Cine este antreprenorul arădean care a construit o mie de locuințe în mai multe orașe din țară, iar acum se pregătește să „cucerească” Timișoara

Andreea Neferu 12/06/2018 | 11:21 Oameni
Cine este antreprenorul arădean care a construit o mie de locuințe în mai multe orașe din țară, iar acum se pregătește să „cucerească” Timișoara

A construit sute de locuințe în Arad, Brașov și Cluj-Napoca, iar acum se pre­gătește să cucerească o nouă redută, Timișoara. Și cum în imobiliare pofta vine construind, arădeanul Valentin Morar vede potențial și într-o altfel de extindere.

Acest articol a apărut în numărul 42 (11-24 iunie) al revistei NewMoney

Pentru Valentin Morar (44 de ani), omul de afaceri care controlează dezvoltatorul imobiliar Wallberg Properties și care a con­struit circa o mie de locuințe în mai multe orașe din țară, drumul antreprenorial a început să prindă contur încă după ce a absolvit Facultatea de Construcții din Timișoara. Astfel, a pus bazele unei firme de topografie și cadastru, iar fiind conectat direct la industria imobiliară, care începea în prima parte a anilor 2000 să se cristalizeze și în România, a decis să cumpere un teren în Arad – ală­turi de un partener, Alexandru Bercea –, pe care a construit un prim proiect rezi­den­țial cu 18 case în­și­ruite – „un model de inspirație bri­ta­nică“. Proiectul a fost fina­li­zat în 2006, într-un an în care piața imo­biliară din România era în plină creștere, astfel că pasul urm­ă­­tor a venit firesc, antreprenorul achizițio­nând un al doilea teren pe care a replicat mode­lul inițial de locuințe. „Atunci mi-am conturat că asta doresc să fac în continuare“, spune retrospectiv Morar.

În 2007, după ce își validase modelul de business în orașul-natal, Arad, a început să privească cu interes și alte orașe din țară care puteau să gene­re­ze o cerere mai mare, prima oprire fiind Brașov, unde a cumpărat un teren în car­tierul Răcădău pentru construcția unui proiect rezi­dențial. Extinderea a continuat în 2010, la Cluj-Napoca, unde a preluat un proiect blocat, Bella Park, pe care l-a finalizat. Iar dacă până în 2013 a dezvoltat proiecte prin grupul Bermo, ulterior a ieșit din companie și a decis în 2015 să pună bazele Wallberg Properties. În același an, s-a întors la Brașov și a demarat un nou an­samblu, Sunnyville, cu o primă fază de 80 de apartamente deja finalizate, iar o a doua etapă, de aproape 100 de apartamente, începută recent.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.