Cele mai controversate declarații ale noului președinte de extremă dreapta al Braziliei, susținut de Neymar și Ronaldinho

NewMoney 29/10/2018 | 16:25 Ştiri
Cele mai controversate declarații ale noului președinte de extremă dreapta al Braziliei, susținut de Neymar și Ronaldinho

Noul președinte de extremă dreapta al Braziliei, Jair Bolsonaro, supranumit „Donald Trump în variantă tropicală”, a împărțit cea mai mare țară din America Latină în două prin declarațiile sale controversate. Cotidianul american The New York Times le-a prezentat pe cele mai importante într-un articol titrat „Noul președinte polarizant al Braziliei, Jair Bolsonaro, după propriile sale cuvinte”. 

Condidatul de extremă dreapta a câștigat alegerile după ce a fost votat de aproape 58 de milioane de brazilieni, obținând peste 55% din voturi.

De-alungul timpului, Bolsonaro s-a declarat pro-dictatură și susținător al regimului militar care tortura oamenii, misogin și anti-homosexuali, ceea ce a indignat o mare parte a populației. Însă mulți brazilieni, înfuriați de criza economică a țării lor, de numeroasele cazuri violență și de corupție, au interpretat lunga sa listă de remarci caustice ca un discurs direct, dar onest, de la un bărbat dispus să spună și să facă tot ce este necesar pentru a schimba țara.

Printre aceștia se numără și marii jucători ai naționalei de fotbal a Braziliei care au adus titlul mondial în 2002, precum Ronaldinho sau Rivaldo. Clubul de fotbal FC Barcelona, pentru care au evoluat amâdoi întrecut și pentru care jucau în meciuri demostrative, a anunțat că nu îi va mai chema la astfel de acțiuni după ce și-au exprimat susținerea față de Bolsonaro.

Noul președinte al Braziliei este susținut și de actuala generație, în frunte cu Neymar, care a declarat că speră ca „Dumnezeu să poată să-l folosească (pe Bolsonaro, n.r.) pentru a ne ajuta ţara”.

Declarațiile controversate ale lui Bolsonaro, adunate de NYT:

Bolsonaro a declarat că a avea o fiică este o „slăbiciune”, adăugând că nu ar trata femeile și bărbații în mod egal la locul de muncă și nu le-ar oferi același salariu.

„Pentru că femeile au mai multe drepturi la locul de muncă decât bărbații, adică primesc concediu de maternitate, astfel că angajatorul preferă să angajeze bărbați … Nu aș angaja (femei în aceleași condiții, n.r.). Dar există o mulțime de femei competente.”

În 2014, îi spunea unei colege din Parlament: „Nu te-aș viola pentru că nu meriți.”

În 2013, el a spus că ar prefera ca fiul său „să fie dependent (de droguri, n.r.) decât gay”, adăugând că că „este mândru că e homofob”.

În iunie 2011, el spunea că ar prefera ca „fiul său să moară într-un accident de mașină decât să fie gay”, adăugând:

„Dacă un cuplu gay ar veni să locuiască în în care stau, apartamentul meu ar pierde din valoare. Dacă se plimbe ținându-se de mână, sărutându-se, va pierde din valoare! Nimeni nu spune asta de teamă că va fi considerat homofob.”

În aprilie 2017, Bolsonaro a vorbit despre vizitarea comunităților afro-braziliene tradiționale. El a descris greutatea locuitorilor folosind cuvântul „arrobas”, o unitate de măsură folosită în trecut folosită pentru a cântări bovine și produse agricole.

„Cea mai ușoară dintre ele cântărea șapte „arrobas” (aproximativ 100 de kg, n.r.). Nu fac nimic, nu sunt bune nici măcar pentru procreare.”

Bolsonaro se declară „în favoarea torturii, știți asta. Iar poporul este și el în favoarea ei.”

În aprilie 2016, când Congresul vota demiterea președintelui Dilma Rousseff, noul președinte al Braziliei și-a dedicat votul unui colonel care a condus un centru de tortură în timpul dictaturii militare a țării în care Rousseff a fost torturată în tinerețe:

„În memoria colonelului Carlos Alberto Brilhante Ustra, care a terorizat-o pe Dilma Rousseff … Vot DA.”

După ce a criticat guvernul brazilian în timpul unui interviu din 1999, Bolsonaro a fost întrebat dacă va închide Congresul în cazul în care ar fi președinte. El a spus:

„Nu există nici o îndoială. Aș organiza o lovitură de stat chiar în acea zi. [Congresul] nu funcționează. Și sunt sigur că cel puțin 90% din populație ar sărbători și ar aplauda, pentru că nu funcționează. Congresul de astăzi este inutil … Haideți odată cu lovitura de stat și să trecem direct la dictatură.”

În același interviu, el a mai spus:

„Alegerile nu vor schimba nimic în această țară. Din păcate, lucrurile se vor schimba doar în ziua în care vom declanșa un război civil și să facem treaba pe care regimul militar nu a făcut-o: să ucidem 30.000. Dacă unii oameni nevinovați mor, e în regulă. În orice război mor oameni nevinovați. Aș fi fericit chiar și dacă aș mur, cât timp mai iau alți 30.000 alături de mine.”

Pe 21 octombrie, el promitea să își închidă sau să își exileze oponenții politici odată ce va ajunge președinte:

„Acest grup, dacă va dori să rămână, va trebui să respecte legile noastre. Ori va rămâne sau că ori va merge la închisoare.”

Bolsonaro a declarat că va reduce eforturile de protejare a mediului și a terenurilor indigene:

„Vom fuziona Ministerul Agriculturii cu Ministerul Mediului … Trebuie să oprim demarcarea zonelor ocupate de populația indigenă … oamenii indigeni vor să închirieze terenul, vor să poată să facă afaceri, ei doresc energie electrică, un dentist care să le repare dinții … indigenii sunt ființe umane, la fel ca noi. Ei nu vor să fie folosiți în scopuri politice.”

Acesta a mai spus că în Amazon sunt prea multe rezervații indigene:

„Amazonul este ca un copil cu varicela, fiecare punct pe care îl vedeți este o rezervație indigenă … și poporul brazilian aplauda (demarcarea pământului indigen, n.r.). Uitați-vă la acești oameni, nu au nicio strategie politică!”


Foto: Facebook/Jair Messias Bolsonaro