Cele mai mari 10 tranzacţii care au avut loc anul trecut în România

Gabriel Bucur 09/05/2017 | 16:25 Ştiri
Cele mai mari 10 tranzacţii care au avut loc anul trecut în România

Achiziția activelor SAB Miller, în valoare de 700 de milioane de dolari, a fost cea mai mare tranzacție care a avut loc în România anul trecut, conform barometrului EY Romania M&A. Pe locul doi se situează achiziția KMG International, în valoare de 680 de milioane de dolari, iar pe trei este achiziția lanțului de magazine Profi, de 564 de milioane de dolari.

În 2016, valoarea pieței de fuziuni și achiziții din România a fost 3,54 miliarde de dolari (în scădere cu 3% față de 2015), iar numărul tranzacțiilor a fost 113, în scădere cu 8% față de 2015. În schimb, s-a înregistrat o creștere a tranzacțiilor interne, cumulând 41% din numărul total, față de 35% în 2015. Valoarea medie a tranzacțiilor de sub 100 de milioane de dolari a fost 24 milioane USD.

„Achiziția Profi a reprezentat cea mai mare tranzacție făcută de un fond de private equity în România. Anul acesta, e posibil ca sectorul financiar să facă primele tranzacții semnificative cu băncile grecești. În rest, activitatea de M&A va fi similară cu cea de anul trecut – sectorul bunurilor de consum își va continua dezvoltarea și va exista o consolidare a sectorului serviciilor medicale”, a declarat Florin Vasilică, liderul departamentului de asistenţă în tranzacţii din cadrul EY România.

După numărul de tranzacţii, cele mai atractive sectoare au fost cel de producție (cu 20 de tranzacții), sectorul serviciilor (cu 12 tranzacții), urmate de IT și cel alimentar și de băuturi (cu câte 11 tranzacții fiecare).

Comparativ cu 2015, când predominanți au fost investitorii din SUA, cei mai importanți investitori străini au fost europeni (Germania – 12 tranzacții, Franța – 7 tranzacții, Polonia – 5 tranzacții). „Majoritatea covârșitoare a investitorilor au fost strategici (81%), numărul tranzacțiilor efectuate de aceștia fiind similar cu cel din 2015 (83%)”, arată EY România.

Doar trei tranzacții înregistrate au fost făcute de investitori români care au achiziționat ţinte externe.

În 2017, în afară de sectorul bancar, continuă să fie active domeniile unde s-a observat tendința consolidărilor şi în 2016, precizează specialiștii EY România. În investiţiile imobiliare, interesul se îndreaptă cu precădere către centre comerciale şi birouri, prin fodurile de investiţii imobiliare prezente în piaţă (NEPI, Globalworth şi GTC/Lonestar), dar există și semne de reviriment timid pe zona rezidenţială. Serviciile medicale vor fi active datorită celor doi jucători privaţi (Medlife şi Regina Maria), care vor continua creşterea afacerilor şi prin achiziții. În sectorul retail, este de aşteptat ca achiziţia Profi de către Mid Europa Partners să genereze consolidări în sector.

 

Top 10 tranzacții 2016 

Nr. Compania ţintă Compania cumpărătoare Ţara cumpărătorului Valoarea tranzacției (USDm)
1 Afacerile SAB Miller în Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria și România Asahi Group Holdings JPN 700*
2 KMG International N.V (51% din acțiuni) CEFC China Energy Company Limited CN 680*
3 S.C. Profi Rom Food S.R.L. Mid Europa Partners LLP UK 564
4 E.ON Distribuție România (30% din acțiuni) Allianz Capital Partners GmbH DE 286
5 Shopping City Sibiu NEPI ZA 112
6 Albalact S.A. Groupe Lactalis S.A. FR 98
7 Stirom S.A. (85.6% din acțiuni) BA Vidro S.A. PT 85
8 S.C. ASTRA RAIL Industries S.R.L. Wagony Swidnica S.A. PL 66
9 McDonald’s Romania SRL Premier Capital S.r.l. RO 65
10 Green Group (75% din acțiuni) Abris Capital Partners PL 57

Sursa: EY România

*Nota: Dat fiind faptul că valoarea tranzacției nu a fost făcută publică, s-au folosit estimările unor surse specializate din piață.

 


FOTO: Mediafax

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.