Cifrele momentului: totul despre oaia românească

NewMoney 31/05/2017 | 16:46 Ştiri
Cifrele momentului: totul despre oaia românească

România se află pe locul patru în Europa și trei la nivelul Uniunii Europene (UE) în ceea ce privește efectivele de oi.

Cu o populație de oi de peste 9,8 milioane de capete, România este întrecută doar de Turcia (30,9 milioane), Marea Britanie (23,8 milioane) și Spania (15,9 milioane), reiese din datele Eurostat, biroul de statistică al UE.

Fostul ministru al Agriculturii, Achim Irimescu declara anului trecut că exportul de oi și capre vii, precum și exportul de carne de animale din speciile ovine și caprine are un potențial uriaș și ar putea ajuta la echilibrarea balanței comerciale a României.

Oficialii Ministerului Agriculturii estimează că România poate obține jumătate de miliarde de euro din exportul de oi și carne de oaie, potențialul de export fiind de circa 4,5 milioane de capete pe an. Principala piață de desfacere a acestor produse este, la ora actuală, Iordania, reiese din datele MADR.

Producția totală de carne de oaie din 2016 a fost de 185.091 de tone, județele cu cel mai însemnat aport fiind Mureș, Brăila și Timiș.

Producția de lapte de oaie a fost de 3,3 milioane de hectolitri.

În ceea ce privește producția de lână, cele mai recente date ale INS arată că aceasta a fost de circa 22.343 de tone în 2015.

Ministrul Turismului ar intenționa să schimbe brandul de țară al României, înlocuind frunza cu o oaie, pentru a construi imaginea turistică în jurul legendei Miorița, potrivit unor informații publicate de profit.ro.

Întrebat de ce ar trebuie să fie oaia un simbol pentru brandul de țară, ministrul Agriculturii Petre Daea a precizat că ”oaia este o statuie vie. Este doar o definiție, argumentele se găsesc în străfundul analizei pentru fiecare și pentru orice loc. Uitați-vă dumneavoastră, astăzi, în orice parte a țării cât de frumos este acest animal pe pășunele verzi ale țării românești”.

Daea a mai arătat că frunza „o are toată lumea”, dar „oi ca în România nu”. „Lângă oaie găseşti o frunză, lângă frunză nu poţi să găseşti o oaie”, și-a încheiat Daea pledoaria.

 


FOTO: Mediafax