Cele mai bune lucruri din cel mai rău an

Răzvan Țupa 24/12/2016 | 10:00 Timp Liber
Cele mai bune lucruri din cel mai rău an

Când a început anul 2016, revista Rolling Stone găzduia editorialul lui Jeb Lund care anunța patru feluri în care 2016 o să fie un an jenant. Muzica era printre ele.

La jumătatea lunii iulie, revista Slate gă­sea și termenii de comparație: mai mereu, momente de cataclisme sociale ori naturale. Era greu să concurezi cu anii în care au început războaie mondia­le, ori cu momentul în care a început epide­mia de ciumă. Coloana sonoră a unui ase­­menea an ar fi putut să fie pe măsură. Și totuși…

Jumătatea goală (și bună). Când trecem prin clasamentele internaționale dedicate celor mai bune albume muzica­­le lansate în 2016, remarcăm că două dintre titlurile cel mai des citate sunt ale unor muzicieni care tocmai ne-au părăsit. Și „Blackstar“ al lui David Bowie și „You Want it Darker“ al lui Leo­nard Cohen au fost compuse și lansate având în vedere apropierea morții auto­ri­lor. Chiar și pentru artiști recunoscuți pentru calitatea neagră cu care jong­lea­ză muzica lor, cum este cazul lui Nick Cave, muzica din acest an a fost însoțită de eve­­­­nimente tragice. Când înregistra „Ske­leton Tree“, albumul său cu The Bad Seeds, fiul adolescent al lui Cave a murit căzând de pe o stâncă.

Altă senzație muzicală a anului are gust amar privind din România. „A Moon Sha­ped Pool“, lansat în primăvară de Ra­­dio­head după cinci ani de producție, a hipnotizat fanii de peste tot, dar celor de la noi le-a amintit de câți ani își lun­gesc gâtul după o cântare live a trupei lui Thom Yorke prin țările apropiate.

Jumătatea plină (și oricum). În schimb, românii au putut să o aplaude live pe Rihanna. Sigur, sună ca o poantă mai puțin bună într-un banc, dar interpreta a venit în Piața Consti­tu­ției la câ­teva luni după ce scos „Anti“, discul care a ajuns la platină în două zile de la lansare. Nici echipa de o sută de persoane cu care și-a pus pe scenă show-ul, nici fap­tul că e un artist pe val nu au fe­­rit-o pe cân­tăreața din Barbados de strâm­­băturile din nas ale celor care au considerat ba că a durat prea puțin momentul ei, ba că… a fost prea îmbrăcată față de ce se aștepta. În sfârșit, nivel de Piața Consti­tuției… În condițiile astea, numărul Deliei din deschiderea spectacolului mai avea puțin și era considerat vedeta serii. În schimb, Rihanna a fugit de la București ca să încheie luna august cu trofeul MTV Video Vanguard Award în brațe.

Ceva mai bine orientați au fost cei care au mers la Cluj pentru Electric Castle. La trei ani de la debut, evenimentul de la Cas­telul Bánffy face să crească de șase ori populația în zonă. Cu un total de 120.000 de participanți pentru cele patru zile de cântări, festivalul ajunge la o medie zilnică de spectatori care multiplică binișor nu­mă­rul de 4.800 de locuitori din comuna Bonțida. Cu un line-up care a inclus nume de la Sigur Rós sau Paul Kalkbrenner, Kink ori Dub Pistols era greu să nu găsești ceva care să te intereseze la Castel.

Nostalgia se ține bine și a avut ocazia să își ia porția de desfătare cu show-ul Michael Jackson adus în Piața Consti­tu­ției, ori cu piesele Queen aduse în varianta cu Adam Lambert peste vară și în recitalu­­ri­­le Dire Straits Experience, trupa care și-a luat în serios rolul de a aduce la public piesele trupei britanice desființate acum 11 ani.

