Cifrele care explică de ce 8.000 de ruși au protestat duminică pe străzile Moscovei

Gabriel Bucur 27/03/2017 | 17:18 Ştiri
Cifrele care explică de ce 8.000 de ruși au protestat duminică pe străzile Moscovei

Peste 700 de persoane au fost reținute de polițiști în timpul amplelor proteste anticorupție care au animat, duminică, Moscova și alte orașe mari din Rusia, anunță presa internațională, care citează estimările unui ONG. Printre cei reținuți este și Aleksei Navalnîi, cel care a încurajat mișcarea de stradă și principalul opozant din ultimii ani al lui Vladimir Putin.

Statele Unite ale Americii au condamnat prompt măsurile luate de autoritățile ruse, care și-au motivat gestul prin faptul că protestele nu aveau autorizație.

În timpul manifestațiilor la care au luat parte, doar în Moscova, circa 8.000 de oameni, s-au scandat și lozinci împotriva liderului de la Kremlin. Totodată, zeci de manifestanți au fost fotografiați în timp ce împingeau o mașină, pentru a bloca duba în care era reținut activistul Aleksei Navalnîi, principalul contracandidat al lui Putin la președinția Rusiei.

Joi, un alt nume important din tabăra opoziției ruse, Denis Voronenkov, a fost împușcat mortal, pe o stradă din Kiev, în fața unui hotel.

Criza economică rusească

Cei care au ieșit în stradă duminică reprezintă segmentul populației nemulțumite atât de corupția existentă în Rusia, cât și de măsurile anticriză pe care conducerea țării le-a aplicat în ultimii doi ani. Austeritatea bugetară a afectat nivelul de trai, astfel că rata sărăciei a atins minimul ultimului deceniu în Rusia.

În 2014, Rusia a intrat într-o nouă criză economică. Investitorii au început să vândă din activele rusești, iar rubla s-a depreciat puternic, ceea ce a dus la scumpirea importului și, implicit, a nivelul de trai. Neîncrederea tot mai mare în economia rusă a fost cauzată mai ales de scăderea prețului petrolului și de sancțiunile economice internaționale impuse federației, după intervenția militară din Ucraina și anexarea Crimeii, motiv pentru care Rusia nu s-a mai putut împrumuta de pe piețele de capital. În 2015, an în care Produsul Intern Brut al Rusiei s-a contractat cu 3,7%, aproape jumătate din veniturile guvernamentale au fost asigurate de petrol și gaze naturale.

În septembrie 2016, Vladimir Putin declara însă că economia țării s-a stabilizat. „Intenționăm să reducem în continuare deficitul bugetar și să continuăm să reducem dependența veniturilor bugetare de exporturile de hidrocarburi”, a precizat Putin, potrivit Reuters.

Un sfert dintre companiile rusești au tăiat salariile în 2016 și chiar au avut luni în care nu au plătit dările către angajați. Salariul mediu din Rusia a scăzut cu 8% în 2016, până la 450 de dolari, după prăbușirea cu 9,5% în 2015. Un nivel mai scăzut decât în China, Polonia sau România, potrivit MarketWatch. Astfel, rata sărăciei a sărit la aproape 15% din totalul populației.

Din cele 85 de regiuni ale Rusiei, doar zece sunt stabile economic și financiar. Este vorba în special de cele în care se produc mărfuri și de zonele metropolitane. Totodată, 30 dintre regiuni supraviețuiesc datorită subvențiilor date de Kremlin.

Pe de altă parte, este de așteptat ca economia Rusiei să crească cu 1,5% în 2017, pe fondul revenirii prețului petrolului și a scăderii cheltuielilor guvernamentale.

Cine este omul de care îi e teamă lui Putin

Aleksei Anatolievici Navalnîi (40 de ani) este un politician și activist rus, ajuns în atenția presei internaționale în anul 2009, când și-a conturat imaginea de critic acerb al corupției din Rusia și al lui Vladimir Putin. A fost arestat și condamnat de mai multe ori, la fel și fratele său. În toamna lui 2013, a candidat la primăria Moscovei, dar a pierdut fotoliul în fața candidatului susținut de Putin, Serghei Sobianin.

Jurist de meserie, Navalnîi a respins acuzațiile care i s-au adus de-a lungul timpului – ultimele, legate de deturnarea unor fonduri – și a declarat că este victima unui dosar politic, care are ca scop oprirea sa din cursa pentru președinția Rusiei. În februarie, Navalnîi a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu suspendare, dar a declarat că își va continua campania electorală pentru alegerile prezidențiale care vor avea loc în Rusia, în 2018.

În martie 2012, cu puțin timp înainte ca Vladimir Putin să revină la Kremlin, pentru al treilea mandat de președinte, publicația americană Wall Street Journal l-a supranumit pe Aleksei Navalnîi drept „omul de care Putin se teme cel mai mult”. Atuni, încă se consuma campania electorală, iar Navalnîi era privit ca fiind „steaua în ascensiune din opoziția rusă”.

 


FOTO: Guliver / Getty Images

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.