Cererea de centrale fotovoltaice este în creștere. Legislația pentru amplasarea panourilor solare este și ea mai permisivă

Florel Manu 01/09/2022 | 10:20 Energie
Cererea de centrale fotovoltaice este în creștere. Legislația pentru amplasarea panourilor solare este și ea mai permisivă

În plin război energetic, compania Simtel, specializată în soluții de energie foto­vol­taică, își crește capacitatea de producție, gândindu-se inclusiv la ieșirea pe piețele externe.

Bursa de Valori București anunța pe 5 august că Pavăl Holding, vehiculul investițio­nal al fondatorilor retailerului de bricolaj Dedeman, frații Dragoș și Adrian Pavăl, și-a majorat deținerea de acțiuni din Simtel Team la 8,157%. Pavăl Holding achiziționase anterior 5% din Simtel, într-o perioadă în care compania nu era listată pe piața AeRO a bursei de la București.

Fondată în anul 2000 de trei colegi, proaspăt absolvenți de Politehnică, Iulian Nedea (46 de ani), Sergiu Bazarciuc (46 de ani) și Radu Vilău (46 de ani), Simtel are inclusiv o colaborare mai veche pe plan co­mer­cial cu Dedeman, dezvoltând în ultimii trei ani peste 30 de instalații fotovoltaice pentru magazinele retailerului.

Nevoia de energie

Dedeman nu este sin­gurul mare client al Simtel pe zona de centrale fotovoltaice, compania instalând de-a lungul timpului mai multe astfel de ca­pa­cități de producție a energiei pentru mari retaileri internaționali cu operațiuni în Ro­mâ­nia, cum ar fi Grupul Schwarz – care de­ține magazinele Lidl și Kaufland –, REWE Group (Penny Market) sau Ahold Delhaize (Mega Image).

În momentul de față, spun fondatorii Simtel, numărul companiilor care solicită energie verde a crescut considerabil. „Panourile fotovoltaice reprezintă cea mai simplă so­luție privind eficientizarea consumului de energie și cea mai rapidă“, explică Iulian Ne­­dea, care ocupă și poziția de director ge­neral al Simtel Team, adăugând că, la nivel de legislație, au fost ridicate mai multe bariere care îngreunau obținerea de autorizații.

Astfel, dacă în anii trecuți era nevoie de 12 luni pentru obținerea avizelor necesare, acest lucru este posibil acum și în termen de mai puțin de o lună. „S-a îmbunătățit le­gislația în domeniu, sunt proceduri mai simple din partea operatorilor de distri­buție și avem o rapiditate a implementării“, adaugă Radu Vilău, cel care este și directo­rul tehnic al companiei.

Odată cu cererea mai mare de centrale bazate pe panouri solare, și veniturile Simtel vor crește. Compania a avut anul trecut o cifră de afaceri de 12 mili­oane de euro, pentru anul în curs fiind esti­mată o creștere de 86%, până la aproape 22 de milioane de euro. Nedea este convins că va atinge această cifră, chiar dacă provo­că­rile de pe piața semiconductorilor sunt foarte mari.

În actualul context politico-militar, aceș­tia nu doar că sunt mai scumpi, dar sunt și mai greu de găsit. „Circa 60% din semiconductori vin din Taiwan“, completează Nedea. Din cauza problemelor apărute pe li­niile de aprovizionare încă din perioada pan­demiei, termenele de livrare au ajuns să depășească și trei luni, față de trei săptă­mâni cât era normal.

Dezvoltare și achiziții

Din câte ex­plică Nedea, cererea de sisteme fotovoltaice a început să crească cu câteva luni înaintea războiului din Ucraina, prin septembrie 2021. „În momentul de față, numai prin PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență, n.r.) sunt depuse 680 de proiecte (pentru centrale fotovoltaice, n.r.), aflate în curs de avizare la Ministerul Economiei“, detaliază Sergiu Bazarciuc, director de ope­rațiuni al Simtel. Compania este poziționată în piață pe zona de contracte business-to-business (B2B), un segment pe care Nedea spune că Simtel va miza și în continuare.

„Ca business vrem să rămânem în zona asta de B2B, unde numărul clienților practic a crescut semnificativ, probabil de două-trei ori“, detaliază acesta. Dacă primii clienți au venit preponderent din retail, acum companii din producție, agri­cul­tură și chiar logis­tică sunt interesate și ele de fotovoltaice.

Pe acest fond al creșterii pieței, Simtel a căutat permanent să-și îmbunătățească serviciile, astfel că, la sfârșitul anului trecut, a preluat pachetul majoritar de acțiuni al ANT Power Energy, furnizor de servicii de prognoză pentru centralele electrice fotovoltaice și eoliene.

Iulian Nedea spune că politica sa este de a urmări ce alte noi oportunități de business mai există în piață. În ultima perioadă, de exemplu, compania a montat 50 de stații de încărcare a mașinilor electrice în parcă­rile retailerului Dedeman din mai multe locuri din țară. Iar Simtel va continua să ur­mă­rească această oportunitate de business, pentru că „este cerere mare de stații de încărcare“, mai spune Nedea.

Tot în ideea de diversificare a afacerii, Simtel a preluat în primăvara acestui an pachetul majoritar de acțiuni al Advanced Robotics, companie de IT care dezvoltă și operează hardware și soft­ware pentru optimizarea și automatizarea proceselor de bu­si­ness. Mai exact, compania produce roboți mobili și autonomi, unul dintre aceștia fiind utilizat pentru dezinfecția în spitale. „Urmă­torii doi roboți pe care vrem să-i construim vor fi roboți 100% românești. Unul va fi destinat serviciilor de curățenie, iar altul va avea sarcina de a transporta obiecte în spații logistice“, explică Iulian Nedea.

Odată cu diversificarea businessului, Simtel se uită tot mai serios și către piețele externe – cu o prezență relativ timidă în Germania, compania e interesată în viitorul apropiat de Austria și Republica Moldova. Însă, mai spune antreprenorul, pentru a avea o expansiune externă reușită, Simtel trebuie să-și mărească actuala echipă, care are în prezent peste 70 de salariați. Iar atunci, viitorul businessului pentru Simtel ar fi nu doar energia solară, ci și oportu­ni­tățile din mediul digital.

Ce, cât, unde

Raportul de piață Renewables 2019, al Agenției Internaționale a Energiei (IEA), pre­vede o creștere globală cu 50% a soluțiilor de ener­gie regenerabilă între 2019 și 2024.

  • Creștere. ­­Capacitățile de producție a energiei regenerabile existente la nivel mondial au înregistrat în 2021 o creștere-record cu 260 de gigawați, până la 2.799 de giga­wați.
  • Cotă. ­­Energiile regenerabile (în principal cea eoliană și cea fotovoltaică) au fost res­ponsabile pentru 82% din noile capacități de producție a energiei electrice instalate în 2020, potrivit raportului amintit.

Acest articol a apărut în numărul 146 al revistei NewMoney.

FOTO: Laszlo Raduly

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.