China își propune să trimită prima sa misiune cu echipaj uman pe Marte în 2033

Andrei Dumitru 25/06/2021 | 11:17 Fapt Divers
China își propune să trimită prima sa misiune cu echipaj uman pe Marte în 2033

China are ca obiectiv să trimită prima sa misiune cu echipaj uman pe Marte în 2033, umând ca ulterior să aibă loc zboruri regulate, potrivit unui plan pe termen lung pentru construirea unei baze care să fie locuită permanent pe Planeta Roşie şi exploatarea resurselor acesteia, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Planul ambiţios, care va intensifica o cursă cu Statele Unite pentru trimiterea de oameni pe Marte, a fost dezvăluit prima oară în detaliu, după ce China a asolizat un rover pe Marte la jumătatea lunii mai, în misiunea sa inaugurală pe planetă.

Misiunile cu echipaj către Marte sunt planificate să aibă loc în 2033, 2035, 2037, 2041 şi dincolo de aceste date, a declarat Wang Xiaojun, şeful principalului producător chinez de rachete, la o conferinţă din Rusia privind explorarea spaţiului, prin intermediul unei legături video.

Înainte de începerea misiunilor cu echipaj, China va trimite roboţi pe Marte pentru a studia posibile locaţii pentru bază şi pentru a construi sisteme de extragere a resurselor acolo, a relatat miercuri China Space News, citându-l pe Wang, care este şeful Academiei pentru tehnologia de lansare a vehiculelor din China.

Pentru a locui pe Marte, echipajele ar trebui să poată utiliza resursele planetei, cum ar fi extragerea apei de sub suprafaţa acesteia, generarea de oxigen la faţa locului şi producerea de electricitate.

De asemenea, China trebuie să dezvolte tehnologie pentru a readuce astronauţii înapoi pe Pământ. O misiune dus-întors fără echipaj pentru a preleva probe de sol de pe planetă este aşteptată să aibă loc până la sfârşitul anului 2030.

Agenţia spaţială americană NASA dezvoltă o tehnologie pentru a efectua curse dus-întors cu echipaj pe Marte, în anii 2030.

Planurile Chinei pentru Marte

Planul Chinei pentru Marte prevede flote de nave spaţiale care să facă naveta între Pământ şi Marte şi exploatarea majoră a resurselor acesteia, a spus Wang.

Pentru a scurta timpul de călătorie, nava spaţială ar trebui să exploateze energia eliberată de reacţiile nucleare sub formă de căldură şi electricitate, pe lângă propulsorii chimici tradiţionali, a spus Wang.

China ar trebui să efectueze călătorii dus-întors cu un timp total de zbor de ”câteva sute de zile”, a mai spus acesta.

China intenţionează, de asemenea, să înfiinţeze o bază la polul sudic al Lunii şi să desfăşoare expediţii robotizate către asteroizi şi Jupiter în jurul anului 2030.

Săptămâna trecută, China a trimis trei astronauţi la o staţie spaţială care este în construcţie, în prima misiune cu echipaj din 2016, extinzându-şi prezenţa în creştere în apropierea Pământului şi atacând poziţia de lider deţinută de SUA în spaţiul orbital.