Cele două companii care urmează să extragă gazul din Marea Neagră au semnat contractele de transport. Când va începe producția

Un mare hop în calea proiectului de extracție a gazelor din Marea Neagră a fost trecut. Cele două companii care urmează să aducă gazul în țară au semnat contractele de transport, un imens pas înainte pe drumul exploatării viitoare.
În sfârșit, la jumătatea lunii martie, a venit oficializarea momentului pe care optimiștii și autoritățile îl socotesc definitoriu pentru extracția gazelor din Marea Neagră: semnarea, chiar la sediul Guvernului, a „declarației ceremoniale“ de către Transgaz, OMV Petrom și Romgaz privind încheierea contractelor de transport al gazelor naturale care vor veni din perimetrul maritim Neptun Deep.
„Vreau să subliniez faptul că ne aflăm, pentru a patra oară în tot atâția ani, în fața unui moment istoric pentru securitatea energetică regională și pentru cea a României (…): acum suntem la linia de start a gazoductului Tuzla-Podișor, gazoduct care va permite ca gazele naturale exploatate de către OMV Petrom și Romgaz din Marea Neagră să ajungă în Sistemul Național de Transport și, implicit, în fiecare localitate din România care are acces la rețeaua de gaze naturale“, a declarat directorul general al Transgaz, Ion Sterian.
„Semnarea contractului reprezintă un reper important în dezvoltarea proiectului Neptun Deep, documentul constituind printre altele una dintre condițiile necesare implementării atât a investițiilor offshore, cât și a celor care vizează dezvoltarea infrastructurii de transport necesare preluării cantităților de gaze naturale care vor fi produse în perimetrul Neptun Deep“, a spus și directorul general al Romgaz, Răzvan Popescu.
„Astăzi am făcut un pas important împreună cu partenerii noștri. Credem că Marea Neagră are un potențial semnificativ pentru producția de gaze naturale, iar Neptun Deep este un proiect strategic pentru OMV Petrom și pentru România.
Este în centrul Strategiei noastre 2030 și va avea un rol esențial pentru securitatea energetică a României. Plănuim decizia finală de investiție pentru jumătatea anului 2023, producția urmând să înceapă în anul 2027“, a afirmat și directorul general al OMV Petrom, Christina Verchere.
De ce e important momentul
Despre proiectul offshore Neptun Deep, cu rezerve estimate la 100 de miliarde de metri cubi de gaze, se vorbește de ani întregi. Concesiunea, inițial deținută de ExxonMobil și de OMV Petrom în părți egale, ar fi trebuit să livreze primele gaze chiar la final de 2022, dar o lege offshore considerată dezavantajoasă în trecut pentru investitori și, apoi, ieșirea americanilor din proiect – Romgaz a cumpărat participația Exxon – au amânat cu ani buni momentul.
După cum a tot repetat conducerea OMV Petrom, momentul deciziei finale de investiții (FID) este așteptat pentru această vară – la Romgaz, FID a însemnat însăși decizia de a cumpăra participația Exxon –, iar primele gaze ar putea fi exploatate comercial în 2027.
Acest proiect mare, poate cel mai mare proiect energetic al țării din ultimii ani, are o particularitate, specifică de fapt celor de acest fel: construirea infrastructurii pentru el, care să permită ca, în final, hidrocarburile extrase să ajungă la consumatori. În acest caz, gazul extras de sub fundul mării, la mare distanță de coastă, să ajungă în rețeaua de conducte de pe țărm.
De aceea, este nevoie de o conductă, între localitatea de pe litoral Tuzla și localitatea Podișor (județul Giurgiu), de circa 300 de kilometri.
Nimeni nu construiește conducte de sute de kilometri care costă zeci sau sute de milioane de euro fără garanția că ele vor fi și folosite și că îi vor asigura operatorului recuperarea investițiilor din transportul gazelor. De aceea, Transgaz, operatorul rețelei naționale de transport al gazelor, nu se putea apuca de construcție până când nu primea garanții că prin această conductă vor curge și gaze.
De aceea, se încheie ceea ce în industrie se numește contract de rezervare de capacitate fermă. Adică Transgaz scoate la licitație capacitatea de transport pe viitoarea conductă, cere oferte ferme de la cineva care este dispus să transporte gazele pe acolo. Dacă nu le primește și nu se semnează contractul, conducta nu se face.
În acest caz, Transgaz le-a primit de la Petrom și de la Romgaz, evident, singurele companii interesate, care au semnat că rezervă capacitate pe conductă între 2026 și 2042. Valoarea cumulată a angajamentelor solicitanților desemnați câștigători este de 2,82 miliarde de lei. Fiecare dintre cele două companii a depus o garanție de câte 44 de milioane de euro în contul Transgaz, bani pe care îi vor pierde dacă nu vor folosi conducta. Adică dacă nu vor scoate gazele.
De aceea, semnarea acestor contracte este văzută ca aproape o certitudine că, în final, gazele din Neptun Deep vor fi extrase.
Așadar, dacă OMV Petrom va lua, așa cum este de așteptat, decizia favorabilă de investiție, peste patru ani și investiții de patru miliarde de euro ale celor două companii, gazele vor intra în rețeaua Transgaz. Poate chiar puțin mai devreme, pentru că, din datele făcute publice, primele gaze „de test“ vor intra în noua conductă chiar în toamna lui 2026.
Și va fi mult gaz, dacă ne uităm pe capacitatea rezervată: 8,1 miliarde de metri cubi pe an, între toamna lui 2026 și toamna anului 2036, perioadă în care este socotită producția „de platou“ a zăcământului, cu ușoare scăderi în următorii cinci ani.
Unde merge gazul din Marea Neagră
După ce gazul va ajunge pe țărm, fiecare companie îl va vinde cui dorește, producția fiind împărțită în părți egale. Interpretarea de acum este că, în condițiile în care va fi cu mult depășit consumul național, o parte va fi exportat spre centrul Europei, în condițiile în care cele mai multe state europene sunt importatoare nete de gaze.
Totuși, ultimele evoluții arată că, poate, o cotă mai mare de gaze decât ce se estima în trecut, este posibil să fie folosită în țară, în funcție, desigur, de viitoarele evoluții atât ale prețurilor, cât și ale altor proiecte din România.
Este vorba despre proiectele de centrale electrice pe gaze, care sunt în diverse stadii. Iar ele nu sunt puține. Proiectul amânat atâta vreme al centralei de 430 de megawați de la Iernut (județul Mureș), al Romgaz, amânat de ani întregi, ar putea fi totuși finalizat la sfârșit de 2024.
Cele două centrale ale actualului producător de energie electrică din cărbune Complexul Energetic Oltenia ar trebui finalizate undeva la orizontul anului 2027: una de 475 de megawați la Turceni (Gorj) și una de 850 de megawați la Ișalnița (Dolj), proiectele făcând parte din planul de decarbonare al României, convenit cu Comisia Europeană.
La acestea se adaugă și uriașa centrală de 1.700 de megawați de la Mintia (Hunedoara), acolo unde cumpărătorul vechii centrale pe cărbune trebuie să pună o nouă capacitate pe gaze naturale. Gazele din Marea Neagră sunt avute în vedere pentru fiecare dintre aceste noi proiecte de generare de energie electrică.
Acest articol a apărut în numărul 160 al revistei NewMoney
FOTO: Getty