Cutremur pe piețele bursiere din Asia: Au intrat în vigoare tarifele Statelor Unite pentru importuri din China de 34 de miliarde de dolari

NewMoney 06/07/2018 | 11:45 Ştiri
Cutremur pe piețele bursiere din Asia: Au intrat în vigoare tarifele Statelor Unite pentru importuri din China de 34 de miliarde de dolari

Războiul comercial din Statele Unite şi China s-a intensificat, vineri, odată cu intrarea în vigoare a unor tarife americane pentru produse chinezeşti în valoare de 34 de miliarde de dolari, relatează Reuters, citat de News.ro.

Presa de stat din China a acuzat Casa Albă că se comportă ca „o bandă de huligani, șantajând alte țări”, vineri dimineață, înainte ca termenul limită să expire. În plus, preşedintele american Donald Trump a avertizat, joi, că Statele Unite ar putea să impună tarife pentru importuri chinezeşti în valoare de 500 de miliarde de dolari, respectiv valoarea totală a bunurilor importate de SUA din China în 2017. Beijingul s-a angajat să răspundă imediat cu tarife în egală măsură, care vor fi aplicate pentru produse americane din industria auto, agricultură şi alte sectoare economice.

În urma acestor evoluţii, acţiunile şi yuanul au scăzut pe piaţa din China, influenţând negativ şi restul burselor asiatice.

Citiți și: Rompetrol nu va mai fi preluată de chinezi. De ce a eșuat tranzacția

Tarifele americane nu vor avea probabil un impact economic major imediat, spun specialiștii, dar există temeri că un conflict prelungit va afecta producătorii şi importatorii produselor incluse în măsuri şi ulterior comerţul mondial, investiţiile şi dezvoltarea. „Companiile expuse la aceste tarife vor schimba ţara furnizoare, dacă vor putea, dacă nu vor transfera mai departe costurile tarifelor, sau vor reduce marjele”, a spus Jacob Parker, vicepreşedinte al operaţiunilor chineze la Consiliul pentru Afaceri SUA-China, în Beijing.

Joi, Ford Motor a anunţat că nu va majora preţurile importurilor modelelor Ford şi Lincoln în China.

Citiți și: Donald Trump susţine că Organizaţia Mondială a Comerţului a tratat SUA „foarte rău” şi ameninţă că va lua contramăsuri

Un oficial al băncii centrale chineze a spus că tarifele americane care vor fi aplicate unor importuri din China în valoare de 50 de miliarde de dolari, respectiv bunuri de 34 de miliarde de dolari şi o listă de produse în valoare de 16 miliarde de dolari, care vor urma, vor reduce creşterea economiei chineze cu 0,2 puncte procentuale, cu toate că impactul general va fi limitat, a relatat vineri agenţia de presă chineză Xinhua. Ministerul chinez de Externe a apreciat vineri, într-un comunicat, că protecţionismul comercial şi acţiunile unilaterale reprezintă „o viziune limitată” şi a cerut statelor europene să colaboreze cu China pentru protejarea sistemului comercial mondial.

Citiți și: De ce a început să aibă din nou succes Volvo, după ce a fost reconstruit de chinezi

China a acuzat joi Statele Unite că „deschid focul” asupra lumii cu tarifele împotriva Chinei şi a partenerilor lor comerciali din America de Nord şi Europa. Conflictul comercial a agitat în ultimele săptămâni pieţele financiare, respectiv acţiunile, monedele şi comerţul mondial, de la cel cu soia şi până la cărbune. Acţiunile americane au crescut totuşi, joi, investitorii sperând că tensiunile comerciale dintre SUA şi Europa se vor atenua, în urma unor comentarii făcute de cancelarul german Angela Merkel. Nu există informaţii că ar avea loc negocieri de ultim moment între Washington şi Beijing, au declarat surse de afaceri de la Washington şi Beijing.

 


FOTO: Guliver / Getty Images