Ştiri

CFA România anticipează un curs valutar de 5,0251 pentru un euro şi o rată a inflaţiei de 9,18%

Indicatorul de Încredere Macroeconomică, realizat de Asociaţia CFA România, s-a majorat cu 5,4 puncte, în luna ianuarie a acestui an, până la valoarea de 43,3 puncte, iar anticipaţiile pentru cursul de schimb relevă o depreciere a leului faţă de euro, cu o valoare de peste 5 lei, respectiv o rată a inflaţiei de 9,18%, în următoarele 12 luni.

„Pe fondul ştirilor pozitive privind reducerea preţului gazului metan care a condus la reducerea ratelor de inflaţie peste aşteptările pieţei şi revizuirea în sens crescător a proiecţiilor de creştere economică atât în economiile dezvoltate, cât şi în ţările emergente, indicatorii de încredere au înregistrat creşteri generalizate. În aceste condiţii, şi Indicatorul de Încredere al Asociaţiei CFA România şi-a continuat creşterea şi în luna ianuarie, ambele sale componente înregistrând o majorare de peste 5 puncte”, a declarat Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte al CFA România.

Potrivit unui comunicat de presă al asociaţiei, transmis marţi AGERPRES, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a ajuns la valoarea de 43,3 puncte, această situaţie fiind datorată pe de o parte majorării cu 6,3 puncte a componentei de condiţii curente şi pe de altă parte a creşterii, cu 5 puncte, a componentei de anticipaţii.

De asemenea, rata anticipată a inflaţiei, pentru orizontul de 12 luni, s-a redus la o singură cifră, până la o valoare medie de 9,18%, estimează analiştii CFA România.

În ceea ce priveşte cursul de schimb euro/leu, 80% dintre participanţii la sondajul CFA România anticipează o depreciere a leului, în următoarele 12 luni, comparativ cu valoarea actuală). Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor, pentru orizontul de şase luni, a intrat sub valoarea de 5 lei pentru un euro (4,9759 lei pentru un euro), în timp ce, pe 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0215 lei pentru un euro.

Sondajul este realizat lunar de Asociaţia CFA România, de peste 11 ani, şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

Cercetarea se efectuează în ultima săptămâna a fiecărei luni, iar participanţii sunt membri ai Asociaţiei CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II şi III ale examenului CFA.

Asociaţia CFA România este organizaţia profesioniştilor în investiţii din România, deţinători ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA), calificare administrată de CFA Institute (USA).

În prezent, organizaţia are 250 de membri, deţinători ai titlului de CFA. Comunitatea CFA mai cuprinde şi aproximativ 100 de candidaţi la unul dintre nivelurile de examinare.

Andrei Dumitru

Recent Posts

Indotek Group investește 16 milioane de euro în Plaza M

Indotek Group, conglomeratul pan-european de investiții imobiliare cu sediul la Budapesta, a anunțat relansarea Plaza…

18 minute ago

Google a plătit 20 de miliarde de dolari în 2022 pentru a fi motorul de căutare implicit în Safari

Procesul SUA vs Google se apropie de final, dar încă mai oferă informaţii necunoscute până…

39 de minute ago

Studiu: Peste 79% dintre români intenţionează să îşi petreacă Sărbătorile Pascale în familie

Peste 79% dintre români intenţionează să îşi petreacă Sărbătorile Pascale acasă, în familie, iar 75%…

43 de minute ago

Inspectorii ANSVSA au pus sub sechestru sute de kilograme de produse alimentare

Inspectorii sanitari veterinari au controlat în ultima săptămână din luna aprilie peste 3.200 de unităţi…

2 zile ago

SWIFT RESPONSE 24: Exerciţiu multinaţional cu 5.000 de militari, dintre care 2.000 de paraşutişti

România participă cu 2.300 de militari şi 220 de mijloace tehnice la un exerciţiu multinaţional…

2 zile ago

Legea privind energia eoliană offshore va intra în vigoare în data de 30 mai

Legea privind energia eoliană offshore va intra în vigoare în data de 30 mai, a…

2 zile ago

Acest website folosește cookies