Cel mai scump divorț din lume

În urmă cu peste un an, Jeff Bezos, fondatorul Amazon, devenea cel mai bogat om din lume și, potrivit unor calcule, unul dintre cei mai bogați din istoria modernă. Începutul lui 2019 a venit cu un eveniment care îi va răpi titlul: divorțul de cea care i-a fost alături timp de 25 de ani și împreună cu care a pus bazele Amazon, compania ce avea să devină reperul absolut în materie de succes în comerț.

În aparență o știre mondenă din Silicon Valley, această ruptură – cei doi insistă în anunțul oficial comun că vor rămâne prieteni – presupune împăr­țirea unei averi care se apropie de 140 de miliarde de dolari, adică aproximativ două treimi din Produsul Intern Brut al României. De precizat că această valoare variază zilnic în funcție de cotația acțiu­ni­lor Amazon, iar la o asemenea dimensiune, o fluc­tuație cât de mică se traduce în sute de milioane sau miliarde de dolari.

Discuțiile în media tabloidă (și numai) americană se învârt în jurul modului în care se va împărți această avere colosală. Legislația statului Washington, în care soții Bezos locuiesc și în care se află și sediul Amazon, prevede împărțirea egală a averii acumulate în timpul căsătoriei. O întrebare-cheie este legată de existența unui contract prenupțial, dar surse citate de presa americană susțin că nu ar exista un astfel de document, deci împărțirea averii urmează să se facă potrivit legislației statului Washington.

În acest moment, Jeff Bezos și MacKenzie Bezos dețin puțin peste 16% din acțiunile Amazon, cea mai valoroasă companie din lume. Un calcul simplu ne arată că mergând pe scenariul împărțirii egale a averii MacKenzie va rămâne după divorț cu 8% din companie, pachet de acțiuni care valorează – în funcție de prețul acțiunilor – între 65 și 70 de miliarde de dolari. Cu o asemenea avere, scriitoa­rea MacKenzie Bezos ar putea deveni cea mai bo­gată femeie din lume, surclasând-o pe Alice Walton, unul dintre moștenitorii Walmart.

Acțiunile soției. Ce va face MacKenzie cu ac­țiunile Amazon este o altă întrebare. Și aici apar câteva variante de lucru. În linii mari, ar putea să-i transfere drepturile de vot lui Jeff Bezos și lucrurile să rămână ca până acum. Un al doilea scenariu ar fi să-și exercite dreptul de vot în calitate de al doilea mare acționar și să-i facă zile negre fostului soț. Un al treilea – poate mai puțin plauzibil – este să-și vândă acțiunile și să se dedice altor activități, cum ar fi scrisul, de exemplu. Teoretic, înainte să începi un divorț de 140 de miliarde de dolari, ajungi la o înțelegere, lucru pe care îl putem presupune și în cazul familiei Bezos. Deci ruptura ar putea fi mult mai lină decât ne imaginăm acum.

Lucrurile ar putea să se complice, în condițiile în care tabloidul american National Enquirer a publicat o investigație legată de o presupusă relație amo­­roasă pe care Jeff Bezos ar fi început-o cu fosta prezentatoare TV Lauren Sanchez în timpul căsă­to­riei. Investigația conține mesaje vinovate pe care cei doi le-ar fi schimbat, precum și imagini în care aceștia apar împreună în public.

Răzbunarea unui președinte. Publicarea investigației jurnalistice a fost un bun prilej pentru Donald Trump să îl „înțepe“ pe Bezos, care din 2013 este proprietarul ziarului Washington Post, publicație ostilă președintelui american. Printr-un calambur postat pe Twitter, Trump își exprimă iro­nic regretul că a apărut o investigație despre șe­ful Amazon, Jeff Bozo (tâmpit, în engleză). Postarea a dat frâu unor scenarii care țin de teoria conspira­ției, cum că Trump însuși ar fi stat la originea seriei de articole din National Enquirer, publicație apro­piată preșe­dintelui american. De altfel, directorul ziarului este cunoscut pentru practicile jurnalistice neortodoxe, dezavuate de restul presei americane, în sensul că strânge materiale defăimătoare despre cele­brități sau oameni politici și condiționează (ne)publicarea acestora de diverse favoruri.

Dincolo de adevărul sau minciuna dezvăluirilor făcute de tabloidul american, este cert că Bezos va ieși cu imaginea șifonată din toată această poveste. Evident, apare întrebarea dacă, în aceste condiții, va mai putea rămâne directorul Amazon. Investitorii urăsc situațiile în care șeful unei corporații (mai ales în cazul celei mai valoroase din lume) devine subiect de cancan. În cazul unei demisii, tot răul spre bine: circulă deja scenariul că Bezos ar putea câștiga alegerile americane din 2024.

Mai în glumă, mai în serios, morala acestei istorii poate fi că oamenii care rămân bogați pe termen lung sunt cei care scot divorțul din lista opțiunilor. În cazul lui Bezos, pierderea titlului de cel mai bogat om al vremurilor noastre nu este o tragedie, mai ales că are doar puțin peste un an de când și-a „câștigat“ poziția. Cel mai probabil, titlul va rămâne tot în statul Washington, urmând să i se întoarcă lui Bill Gates (cu o avere de peste 90 de miliarde de dolari). Cel puțin deocamdată, Bill și Melinda Gates, cei care dețin și cea mai mare organizație filantro­pică din lume, par familia perfectă.

Ionuț Ancuțescu are o experiență de peste 17 ani în presa economică și de business. A lucrat la publicațiile Ziarul Financiar, Capital, Biz, Business Magazin, Money Express, Forbes și Adevărul Financiar, iar acum este redactorul-șef al revistei NewMoney.