China, „dispusă să coopereze” cu OMS în vederea stabilirii originii coronavirusului

NewMoney 08/05/2020 | 11:06 Ştiri
China, „dispusă să coopereze” cu OMS în vederea stabilirii originii coronavirusului

Oficialii chinezi au spus că sunt „întotdeauna dispuşi la cooperare” cu anchetele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind originea coronavirusului, informează The Guardian.

După ce preşedintele american Donald Trump şi secretarul de stat Mike Pompeo au spus în repetate rânduri că pandemia îşi are originea într-un laborator din Wuhan (capitala provinciei chineze Hubei), China a negat aceste presupuneri. SUA nu a oferit până în prezent o dovadă.

Joi, purtătoarea de cuvânt a ministerului chinez de Externe, Hua Chunying, a spus că autorităţile din China sprijină eforturile OMS de a investiga sursa coronavirusului şi că „sunt întotdeauna dispuse să coopereze cu OMS în diverse probleme, inclusiv privind originea”.

„China este de acord să fie trasă o concluzie referitoare la originea virusului la un moment oportun”, a spus Hua.

SUA insistă că virusul a provenit din laboratorul din Wuhan

Joi seară, Donald Trump a insistat că „ceva s-a întâmplat” într-un laborator din Wuhan. „Probabil a fost vorba despre incompetenţă. Cineva a fost prost”, a spus el.

Secretarul de stat Mike Pompeo a spus săptămâna aceasta că el a văzut „dovada uriaşă” că virusul îşi are originea în laborator, dar fără a prezenta o probă. La scurt timp după această afirmaţie, el şi-a modificat discursul. A declarat joi pentru un post de radio: „Există dovada că a venit de undeva din vecinătatea laboratorului, dar asta ar putea fi greşit”.

Oficialii şi presa de stat din China au reacţionat dur la aceste afirmaţii, acuzându-i pe Trump, Pompeo şi pe alţi oficiali americani că învinuiesc China pentru a acoperi eşecul SUA în răspunsul la epidemie şi că încearcă să îmbunătăţească şansele preşedintelui în viitoarele alegeri.

Statele Unite se numără între ţările, precum Australia, care cer o anchetă independentă privind sursa pandemiei şi solicită Chinei să permită accesul. Americanii au fost însă cei care au susţinut teoria laboratorului, mai exact al Wuhan Institute of Virology.

Comentariile făcute joi de Hua contrazic însă varianta OMS de săptămâna aceasta. Organizaţia a precizat că solicitările ei au rămas fără răspuns din partea Chinei.

La nivel global, de la depistarea noului coronavirus la finalul anului trecut în Wuhan (China), au fost înregistrate peste 3,8 milioane de cazuri de infectare şi aproximativ 270.000 de decese. Statele Unite sunt naţiunea cea mai afectată, cu o treime din totalul contaminărilor şi peste 76.000 de decese.