China amenință Germania din cauza Huawei și a rețelelor 5G

Elena Marinescu 28/12/2019 | 10:38 Ştiri
China amenință Germania din cauza Huawei și a rețelelor 5G

Ambasadorul Chinei la Berlin, Wu Ken, a amenințat cu represalii în cazul în care Huawei Technologies va fi exclusă de către autoritățile germane din rândul furnizorilor de echipamente pentru rețele wireless 5G, cu referire directă la milioanele de vehicule pe care producătorii auto din Germania le vând în China, scrie Bloomberg.

Guvernul german a adoptat o rezoluţie prin care intenţionează să-i blocheze pe furnizorii 5G care nu prezintă încredere. În aceste condiţii, oficialul chinez a replicat că riposta Chinei va fi pe măsură. „Germania trebuie să se aştepte la consecinţe serioase dacă va lua măsuri pentru excluderea Huawei de pe piață”, a declarat ambasadorul la un summit organizat de publicaţia Handelsblatt.

Geopolitică şi protecţionism

Huawei a negat acuzațiile potrivit cărora echipamentele sale pot spiona rețelele de comunicații în care sunt instalate. „Huawei nu este obligată de legea chineză să furnizeze date Guvernului Chinei. Producătorii germani au avut o pondere de 25% în cele 28 de milioane de mașini vândute în China anul trecut. Se poate afirma că aceste mașini produse în Germania sunt nesigure pentru că noi ne construim propriile autovehicule? Nu. Acest lucru se numeşte protecționism”, a mai spus ambasadorul Wu Ken.

Presa germană susţine că, în cazul în care Huawei, cea mai mare companie pe piața tehnologiei mobile – disputată de un număr foarte mic de participanți – este exclusă din cauza deciziilor politice din unele țări, cel mai mult ar avea de profitat două companii cu greutate: Nokia și Ericsson. Ministrul federal al Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, consideră că excluderea Huawei este încă posibilă.

Potrivit cotidianului Die Welt, operatorii Vodafone și Telekom au în prezent 140, respectiv 150 de antene 5G în funcțiune. În lunile următoare, numărul antenelor ambilor operatori este de așteptat să se dubleze. Cele două companii utilizează tehnologie Huawei.

Până în prezent, nu există dovezi că gigantul tehnologic din China sau guvernul de la Beijing pot să spioneze. Cel puțin Oficiul Federal pentru Securitatea Informațiilor (BSI) nu a găsit până acum niciun indiciu în sensul acesta.

Până acum, Germania a decis să nu interzică participarea gigantului chinez la realizarea rețelei sale de telefonie mobila 5G, în ciuda avertismentelor oficialilor de la Washington că Huawei reprezintă un risc major de securitate.