China aprobă un medicament pe bază de alge pentru Alzheimer. Este primul medicament de acest fel din ultimii 17 ani

Ioana Ursu 05/11/2019 | 10:25 Ştiri
China aprobă un medicament pe bază de alge pentru Alzheimer. Este primul medicament de acest fel din ultimii 17 ani

Autoritățile din China au aprobat folosirea acestui medicament în vederea tratamentului pentru boala Alzheimer, fiind primul remediu de acest gen apărut în ultimii 17 ani, cu un potențial de tratare a tulburarii mintale, informează CNN.

Un medicament care ar putea trata Alzheimer

Medicamentul pe bază de alge marine, numit Oligomannate, poate fi administrat în tratarea bolii Alzheimer de tip ușor până la cel moderat, conform declarațiilor făcute de către Agenția de Securitate a medicamentelor din China.

Totuși, aprobarea utilizării este condiționată, prin faptul că medicamentul poate fi pus pe piață în timpul unor studii clinice suplimentare, dar în același timp va fi monitorizat riguros cu posibilitatea de a fi retras de pe piață în cazul unor probleme de siguranță ulterioare.

În septembrie, grupul de cercetare pentru noul medicament, condus de Geng Meiyu în cadrul Institutului de Materii Medicale din Shanghai, aflat sub conducerea Academiei Chineze de Științe, mărturisește faptul că au fost inspirați să creeze medicamentul pe bază de alge în urma efectelor relativ reduse ale bolii asupra persoanelor ce consumă alge în mod regulat.

În cadrul unui articol din revista Cell Research, grupul lui Geng a descris procesul prin care un tip de zahăr existent în algele marine elimină anumite bacterii aflate în intestin care pot conduce la degenerări cerebrale, precum și inflamații ale creierului, având ca stadiu final instalarea bolii.

Acest mecanism a fost probat în timpul unor cercetări realizate de Green Valley, o companie farmaceutică din Shanghai ce va furniza noul medicament pe piață.

Studiul a fost efectuat pe un număr de 818 pacienți și arată faptul că medicamentul Oligomannate –  un derivat al algelor brune – poate îmbunătăți funcțiile cognitive în rândul persoanelor cu simptome ale bolii Alzheimer în mai puțin de 4 săptămani, conform declarațiilor făcute de Green Valley.

„Rezultatele ne ajută să înțelegem mai bine mecanismele ce prezintă un rol important în boala Alzheimer și arată că microbiomul intestinal reprezintă o sursă validă în îmbunătățirea tratamentelor”, a declarat Philip Scheltens, neurolog, consilier al companiei Green Valley și director al Centrului Alzheimer din Amsterdam.

„Rezultate promițătoare”

Vincent Mok, șeful Clinicii de Neurologice în cadrul Universitătii Chineze din Hong Kong, afirmă că medicamentul prezintă „rezultate promițătoare” în comparație cu catalizatorii acetilcolinesterazei – o metodă de tratare a bolii ușoare până la cea severă. „Este la fel de eficient, dar prezintă un număr mai scăzut de efecte adverse.”, a declarat acesta pentru CNN. „Prin concentrarea asupra microbiomului intestinal, medicamentul va da posibilitatea unor noi metode în cercetarea bolii Alzheimer.”

Din moment ce se cunosc puține informații despre funcționalitatea medicamentului, Mok a sugerat verificarea acestuia pentru a se observa dacă prezintă efecte de protecție și totodată, dacă este capabil să incetinesca stadiul de evoluție al bolii în rândul pacienților care nu prezintă simptome accentuate de demență.

Compania a declarat că Oligomannate va fi pus pe piață în China „in scurt timp”. La momentul actual, aceasta cere aprobarea comercializării în străinătate, cu un plan de organizare al studiilor clinice în stadiul trei în SUA și Europa, începând cu anul 2020.

Boala Alzheimer prezintă în stadiul inițial simptome precum pierderi de memorie care pot conduce la leziuni cerebrale severe; conform declarațiilor făcute în cadrul OMS, se presupune că acestea sunt cauza principală a 60%-70% dintre cazurile de demență semnalate în întreaga lume. Demența afectează aproximativ 50 de milioane de oameni la nivel global, printre acestea fiind incluse și un număr de 9.5 milioane în China, Hong Kong și Taiwan.

În octombrie, compania multinațională americană Biogen a declarat că va solicita aprobarea de la FDA (ANMSM – Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale) în cadrul unui experiment numit „Aducanumab”, după ce a anunțat în luna martie întreruperea unor studii clinice elaborate pentru medicament.

Companiile farmaceutice Johnson & Johnson, Merck, Pfizer si Eli Lilly au abandonat anterior proiectele în cadrul îmbunătățirii medicamentului pentru Alzheimer în urma unor rezultate clinice nesatisfăcătoare.


FOTO: Pixabay