Cîmpeanu, scenariu optimist: 50% din personalul din învățământ, vaccinat. Este posibilă reluarea școlii cu toți elevii, față în față

Elena Marinescu 25/03/2021 | 22:27 Ştiri
Cîmpeanu, scenariu optimist: 50%  din personalul din învățământ, vaccinat. Este posibilă reluarea școlii cu toți elevii, față în față

Sorin Cîmpeanu a anunțat, pentru prima dată, că își dorește, ca urmare a introducerii testelor de salivă, teste non invazive și care pot fi auto-administrate, fără a fi nevoie de asistență medicală. Florin Cîțu a spus că Guvernul va aloca sumele necesare pentru achiziția acestor teste.

Predarea online este inechitabilă. În sfârșit, vom putea organiza testarea în școli cu teste non invazive. Vom face testare în masă la revenirea în școli. Avem toate elementele să sper că vom putea deschide școlile pentru toate clasele în format fizic. Aceasta e logica pe care am prezentat-o, de aceea am dorit să facem punte pentru a uni vacanțele. Avem datoria de a fi responsabili pentru a lua decizia de a se pierde cât mai puțin.

Aceste teste non invazive pot fi auto-administrate sub supravegherea cadrului didactic. Nu e nevoie de competențe medicale. Va fi nevoie de acordul părinților, dar nu cred că cineva se va opune. Dacă nu vor fi de acord, vor ține elevul în izolare 14 zile dacă are simptome sau a fost contact direct”, a spus Sorin Cîmpeanu.

El a vorbit și despre schimbarea modului de finanțare a școlilor și universităților. ”Costul standard per elev rămâne același. Noutatea este următoarea: în acest an, avem creșteri de 16%, 26% și 36%. Costul standard unitar per elev crește cu 16%, 26% e creșterea bugetului pentru cheltuieli materiale. Este pentru prima oară când avem o creștere per elev diferențiată pentru cei din mediul rural, o creștere de 36%.

Avem o OUG prin care 10% din finanțarea de bază a universităților va putea fi cheltuit pentru investiții. Din bugetul Ministerului, alocăm 100 de milioane de lei finanțării instituționale din universități.

Am luat decizia de a finanța cele 10 universități câștigătoare cu o sumă identică cu care finanțează aceste proiecte UE. Avem 9 universități în top 500 Shanghai, cu 14 domenii. Fiecare domeniu va primi 500.000 de lei”, a precizat Cîmpeanu.

Accelararea vaccinării, soluţia optimă

Ministrul Educației a mai precizat că măsura accelerării campaniei de vaccinare există premize ca în luna mai, când elevii se întorc la școală să poată fi reluate cursurile cu prezență fizică.

Alături de campania de vaccinare, ieri, aveam deja 145.000 de angajați din sistemul de învățământ vaccinați, dintr-un total de 350.000, deci ne apropiem de procentul de 50% personal din învățământ vaccinat. Dacă ne raportăm la cadre didactice la persoane care intră în contact direct, nemijlocit cu elevii, am depășit procentul de 50%.

Acet lucru trebuie să continue, nu este suficient pentru a putea spera că după revenirea la școală în data de 4 mai pentru tot învățământul, mai puțin clasele terminale care vor reveni pe 9 mai, pentru că așa cum am precizat, se schimbă vacanța, vom avea un orizont de așteptare pentru reluarea școlii în format fizic pentru toți elevii pentru a pierde cât mai puțin de acum încolo. Pierderile generate de predarea online sunt inerente”, a declarat ministrul Educației.

Predarea online este în România inechitabilă

Acesta a criticat, de asemenea, modul cum s-au desfășurat până acum orele online: “Din păcate o recunosc cu toată responabilitatea, predarea online este în România inechitabilă. Am preferat să perăm că după reluare, mergând cu campania de vaccinare, beneficiind de decizia anunțată de prim-ministru, care este extrem de importantă, prin care vom putea organiza testarea în școli, având teste noninvazive, anunțată în cadrul acestei conferințe de presă, vom putea să facem această testare în masă la revenirea în școli.

Testare, vaccinare, repectarea distanțării, aerisire săși de clasă, igienă și purtarea măștii de protecție sunt elemente care mă îndrepățesc să sper că vom putea discuta de deschiderea școlilor pentru toate școlile în format fizic”, a mai spun Sorin Cîmpeanu.