11/2018 | 14:10 Oameni
Cine este antreprenorul care va renova un hotel, monument istoric, din zona Gării de Nord

Ar putea statuia în miniatură a lui Sisif de la intrarea în compania de con­sul­tanță și management imobiliar Real-Sol să rezume povestea unuia dintre per­so­najele emblematice ale real estate-ului local? Pare ușor de închipuit.

Acest articol a apărut în numărul 52 (5 – 18 noiembrie) al revistei NewMoney

Într-o notă optimistă, oricât de înaltă ar fi clădirea pe care o construiești, odată ce vei așeza și ultima cărămidă urmează să o iei de la zero, punând pariu pe urmă­toa­rea construcție. Dar ca să ajungi în vârf, mai întâi trebuie să tratezi orice faci cu profesionalism și să mai ai și „a little bit of luck“, cum ar spune Shimon Galon, fondatorul Real-Sol și unul dintre cei mai cu­noscuți specialiști în imobiliare de pe piață, de numele căruia se leagă proiecte de birouri, comerciale și rezidențiale de ordinul sutelor de milioane de euro.

Jocul în beton. Mai întâi a studiat inginerie, pe urmă a făcut un master în Științe Sociale, pentru ca apoi să obțină un doctorat în Psihologie. „Știam foarte puține despre viață și credeam că cine știe matematică este cel mai tare și cel mai deștept, dar după ce am adunat mai mulți ani pe umăr, am înțeles că vreau să mă orientez și spre altceva“, mărturisește astăzi omul de afaceri.

Întrebat cum își alegea generalii, Napoleon recunoștea că lua cinci bețe de chibrit, patru de aceeași dimensiune și unul mai scurt. Ei bine, după ce le prezenta candidaților proba, cel care îl alegea pe cel mai scurt urma să aibă de lucru. Ase­mănător, întâmplarea face ca meseria să-l fi ales pe Shimon Galon. Sau linia norocului bine definită în palmă. „Mergeam pe-o stradă în Israel, când proprietarul unei firme de construcții din Capitală mă î­n­treabă dacă vreau să devin General Mana­ger în compania sa. I-am spus că într-ade­văr, m-ar bucura foarte mult, însă meseria mea este de HR și nu știu ce înseamnă construcțiile“, continuă să dialogheze din aduceri aminte. Totuși, antreprenor cu vechime, proprietarul companiei de cons­trucții i-a răspuns că experiența pe care o are nici măcar nu contează, fiindcă îl va învăța el meserie. „Ideea era să semnez contractul și să merg pe urmă la el la birou“.

Zis și făcut. Odată ajuns, tânărului i s-a spus să meargă la inginerii din șantier și să li se prezinte drept „Ajutorul“. „Bineîn­țeles că i-am zis, cum să fiu eu «Ajutorul»? Eu am un Phd (doctorat, n.r.) în Psihologie… sunt doctor, sunt tot ce vrei. Și CEO-ul firmei de construcții mi-a spus că dacă vreau să învăț meserie, acesta este singurul mod prin care o pot face. Și atunci, am lucrat șase luni pe șantier jucându-mă cu betonul“, recunoaște acum Shimon Galon.

Astfel, nu este de mirare că una dintre cele mai valoroase lecții pe care le-a în­vățat de-a lungul timpului făcând business este aceea că „nu trebuie să uiți cum, odată ce urci pe o scară, într-o zi va trebui să și cobori, și dacă nu spui bună ziua când urci, când te întorci poate mai pri­mești și un șut“.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

După studiile în Filosofie, Bianca Dobrescu intră în presa economică. Mai întâi lucrează la ziarul Bursa, pe urmă la Business Cover, Forbes, Capital, Leaders Reunited și ulterior în cadrul ziarului Adevărul. La NewMoney acoperă subiecte legate de lumea antreprenorială.
d