Mai discret, mai impresionant. „În primul rând, sunt foarte fericită să revin în România! Ultima oară, la Cluj, a fost fan­­tastic! Publicul mi-a fost alături în nu­­măr mare și și-a manifestat dragostea, de­­și afară ploua! Am fost foarte impre­sio­­nată de acest lucru și m-am bucurat să cânt pentru oameni cu astfel de reacții minu­na­te. De fiecare dată când vin în România, mă simt ca un copil care desco­­peră. Sunt o mare admiratoare a culturii voastre, deo­potrivă bogată și misterioasă pen­­tru mine“, declara Hindi Zahra pentru Info Music înainte de reîntoarcerea pe o scenă de la noi. Artista de origine maro­­ca­­nă a cântat la Arenele Romane în pri­­ma zi de noiem­brie (după ce în vară a fost la Jazz in the Park, spectacolul des­­pre care po­ves­tea în interviul de mai sus). Nu ai ocazia prea des să vezi un artist care își încheie spectacolul lăsând microfonul de-o parte pentru a entuziasma publicul dansând de plăcere.

După mai multe concerte anulate, Arturo Sandoval a ajuns, spre finalul lunii iu­­ni­­e, pentru prima dată, la București. Cubanezul pe care l-a jucat Andy Garcia în „For Love or Country“ a adus pe scena de la Sala Radio un omagiu mentorului său, Dizzy Gillespie, și a trecut de la jazz simfonic la improvizații în care a schimbat replici muzicale cu Ma­rius Preda la țam­bal și vioară. Sandoval la trompetă, la pian, la percuție, la sintetizator și în momente de virtuozitate vocală este o expe­riență pe care cu greu ți-o poți imagina depășită.

Tot o premieră au fost concertele lui Robert Glasper din noiembrie. Muzicia­nul premiat cu Grammy și-a adus trupa Expe­riment și a uluit publi­cul trecând în cheie personală (explo­zi­vă) sonorități familiare de jazz, hip-hop şi R&B.

Publicul de jazz și blues din România pare să fi ieșit cel mai câștigat din 2016. Festivalul de la Gărâna a trecut de ediția 20, iar momente, cum sunt cele pe care le oferă concertele Blues Core (Raul Kusak, Liviu Pop, Hanno Höefer), Emil Bîzgă ori Mircea Tiberian, îți amintesc ce cauți într-o seară de muzici.

Când s-a stins lumina. Nu a fost to­­tul numai lapte și miere pe scenele româ­nești anul acesta. La Târgoviște, Carla’s Dreams și-au luat instrumentele și au plecat după ce solistul s-a trezit bombardat cu bani din sală. „Ne pare foarte rău de poziţia de victimizare aleasă de admi­nis­traţia clubului. În special tentativa de a prezenta problema «sub unghiul» Carla’s Dreams vs. invitaţi sau Carla’s Dreams vs. Târgovişte, Târgovişte vs. alte oraşe. O abordare care ne pare a fi perfidă. Târgo­viştenii nu au nicio vină în cele în­tâm­plate“, anunța trupa după incidentul din septembrie. Și clubul Rockstadt din Bra­șov, una dintre cele mai dina­mice scene de rock din țară, a fost închis de inspectorii ISU după ce concertul la care Vița de Vie își promova prima parte din noul album a fost întrerupt. Numărul de spectatori trecuse de 400, cu mult pes­­te limita admisă.

Totuși, 2016 și-a dat silința. Spre final, căutând lucrurile bune ale anului, a fost nevoie să ni se ofere argumente care au pornit de la creșterea populației de tigri aflați în sălbăticie pentru prima dată într-o sută de ani și au ajuns până la primele spe­­ranțe de găsire a unui antidot al virusului HIV și nașterea primului copil cu trei pă­rinți din punct de vedere genetic. Sau la faptul că provocarea gă­leții cu gheață a finanțat, până la urmă, des­­co­­pe­riri în lup­- ta împotrivei sclerozei laterale amiotrofice (boala Lou Gehrig), ca să nu ră­­mâ­nem cu impresia că lucrul cel mai bun din 2016 e acela că dezastrele naturale au rămas la am­ploarea obișnuită.

 


FOTO: Arturo Sandoval, o legendă a jazzului, a ajuns la București pentru prima dată în 2016. Sursa foto: Guliver / Getty Images

Și-a împărțit timpul între poezie și presă. A doua, culturală, prima... mai degrabă relațională. Scrie și pe poetic.ro. Este membru Pen Club Romania, iar la NewMoney Răzvan Țupa acoperă subiectele de cultură și timp liber.