Cele mai spectacu­loase filme din această toamnă

Oana Borviz 21/09/2018 | 15:20 Timp Liber
Cele mai spectacu­loase filme din această toamnă

În această toamnă, cinefilii vor fi răs­fă­țați cu unele dintre cele mai spectacu­loase producții cinematografice, de la biografii muzicale, fantasy și până la pelicule despre viața unor oameni care au schimbat istoria. Sunt filme despre care s-a tot vorbit și care, în majoritatea lor, au impresionat critica pe la festiva­luri de renume. Britanicii de la Queen, fiin­țele fantastice imaginate de J. K. Row­ling un personaj legendar în pie­lea că­ruia intră Lady Gaga, Neil Armstrong sunt cei care alcătuiesc miezul acestor filme. Așa că pregătiți-vă ca în seri tomnatice, în care vântul va zbură­tăci frunzele prin văzduh, să vă așezați comod în fața ecranului pentru a vă bucura de născocirile unor cineaști geniali.

Acest articol a apărut în numărul 48 (10-23 septembrie) al revistei NewMoney.

 

Bohemian Rhapsody,

premieră mondială: 2 noiembrie

Filmul biografic pe care regizorul Dexter Fletcher l-a dedicat trupei Queen se află în lucru încă din 2010, așa că vă ima­ginați cât de nerăbdători sunt fanii trupei să-l vadă. Numit astfel după legendara piesă „Bohemian Rhapsody“, scrisă de Freddie Mercury şi apărută pe albumul „A Night at the Opera“, în 1975, filmul îl are în centru pe actorul american Rami Malek („Mr. Robot“, „The Twilight Saga“), care-l interpretează pe exuberantul lider al formaţiei. În jurul lui se recompun scene din culisele concertelor şi din studiourile de înregistrare, discuţii spumoase, repetiţii, live-uri.

Pentru a înțelege cât mai bine perso­nalitatea regretatului Freddie (care s-a stins din viaţă în 1991), umorul şi molipsitoarea lui bună dispoziţie, vocea lui fără egal, moda acelor ani nebuni în care britanicii de la Queen urcau treptele faimei, Malek a petrecut mult timp la Londra studiind viața și cariera starului rock, înainte chiar ca acest film să aibă fondurile necesare pentru a intra în producție.

Deşi unii critică faptul că filmul nu in­sistă pe detalii-cheie din viaţa lui Freddie, cum ar fi, spre exemplu, sexualitatea lui (este ştiut că deşi a fost căsătorit mult timp cu Mary Austin, artistul şi-a petrecut ultimii ani din viaţă alături de Jim Hutton), „Bohemian Rhapsody“ este, fără îndoială, o pagină de care istoria cinematografiei avea nevoie. Îi veți recu­noaște în film pe  Gwilym Lee (în rolul lui Brian May), Ben Hardy (în rolul lui Roger Taylor) şi Joseph Mazzello (în rolul lui John Deacon).

 

Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald,

premieră mondială: 16 noiembrie

Continuare a peliculei „Fantastic Beasts and Where to Find Them“ (bazată pe cartea cu același nume a lui J. K. Row­ling) şi un spin-off al seriei „Harry Potter“, filmul îi readuce în prim-plan pe adorabilii actori Eddie Redmayne, Ezra Miller, Dan Fogler şi Katherine Waters­ton. Acțiunea are loc în universul lui Harry Potter, dar cu 70 de ani mai de­vreme decât cele petrecute în faimoasa serie cu micii vrăjitori de la Hogwarts, așa că nu e de mirare că Harry, Hermi­one şi Ron sunt absenți. În schimb, îl avem în centru pe Newt Scamander (interpretat de Eddie Redmayne), vrăjitor care ajunge să creeze un ghid de referinţă al animalelor magice, ce va deveni mai târziu obiect de studiu la Hogwarts.

Newt face aici echipă cu tânărul Albus Dumbledore (interpretat în mod specta­culos de Jude Law) pentru a face față vrăjitorului întunericului, Gellert Grindelwald (Johnny Depp). O variantă ceva mai întunecată decât prima parte, „Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald“ in­sistă mai mult pe felul în care Grindelwald uneltește pentru a câștiga putere în lumea vrăjitorilor, creând în același timp o imagine mai convingă­toare a unor personaje precum Nicholas Flamel, alchimistul a cărui muncă a avut un rol esențial în prima poveste a lui Harry Potter, „The Stone of Sorcerer“. Îi veți mai vedea în film și pe nou-veniții Zoe Kravitz, Callum Turner şi Claudia Kim.

 

A Star Is Born,

premieră mondială: 5 octombrie

Ați văzut musical-ul „A Star Is Born“, din 1937, cu Janet Gaynor și Fredric March? Ei bine, după el au fost realizate două remake-uri de succes, primul în 1954, cu Judy Garland și James Mason, celălalt în 1976, cu Barbra Streisand și Kris Kristofferson (câștigător de Oscar pentru cel mai bun cântec), iar acum urmează să-l cunoașteți pe cel de-al treilea.

Scris (îm­preună cu Will Fetters și Eric Roth), produs și regizat de actorul Bradley Cooper (care semnează astfel debutul său regi­zoral), filmul ne reamintește povestea a două personaje magnetice: un tânăr cân­tăreț de country pe nume Jackson Maine (interpretat de Cooper) și artista Aliat (interpretată de Lady Gaga) care, încura­jată de Maine, ajunge pe culmile gloriei, în timp ce relația lor de iubire suferă.

„Unul dintre marile titluri“ ale ediției din acest an a Festivalului Internațional de Film de la Veneția, așa cum l-a numit publicația Indie Wire, „A Star Is Born“ ne propune, așadar, nu doar o poveste fru­moasă, ci și o alăturare interesantă de personalități: talentatul Bradley Cooper (de patru ori nominalizat la Oscar) și megastarul Lady Gaga (care se află la primul ei rol principal într-un film).

Atât Lady Gaga, cât și Cooper – care au compus împreună melodiile – au cântat live în timpul filmărilor.

 

First Man,

premieră mondială: 12 octombrie

Damien Chazelle, regizorul mult premiatului musical „La La Land“, face din nou echipă cu Ryan Gosling pentru acest biopic uimitor despre astronautul american Neil Armstrong.

Filmul acoperă o perioadă de viață începând cu 1961 și până la lansarea celebrului zbor în spațiu Apollo 11, la 20 iulie 1969, când Armstrong a devenit primul om care a pus piciorul pe suprafața lu­nară (a fost urmat de astronautul Buzz Aldrin, aproximativ 20 de minute mai târziu).

Bazat pe cartea biografică „First Man: The Life of Neil A. Armstrong“, de James R. Hansen (singura biografie oficială a lui Armstrong), „First Man“ se concentrează pe acel moment crucial din istoria ome­ni­rii, dar nu omite nici aspecte din viața personală a faimosului astronaut, așa cum sunt cele legate de pierderea fiicei sale (cauzate de cancer) sau cele privind incendiul care i-a distrus casa. Portretul pe care reușește să i-l facă Ryan Gosling (ce obișnuiește să colaboreze cu un regizor la mai multe proiecte, așa cum a făcut cu Nicolas Winding Refn și Derek Cianfrance) este unul emoționant, al unui om introvertit, care și-a dorit din tot sufletul să realizeze ceva ce nicio altă ființă umană nu a realizat.

 


FOTO: Guliver / Getty Images